Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan segíthetnék elsős...

Hogyan segíthetnék elsős gyermekemnek aki nagyon lassan dolgozik?

Figyelt kérdés

Mindíg erről panaszkodik a Tanítónénink,ráadásul,ha ráveszi magát a munkára,akkor meg a figyelmetlensége miatt rosszul csinálja.Azt mondják még nem "érett be".

Egyébbként jó képességű,az osztályban az "értelmesebbek"közül való.Minden kiválóan ment eddig,csak az írással szenvedünk.Lassan ír,és csúnyán,sorközöket,távolságokat sem jól tartja,na meg a betűk mérete is változó nála.Miden nap gyakorlunk pár sort,szivesen csinálja.

Biztassatok kicsit,hogy fog ez változni..

2009. okt. 3. 06:44
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Gyakorolgassátok az írást,de ne erőltesd.És semmiképpen ne mond neki,hogy lusta vagy,vagy hogy ez csúnya lett.Ha egy betű szebb lett,akkor mond neki,hogy látod ilyennek kellene lenni a többieknek is,stb.Nem könnyű az írás megtanulása,és lehet,hogy még valóban nem érett meg rá,de ha mindig kifogásolják a munkáját,akkor elveszti egészen a kedvét,és soha nem fog rendesen írni.Tehát inkább dícséret,ahol lehet, és az önbizalmát növelni.Erre az egész iskoláskorában szüksége lesz majd.
2009. okt. 3. 07:07
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen simán meglehet hogy még nem érett meg teljesen a sulihoz, de már ott van, nem tudtok mit csinálni, ilyenkor lépnek a képbe az anyukák vagy lelkes apukák :) Ha szívesen csinálja, akkor gyakorolgassatok csak. Ülj ott mellette végig, és ha pl egy sor "f" betűt kell írni, akkor ne azt szúrd ki, amelyik nagyon csúnya lett, hanem amelyik szép. Ha a leírtat szépnek találod, akkor ahogy az előttem szóló is mondta, bíztasd, hogy ez milyen szép lett, és ilyeneket próbáljon írni. A helyes betűközöket mi úgy tanultuk meg, hogy az ujjunkhoz mértük. Mondjuk egy kisujjnyi távolságot kellett kihagyni, vagy egy felet. Ha lelkes a gyermeked akkor ha nem biztos a dolgában így könnyebben méregeti :)

A másik amit nem ijesztésképpen, egyszerűen csak egy lehetőség... Sajnos ebben a témában nem vagyok túl jártas, de kérdezhetnél a tanítónénitől arról, hogy ez nem lehet e jele valamilyen "betegségnek". Diszlexia vagy valami hasonló. Úgy is ő látja leggyakrabban a képességeit, ha úgy gondolja lehet, akkor tanácsolni fog pár helyet, ahova fordulhattok, ahol megvizsgálják, maximum kizárják a problémát, veszíteni valótok nincs. Ha pedig a tanítónéni úgy látja ez csak egy kis lemaradás, akkor legalább megnyugodsz, és tudod, hogy teljes mértékben csak te tudsz segíteni neki :) Sok sikert!

2009. okt. 4. 12:12
 3/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm,a válaszokat,hát akkor gyakorolgatunk...
2009. okt. 5. 20:45
 4/16 anonim ***** válasza:
85%

Panaszkodik a tanító néni??? Az szép. Tanítok én is, de a szülőnek eszembe nem jutna panaszkodni, mert én béna vagyok és rosszul tanítok.

Panaszkodj Te is... :S Bocs, ezen mindig eldurran az agyam.

Mindenesetre semmi baj nincs azzal, ha lassabban ír, nem olyan fejlett a finommotorikája. Kis házimunka nem fog neki megártani. ;) Pl. tergessetek együtt, a csipeszt ő csíptesse. Sokat segíthet ez az apróság is. Készítsetek kókuszgolyót, formázzon, görgessen. Ezek mind segítik a finommotorika fejlődését, ami ahhoz kell, hogy megérjen az íráshoz a kis keze.

Előttem írta az egyik válaszoló, hogy ne azzal foglalkozzatok, hogy azok az íráselemek vagy betűk milyenek, amiket nem olyan szépen ír, hanem azokat dícsérd, ami szép lett. Nekünk a munkahelyemen az is bejön, hogy nagyított papíron gyakorolnak a gyerekek. Pl. minden íráselemet elkezdünk A/4-es lapon, hogy a mozdulatot begyakorolja. Azután sima írólapon is. Persze ezeket előre meg kell rajzolni a felnőttnek. Minden színnel rajzolja át egyszer. Amikor az írólap méret is megvan, akkor megfordítani a lapot, és csukott szemmel a mozdulatot megpróbálni. Akkorra már rögzült a gyerekben. És akkor jöhet a nagyított írásfüzet, hogy határok közé kerüljenek a betűk, majd utána a normál méret. Remélem segítettem, az "én gyerekeimmel" ez bejött.

2009. okt. 5. 20:56
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
30 éve tanítok elsősöket.Ha még iskolaéretlen a gyerkőc,miért most derült ki? Az óvó nénik mit mondtak? Én inkább hagynám még egy évig óvodában. Ha ez már nem járható út,az előző kolléga adott használható ötleteket,valóban nem kell rögtön azokba a kicsi sorközökbe beleerőltetni a betűelemeket. Esetleg még próbálkozhatsz befőttesüvegre pauszt teszel,és erre írjon grafittal vagy színessel . Erre nem tudja rányomni a ceruzát,mert akkor kiszakad. Sokat fog oldódni a görcsössége.Mindenképpen nézesd meg egy fejlesztő pedagógussal,és logopédussal. Sok jó tanácsot tudnak adni.Sok türelmet és kitartást! De ne gyakoroljatok állandóan,mert még azelőtt megutálja a tanulást,mielőtt megszeretné.(Egyébként én az első hetekben szinte állandóan fogom a gyerekek kezét,és vezetem,úgy írunk.Üdv!
2009. okt. 6. 18:43
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Ja még annyit,írod,nem tartja a távolságot,ez teljesen természetes ,ez eleve kiküszöbölhető,ha mindig odateszi az ujjacskáját a betűk,betűelemek közé.Nekem ez még mindig bevált,és a gyerekek nagyon hamar megszokják.
2009. okt. 6. 18:56
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Én még azt sem értem, hogy elsőben miért nincs bepontozva a sortávolság? Ilyenkor még simán megtehetné a tanító néni.
2009. okt. 6. 19:08
 8/16 anonim ***** válasza:
Az én fiam is most kezdte az elsőt vele nincs gond ,de a szülőin ugyanez elhangzott és a tanárnéni azt javasolta a szülőknek hagyják békén a gyereket ,nem kell többet gyakorolni,ő lassú ,majd belejön ,felzárkózik, a szülő nem tudja siettetni! Ott ezt hallottam ,ha segít jó,szerintem is csak annyit gyakorolj amit muszáj vele!:)
2009. okt. 13. 13:35
 9/16 anonim ***** válasza:
62%
Huhhh ! Már kezdtem kétségbe esni hogy valami gond van a kisfiammal. Nálunk is a tanító néni panaszkodot már a második héten /!!!!/hogy lassú meg beírogatott a fuzetbe. Én úgy gondoltam hagy mondja, írogasson csak Nekem nem szidtam érte a kisfiamat elvégre ido kell hogy megszokja már magát az iskolát is meg aztán elég merev a csuklója fokozatosan majdcsak belejon. Eltelt egy hónap és bizony sokkal ugyesebben ír már és bár igaz hogy minden betunél még mondogatom hogy jó most a kovetkezot is ilyen szépnek szeretném meg hogy írja már nógatnom kell de szépen napról napra ugyesebb a tanító néni meg csak irogasson figyelembe se veszem. Nyilván egy fiú nem fog gyogybetukkel írni meg aztán az hogy most milyen az a betu.... Lessz az még szebb is ha majd már rutinból megy.
2009. okt. 13. 14:49
 10/16 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy a gyereket előbb-utóbb nyomasztani fogja, hogy "megint beírást kapott" a füzetbe, beáll egy görcs és nem teljesít úgy, ahogy tudna. Jaj nekem, ennyi ostoba kollégát!
2009. okt. 13. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!