Hogyan segíthetnék elsős gyermekemnek aki nagyon lassan dolgozik?
Mindíg erről panaszkodik a Tanítónénink,ráadásul,ha ráveszi magát a munkára,akkor meg a figyelmetlensége miatt rosszul csinálja.Azt mondják még nem "érett be".
Egyébbként jó képességű,az osztályban az "értelmesebbek"közül való.Minden kiválóan ment eddig,csak az írással szenvedünk.Lassan ír,és csúnyán,sorközöket,távolságokat sem jól tartja,na meg a betűk mérete is változó nála.Miden nap gyakorlunk pár sort,szivesen csinálja.
Biztassatok kicsit,hogy fog ez változni..
Természetesen simán meglehet hogy még nem érett meg teljesen a sulihoz, de már ott van, nem tudtok mit csinálni, ilyenkor lépnek a képbe az anyukák vagy lelkes apukák :) Ha szívesen csinálja, akkor gyakorolgassatok csak. Ülj ott mellette végig, és ha pl egy sor "f" betűt kell írni, akkor ne azt szúrd ki, amelyik nagyon csúnya lett, hanem amelyik szép. Ha a leírtat szépnek találod, akkor ahogy az előttem szóló is mondta, bíztasd, hogy ez milyen szép lett, és ilyeneket próbáljon írni. A helyes betűközöket mi úgy tanultuk meg, hogy az ujjunkhoz mértük. Mondjuk egy kisujjnyi távolságot kellett kihagyni, vagy egy felet. Ha lelkes a gyermeked akkor ha nem biztos a dolgában így könnyebben méregeti :)
A másik amit nem ijesztésképpen, egyszerűen csak egy lehetőség... Sajnos ebben a témában nem vagyok túl jártas, de kérdezhetnél a tanítónénitől arról, hogy ez nem lehet e jele valamilyen "betegségnek". Diszlexia vagy valami hasonló. Úgy is ő látja leggyakrabban a képességeit, ha úgy gondolja lehet, akkor tanácsolni fog pár helyet, ahova fordulhattok, ahol megvizsgálják, maximum kizárják a problémát, veszíteni valótok nincs. Ha pedig a tanítónéni úgy látja ez csak egy kis lemaradás, akkor legalább megnyugodsz, és tudod, hogy teljes mértékben csak te tudsz segíteni neki :) Sok sikert!
Panaszkodik a tanító néni??? Az szép. Tanítok én is, de a szülőnek eszembe nem jutna panaszkodni, mert én béna vagyok és rosszul tanítok.
Panaszkodj Te is... :S Bocs, ezen mindig eldurran az agyam.
Mindenesetre semmi baj nincs azzal, ha lassabban ír, nem olyan fejlett a finommotorikája. Kis házimunka nem fog neki megártani. ;) Pl. tergessetek együtt, a csipeszt ő csíptesse. Sokat segíthet ez az apróság is. Készítsetek kókuszgolyót, formázzon, görgessen. Ezek mind segítik a finommotorika fejlődését, ami ahhoz kell, hogy megérjen az íráshoz a kis keze.
Előttem írta az egyik válaszoló, hogy ne azzal foglalkozzatok, hogy azok az íráselemek vagy betűk milyenek, amiket nem olyan szépen ír, hanem azokat dícsérd, ami szép lett. Nekünk a munkahelyemen az is bejön, hogy nagyított papíron gyakorolnak a gyerekek. Pl. minden íráselemet elkezdünk A/4-es lapon, hogy a mozdulatot begyakorolja. Azután sima írólapon is. Persze ezeket előre meg kell rajzolni a felnőttnek. Minden színnel rajzolja át egyszer. Amikor az írólap méret is megvan, akkor megfordítani a lapot, és csukott szemmel a mozdulatot megpróbálni. Akkorra már rögzült a gyerekben. És akkor jöhet a nagyított írásfüzet, hogy határok közé kerüljenek a betűk, majd utána a normál méret. Remélem segítettem, az "én gyerekeimmel" ez bejött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!