Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Helyi közlekedésnél értelmetle...

Helyi közlekedésnél értelmetlen a 90%-os kedvezmény?

Figyelt kérdés
Teljesen logikátlannak tartom azt, hogy csak gyerekkel együtt utazva érvényes a kedvezmény. Hiszen az oviba elviszem busszal, de visszafele értelemszerűen nélküle jövök..Ebben az esetben viszont értelmét veszti a kedvezmény, mert oda ugyebár a teljes árú bérlet kellene. Vagy csak én értettem félre valamit? :O
2013. máj. 2. 08:56
 1/7 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy nem kell, hogy a gyerek nálad legyen. :) Államkincstártól kell igazolást beszerezni hozzá (GYES, GYET folyósítása alatt tudsz ilyen bérletigazolványt kiváltani).
2013. máj. 2. 09:09
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszod, de lehet, hogy van egy kis félreértés. Nem a gyes /gyet alatt kapott kb. 50%-os bérletre gondolok, hanem a tartósan beteg/ fogyatékos gyermek jogán járó 90%-os kedvezményre. Te melyikre gondoltál?
2013. máj. 2. 09:15
 3/7 anonim ***** válasza:

Sajnos félreértettelek, én a gyes alatti kedvezményre gondoltam. Nem akartalak rosszul tájékoztatni, erre így már nem tudom a választ. :(

Én ezt találtam, mintha a visszaútra tényleg nem jogosítana, de nem tudom. Lehet, hogy az államkincstárnál tudnának bővebb felvilágosítást adni:

Utazási kedvezmények : Utazási kedvezmény igénybevételére jogosult korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel, vagy bármely viszonylatban megváltható, viszonylathoz kötött kedvezményes bérlettel az a személy, aki vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül, a Magyar Államkincstár Igazgatósága által kiállított hatósági bizonyítvány alapján, továbbá korlátlan számban megváltható kedvezményes menetjeggyel a fenti személlyel(vak,hallássérült,súlyosan fogyatékos) együtt utazó személy(kísérő). A Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága a magasabb összegű családi pótlék, megállapításával egyidejűleg hatósági bizonyítványt állít ki az utazási kedvezmények igénybevétele céljából. A már magasabb összegű családi pótlékban részesülő személynek, illetve annak, aki után a magasabb összegű családi pótlék megállapításra került, kérelemre a Magyar Államkincstár Igazgatósága kiállítja a hatósági bizonyítványt.Az utazási kedvezmény mértéke :1)a helyközi közlekedésben(vasúti személyszállítás,HÉV,helyközi autóbusz közlekedés,komp- és révközlekedés)90%-os jegy-és bérletkedvezmény 2)a helyi közlekedésben 100%-os bérletkedvezmény.

2013. máj. 2. 10:42
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A helyi járaton való közlekedés ingyenes, a távolságira vonatkozik a 90%. A kedvezményt a kísérő csak a fogyatékos személlyel veheti igénybe, hisz azért kapja, mert segít a közlekedésben. Ha nincs jelen a fogyatékos, akkor értelemszerűen nem vagy kísérő, tehát akkor mire járna kedvezmény? Olyan kártya meg nincs, hogy állandó kísérő, mert az bármikor változhat, pl. apa vagy nagyi is mehet a gyerekért oviba. Viszont ha még jár a GYES, akkor válthatsz kismamabérletet, ha budapesti vagy, az olcsóbb.
2013. máj. 2. 13:09
 5/7 A kérdező kommentje:

kÖSZI! Világos a magyarázat, de arra miért nem gondolt senki, hogy ha elviszem a gyereket oviba, akkor nem várok ott több órát, hanem addig elmegyek a dolgaimat intézni vagy hazamegyek BUSSZAL, mert autónk, az nincs. Így viszont már a normál árú bérlet szükséges, tehát hiába lehet ingyen közlekedni, ha valójában mégsem :( Vagyis marad a 6500 forintos bérlet. :(( Köszönöm, a válaszokat!!

Autista kisfiú anyukája

2013. máj. 2. 13:58
 6/7 anonim ***** válasza:
Igen, ez gáz. Ki lehetne találni erre, hogy pl. a bölcsi/ovi/iskola és az otthon között legyen ingyenes az út oda és vissza. Ezt így én sem értem.
2013. máj. 2. 14:38
 7/7 anonim ***** válasza:
6-os: és akkor azt ki igényelhetné? Csomó családban felváltva mennek a gyerekért. Vagy vannak olyan települések, ahol nincs tömegközlekedés vagy a gyerek állapota miatt muszáj autóval megoldani, akkor ők meg kapjanak a bérlet értékében benzinpénzt vagy mi? Ha meg sima nem névre szóló plusz bérlet lenne, rengetegen visszaélnének vele, pl. anyuka miután hazaért az oviból, odaadja a mamának, ő elmegy vele bevásárolni, aztán ha ő is hazaért, apuka elugrik a bérlettel orvoshoz stb... Szerintem erre nincs igazságos megoldás, attól függetlenül hogy értem a kérdező problémáját, és azt is megértem, hogy nagy segítség lenne egy beteg gyerek mellett, ha ennyivel kevesebb lenne a havi kiadás. Viszont annyiból jó, hogyha utaztok más városba, egy vonatjegy pl. többezer forint egy felnőttnek, viszont te pár százból megúszod, ha a gyerekkel együtt mentek. Már ez is jobb mint a semmi...
2013. máj. 2. 16:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!