Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit csináljak, hogy este ne...

Mit csináljak, hogy este ne hisztivel aludjon el?

Figyelt kérdés

3 éves kisfiam nagyon nehezen kezelhető. Már baba korában is nehezen aludt el, éjjel még 2 évesen is órákig voltunk fent. Nehezen tudtam megnyugtatni, igazából sokszor teljesen tanácstalan voltam, mert semmi nem használt. De tényleg semmi. Ringatás, éneklés, szép szó, semmi. 2 évesen nagyjából már rámkiabált, hogy hagyjál békén. Aztán persze sírt tovább egyedül. Sokszor csak úgy aludt el, hogy a férjem rákiabált, mert tőle fél. Nem értek egyet ezzel, de már tényleg teljesen tanácstalan voltam.

Kb. fél éve szépen aludt, ebéd után, este fogta a macit, és ment önként aludni.

Most elkezdtük az ovit, és megint itt vannak ezek az esti hisztik. Szerintem az oviban nem is alszik eleget, mert estére látom már, hogy nagyon fáradt.

Egyszerűen nem akar aludni. Ha jön az alvásidő, olyan oltári hisztik vannak, hogy már előre félek tőle. Gondolom, hogy összefügg az ovival, meg, hogy keveset vagyok vele. Mondom neki, hogy akkor még egy mese, vagy játék, üljön az ölembe, de megint csak az van, hogy nem szeretlek, hagyjál békén. És nem akarok aludni. Szép szóval semmire nem megyünk vele, a férjem most is csak úgy tudta megnyugtatni, hogy ismét meg kellett fürdetni, és mondta neki, hogy megyünk annyiszor a zuhany alá, amíg meg nem érti, hogy alszunk. Tegnap éjjel felkelt éjjel 3-kor, ez ment órákig megint.

Elméletileg azok a gyerekek csinálják, akiket hagytak sírni, de én nem értem, mert mindig ott voltam vele, fél éves koráig vele is aludtam. Ha hallottuk, hogy sír, már mentünk be egyből, de ez nekem olyan fura, hogy nem akarja, hogy megnyugtassam.

Idegileg teljesen kivagyok már tőle. És persze a férjem is, és szerintem ez egy ördögi kör, hogy látja, hogy idegesek vagyunk, annál idegesebb ő is.

Az oviban állítólag egy kisangyal, nappal itthon sincs semmi baj vele. Csak ez az alvás dolog.

Már azt is kérdeztem, hogy zavarja-e valami az ágyában, de sajnos elég keveset beszél, nem nagyon lehet vele semmit megtárgyalni.

2013. ápr. 18. 21:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Találtam egy jó cikket: [link]
2013. ápr. 20. 22:08
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen.
2013. ápr. 21. 12:31
 13/15 Csimmbumm válasza:
100%
Szóval a lényeg: a leírtakból kitűnik, hogy te nem értesz mindenben egyet a férjeddel - helyesen - a gyereknevelés terén. Nyilván a zuhanyt is ő találta ki, nem? És a macit elvenni is borzasztó fájdalmas dolog lenne a kicsinek. De szerencsére mégis te vagy az anyukája, és ha nem tétovázol sokáig, még visszaszerezheted a bizalmát. Muszáj a sarkadra állnod a férjeddel szemben (akivel talán ugyanilyen erőszakosan viselkedtek gyerekkorában), és a gyerek érdekeit nézned, mert rajtad kívül nem számíthat senkire. Ő még csak 3 éves, alig tud valamit a világból, csak azt érzi, hogy
2013. ápr. 21. 22:36
 14/15 Csimmbumm válasza:

...el kellett mennem este, most folytatom ...

szóval, tudjuk egyáltalán, mit érez egy 3 éves?! Vagy akarjuk tudni? Az előző válaszolók közül nem sokan foglalkoznak szegény gyerekkel, hogy ő mit érezhet (tiszt. a kiv.-nek.) Nekem 3 gyerkőc van (9/5/1), végigmentünk egy pár dolgon. Szerintem az ovikezdés számára megviselő (teljesen normálisan, ez azt jelenti, kötődik hozzád), egész nap jól kell viselkedni az oviban, és ő igyekszik is (idegen környezet, fél is kicsit még talán), de otthon már azt szeretné, ha anya megint az övé lenne, szeretgetné. Ehelyett mit kap: esti ordítozás, hideg zuhany, aztán otthagyják a sötét szobában, ahol csak egy kis lámpa ég, szerető anyukája helyett... Ne haragudj, de ez borzasztó. Elkeserítő és megdöbbentő, hogy az anyukák közül eddig senki nem tanácsolta azt, hogy FEKÜDJ MELLÉ. Ha az ágy olyan, hogy elférsz mellette, ez lenne a legjobb szerintem. Ha nem, akkor egy polifóm is jó lehet. Meg kellene ölelni, puszilni, mesélni még neki az ágyban lámpaoltás után... Nálunk a 9 éves lánnyal már nem kell ott feküdni (de sokáig ott kellett), viszont az 5 éves fiúval még igen. Egész nap vadóc nagy srác, aztán este már "Anya úgy szeretlek"-ezik, mert fáradt, és igényli, hogy én is szeretgessem. Mi úgy csináljuk, hogy melléfekszem a mesekönyves mese után, a sötétben még elmeséljük az ovit, vagyis én mondom, hogy szerintem vele mi volt, ő meg kiegészíti, mert egyedül még ő sem tudja elmondani. Vhogy így: És akkor bementél a csoportba és játszottál a barátoddal Gáborral. - Nem, Mátéval. -Jó, Mátéval. Mit játszottatok?... stb. A vége az, hogy vacsiztunk, fürödtünk, meséltünk, és most már behunyjuk szépen a szemünket és aludjunk. A napjuk végigmesélése nagyon megnyugtatja az ovisokat, kimegy belőlük a feszültség,biztonságban érzik magukat tőle. Na, meg persze az anyai közelség is jót tesz nagyon. És ne aggódj, ha esetleg vki riogatna, hogy ezzel "elkényezteted": Ez hülyeség! Ez alapvető emberi szükséglet lenne, csak a kényelmes anyukáknak, akik szeretnének menni a sorozatukat nézni, nincs erre kedvük és idejük...( Már bocs, ha valakinek ezzel beszólok, de akkor is így gondolom.) Szerintem a férjeddel is meg kellene beszélni, hogy "új taktikát" alkalmaztok, hogy ő is "megengedje" ezt a módszert a durvaság helyett (ami nyilván neki sokkal jobban megy). Mert később már akár apa is odafekhet és ő is mesélhet: neki is nagyon jót tenne, ha megölelné a kisfiát, mert érezné, hogy milyen meleg, puha kis karja van, amivel az apukáját átöleli, és talán ráérezne, hogy milyen gyenge, törékeny, védtelen egy 3 éves kisfiú...Hiszen olyan rövid ideig ilyen kicsi, 5-6 év múlva már a kezét sem engedi megfogni az utcán! Hát, remélem, kipróbáljátok, és beválik, márcsak a kisfiú érdekében is!!! Ne feledd: te vagy az ANYUKÁJA, és ez mindennél fontosabb neki. Szeretettel, Cs.

2013. ápr. 22. 08:25
 15/15 A kérdező kommentje:

Nem akar engem, kizavar a szobából.

De biztos, hogy az ovi a baj, hogy ott túlpörög, mert most hétvégén nagyon szépen elaludt este. De nappal 3 órát is aludt, az oviban meg csak 1,5-et alszanak.

Ő még nagyon kicsi, valóban, agyilag sajnos a 3 éves státuszon is rezgett a léc. Beszélni nem nagyon tud, csak egy két-szót. Szóval neki többet kéne aludni.

2013. ápr. 22. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!