Hogyan segíthetnék elsős gyermekemnek aki nagyon lassan dolgozik?
Mindíg erről panaszkodik a Tanítónénink,ráadásul,ha ráveszi magát a munkára,akkor meg a figyelmetlensége miatt rosszul csinálja.Azt mondják még nem "érett be".
Egyébbként jó képességű,az osztályban az "értelmesebbek"közül való.Minden kiválóan ment eddig,csak az írással szenvedünk.Lassan ír,és csúnyán,sorközöket,távolságokat sem jól tartja,na meg a betűk mérete is változó nála.Miden nap gyakorlunk pár sort,szivesen csinálja.
Biztassatok kicsit,hogy fog ez változni..
Fejlesztő pedagógus vagyok, kérdezném, milyenek a rajzai, az emberek testrészei meg vannak-e, nem ódzkodott-e a rajzolástól? Az óvónő nem próbálta pedzegetni, h. felettes szerv döntse el az iskolaérettséget?
Nem biztos, h. figyelemzavar vagy disgraphya kerekedik ki belőle, a kézfej csontozata is lehet fejletlen, sokat érik még a gyerkőc, de vigyázni kell, ne érjék kudarcok, ne szidd semmiképpen sem. A tanítónő ne panaszkodjon, hanem képezze magát a tanulási zavarok jeleinek felismerésére. Ha javasolja Neked, h. nézesd meg a gyermeked, ne legyél ellenséges, fontos az együttműködés a csemete érdekében. Ha kiderül a finommotorika fejletlensége, joga lesz a fejlesztéshez, 9 éves korig csodákat lehet művelni.
Te meg otthon okosan fejleszd, NE A BETŰKET GYAKOROLTASD! Mindig a meglevő képességszintről kiindulva sikerélményhez juttatunk, és nem azt nyüstöljük, ami nem megy. Az az idő már elmúlt, amikor a nehezen olvasó gyerekkel százszor elolvastatták az olvasmányt, a végén kívülről fújta. A korrepetálást az iskolában fel kell, h.váltsa a képességfejlesztés. Nem tudom, hány éves lehet a tanító nénije. Lehet, h. tanulási nehézségek felismerésében is képzett, csak nem jól kommunikiálja le, h. szeretné majd elküldeni vizsgálatra.
Az Alexandrában sok foglalkoztatót találsz, ami a finommotorikát fejleszti. Játéknak meg papírtépés, szivacstömködés kis lyukon vajkrémes dobozba, ollóhasználat, paraffadugóba nagy tűt böksz (nem a hegyével)és ennél fogva papíron alma, majd kisebb tárgyak, pénzek körbepontozása, utána postaironnal, később grafitceruzával kösse össze a pontokat.
szuper hasznos még a Logiko tábla, amihez kis dosziékban vehetsz lapokat feladatokkal. Itt a tükrözések, irányok.
A lapon (síkban) való tájékozódás csak akkor megy, ha térben már jól működik. Vajon azokkal nem volt-e gondja? Ezt mind az óvodának kellett vola megtapasztalnia.
Valószínű nem lesz nagy baj, de egy kis játékos foglalkozás Veled, dicséret, odafigyelés jót fog tenni neki.
Sehogy!
Jó munkához ídő kell!!
Valszeg amúgy sem lesz már szüksége arra hogy a kezét használja írásra mert mire felnő mindent géppel fognak írni mindenhova kézírásra elég lesz tudni a saját aláírását :P
Én világéletemben utáltam kézzel írni mert rövidek az ujjaim és kinszenvedés fogni a tollat vagy akármi más viszont ugy gépelek már 14 éves korom óta mint a villám!!
A lányom tavaly volt elsős és őket úgy tanította a tanítónéni, hogy minden betű után oda kellett tenniük az ujjukat. Így meg voltak a távolságok. Ezen kívül mindennap kaptak házi feladatnak színezést. Kisebb képeket kellett színezni.
Nálunk a többség félévre írt szépen, addigra "értek" be talán.
Finommotorikát én is sokat fejlesztettem itthon. Pl. vasalós gyöngy készítés, gyöngyfűzés, gombok válogatása, gyurmázás, színezés stb. Ezeket élvezik a gyerekek és sokat fejlődnek közben. Fiammal is ezt gyakoroljuk, mert ő jövőre lesz elsős.
Köszönöm,a sok választ.Már sokat javult a helyzet,jelezte is a Tanítónéni,hogy észrevehetően gyorsabb.Minden nap gyakorolunk 3-4 sort csak abból amiből nagyon fontos.A sorközöket szépen tartja,diktálásra kiválóan írja az elemeket.De a külalak még mindíg csúnya,hát lehet nem fog szépen írni...
Nem kellett más Neki,csak az,hogy kivettem a napköziből,és együtt írjuk azóta a leckét,így külön csak vele van foglalkozva,és többet tudok Neki segíteni.Magabiztosabb is és sok sikerélménye van ,mert már kapott több pirospontot írásból is azóta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!