Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit csináljak, hogy este ne...

Mit csináljak, hogy este ne hisztivel aludjon el?

Figyelt kérdés

3 éves kisfiam nagyon nehezen kezelhető. Már baba korában is nehezen aludt el, éjjel még 2 évesen is órákig voltunk fent. Nehezen tudtam megnyugtatni, igazából sokszor teljesen tanácstalan voltam, mert semmi nem használt. De tényleg semmi. Ringatás, éneklés, szép szó, semmi. 2 évesen nagyjából már rámkiabált, hogy hagyjál békén. Aztán persze sírt tovább egyedül. Sokszor csak úgy aludt el, hogy a férjem rákiabált, mert tőle fél. Nem értek egyet ezzel, de már tényleg teljesen tanácstalan voltam.

Kb. fél éve szépen aludt, ebéd után, este fogta a macit, és ment önként aludni.

Most elkezdtük az ovit, és megint itt vannak ezek az esti hisztik. Szerintem az oviban nem is alszik eleget, mert estére látom már, hogy nagyon fáradt.

Egyszerűen nem akar aludni. Ha jön az alvásidő, olyan oltári hisztik vannak, hogy már előre félek tőle. Gondolom, hogy összefügg az ovival, meg, hogy keveset vagyok vele. Mondom neki, hogy akkor még egy mese, vagy játék, üljön az ölembe, de megint csak az van, hogy nem szeretlek, hagyjál békén. És nem akarok aludni. Szép szóval semmire nem megyünk vele, a férjem most is csak úgy tudta megnyugtatni, hogy ismét meg kellett fürdetni, és mondta neki, hogy megyünk annyiszor a zuhany alá, amíg meg nem érti, hogy alszunk. Tegnap éjjel felkelt éjjel 3-kor, ez ment órákig megint.

Elméletileg azok a gyerekek csinálják, akiket hagytak sírni, de én nem értem, mert mindig ott voltam vele, fél éves koráig vele is aludtam. Ha hallottuk, hogy sír, már mentünk be egyből, de ez nekem olyan fura, hogy nem akarja, hogy megnyugtassam.

Idegileg teljesen kivagyok már tőle. És persze a férjem is, és szerintem ez egy ördögi kör, hogy látja, hogy idegesek vagyunk, annál idegesebb ő is.

Az oviban állítólag egy kisangyal, nappal itthon sincs semmi baj vele. Csak ez az alvás dolog.

Már azt is kérdeztem, hogy zavarja-e valami az ágyában, de sajnos elég keveset beszél, nem nagyon lehet vele semmit megtárgyalni.

2013. ápr. 18. 21:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
86%

Hát ez nehéz kérdés! És nagyon sajnállak Titeket, mert borzasztó lehet, ha nem akar aludni a gyerek.

Sajnos nem tudom a tuti választ, az én gyerekemmel hálistennek jó alvó.

Csak azt tudom mondani, hogy próbálj meg visszaemlékezni, hogy mivel sikerült elérni a korábbi jó eredményeket. Vmi oka lehetett. Most is azt kellene alkalmazni. Sok sikert!

2013. ápr. 18. 21:18
 2/15 anonim ***** válasza:
71%

Nem azok a gyerekek csinálják, akiket hagytak sírni, amikor hisztiztek. Hanem azok, akikhez bementek, amikor hisztiztek. A fiad megszokta, hogy az történik, amit akar, ha hisztizik. Szórakoztatjátok, játszotok vele seb.

Fürdés után tedd be az ágyába, és ne menj be hozzá, akkor sem ha sír. Lesz néhány rossz éjszakátok, de egy hét után megszokja, hogy aludnia kell.

2013. ápr. 18. 21:22
 3/15 anonim ***** válasza:
86%

Előző (első) vagyok. Most kezdte az ovit áprilisban? Ennek mi az oka?

Ez nagy változás az életében. Most nyilván nem érzi magát annyira biztonságban.

2013. ápr. 18. 21:22
 4/15 anonim ***** válasza:
62%
A másodiknak igaza van. Azzal rontottátok el, hogy ott voltatok mindig a fenekében.... Ugyan ez van a barátom öccsével is, a szülők azóta nem aludtak egyhuzamba 4-5 órát, amióta a kissrác megvan, pontosan ezért.. Mert mindig ott voltak és ehhez lett szoktatva. Az apjától meg nem fél, hanem az apjának tekintélye van.
2013. ápr. 18. 21:38
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Milyen ágyban alszik??Még rácsos ágyban?Csak,m nálunk is volt egy időszak mikor hisztisen és nehezen aludt el,nekünk azt javasolták,h vagy heverőn aludjon most már v vegyük ki azt a pár rácsot amit kilehet!Kivettük a rácsokat és semmigond magától megy be és alszik 5perc alatt!
2013. ápr. 19. 08:29
 6/15 anonim ***** válasza:
49%
A fáradtság miatt tör ki rajta a hiszti...Ismerős.
2013. ápr. 19. 19:09
 7/15 A kérdező kommentje:

Nem rácsos ágyban, rendes gyermekágyban alszik.

Kedves 2., félreértetted. Alvásidőben már nem játsszunk vele, hanem lefekvés előtt kérdezem, hogy akar-e.

Ha azt akarná, hogy szórakoztassuk, nyilván nem küldene ki, ha bemegyek hozzá. Meg már szinte tudja, hogy zuhanyzás lesz, mert a szobájából nem jön ki, hanem az ajtóban állva ordít. És ha apa kihozza a szobájából már tudja, hogy mi lesz, és kiabál, hogy nem. Szóval ezért nem éri meg felkelni. Ezért nem is értem, hogy miért nem szokik már le róla. Én inkább pont azt gondolom, hogy túl durvák vagyunk vele, az lehet a gond.

Valóban túl fáradt, az oviban nem alszik annyit, mint előtte itthon. De nem tudom mit tehetnék vele, mert ott 2 órát alszanak, és nem többet.

2013. ápr. 19. 20:03
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Két gond lehet szerintem: 1. ovikezdés, 2. rossz élmények az esti lefekvés körül.

Ha az ovi okozza, lehet, hogy ott is erőltetik az alvást és emiatt dacos lett. Lehet, hogy megváltozott a napirendje és túlságosan kifáradt, vagy csak simán fáj valamije. Esetleg fél valamitől, csak nem mondja el. Ég a szobájában kislámpa? Van kedvenc alvós állatkája? Ha nem tud elaludni, nem az a megoldás, hogy megbüntetitek, hanem, hogy megnyugtatjátok, elterelitek a figyelmét. Próbáld ki, hogy nyitva hagyod az ajtaját, és a szomszédos szobában megvárod, amíg elalszik. Elmondod neki sokszor, hogy ott vagy, ha valami gond van, nyugodtan átmehet, nem fogja senki bántani (apa sem!). Az esti rituálét csináljátok ugyanúgy, fürdés, mese, jóéjtpuszi, mittudomén. De ha nem tud elaludni, akkor próbálj vele akkor is és napközben is beszélni róla, mondd el neki, hogy nagyon szeretitek, és milyen jó dolog az alvás, a pihenés.

Nem vagyok pszichológus, de nekem is van egy majdnem 3 éves kisfiam, aki nagyon dacos tud lenni. Egy dolgot mindig nagyon fontosnak tartottam: a lefekvés (akár délutáni alvás) előtt lehetőleg semmi ne zaklassa fel a fiamat. A kényszer nálunk se működött, egyszer délután nem akart aludni, és megpróbáltam erélyes lenni, hát sokat rontott a helyzeten. Amióta megtanultam a helyzetet nyugodtabban, kedvesebben kezelni, szinte magától megy aludni.

A zuhany nagyon felpörgeti a kisfiadat, ráadásul ő nem tett semmi rosszat szándékosan, szerintem ez az "ágyúval lövünk verébre" esete. Ha a férjed nem tudna elaludni, az megnyugtatná, ha valaki többször bedugná a zuhany alá?

Szívszorító, hogy azt mondja neked, "nem szeretlek", de gondolom, ez inkább azt jelenti, "haragszom rád". Mondd neki, hogy segíteni szeretnél, hogy el tudjon aludni, de ha úgy jobb neki, menj ki a szobából. De ne hagyd sírni, hisztizni, inkább fektessétek le gyorsan a macit, a kisautót, tegyetek az ágya mellé varázslámpát (pl. egy zseblámpát) vagy találj ki valami érdekeset, ami eltereli a figyelmét.

Valószínű, hogy elmúlik hamarosan ez az időszak, volt nálunk is néha hasonló, de pár hét után elmúlt. Kitartás, és türelem!

2013. ápr. 19. 22:55
 9/15 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, szerintem teljesen igazad van, de nem tudom hogy hogyan nyugtassam meg.

Szó szerint kizavar a szobájából, aztán meg sír, hogy anya hol vagy. Alvós maci van, még a férjem azzal szokta leszerelni, hogy elveszi a macit, és csak akkor kapja vissza, ha megígéri, hogy csendben lesz.

Szerintem ez is elég kegyetlen.

Sajnos észérvekkel nem nagyon lehet rá hatni, teljesen lepereg.

A tesó is szokott segíteni, de mostanában kitalálta, hogy nem akarja betakargatni. Egy napig azért sírt, hogy hol a Mimi, aztán szerintem ezen is megsértődött, mert most már Mimit is elküldi melegebb éghajlatokra. Aki persze 4 éves létére nem nagyon tudja hova tenni ezeket a hangulatingadozásokat. Régebben ha voltak ilyen korszakai, akkor egy szobában aludtak, de most Mimike haragszik rá, és nem akarja.

A kislámpáról meg annyit, hogy megy a hiszti:

-Kapcsold le, kapcsold fel, kapcsold le, kapcsold fel.

Én is gondoltam rá, hogy fél a sötétben, másrészről meg talán zavarja a fény az alvásban? Az oviban állítólag nincs balhé az alvás körül. De elég nehezen alszik el, van, hogy 1 órát is forgolódik, és utána már nem sok ideje van aludni, szerintem pont az a baj, hogy annyi meg nem elég neki.

Mimivel próbálok még beszélni, hogy aludjon vele.

2013. ápr. 19. 23:12
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

Hadd kapcsolgassa ő a lámpát :)

Alvós kedvencet elvenni, hát ez is elég durva... :(

2013. ápr. 19. 23:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!