Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Autista gyermek lehet még...

Autista gyermek lehet még hiperaktív is?

Figyelt kérdés

3 éves,és néha kezelhetetlen.Ha új helyen vagyunk(orvosi váró,iroda,üzlet,stb)Ő mindent meg akar nézni,ki akar nyitni,be akar menni és még sorolhatnám.Számára minden új hely egy felfedezésre váró dolog.

Ha meg még gyerek partner is akad akkor aztán végem van.Megy a szaladgálás,kergetőzés,nagyokat visonganak,nevetgélnek.Egyszerűen nem tudom hogy kezeljem az ilyen helyzetet.Ha rászólok,megfogom akkor egyből kezdődik a hiszti.Nektek milyen tapasztalatok van ilyen téren?

2013. ápr. 16. 14:57
 1/6 anonim ***** válasza:

Miből gondolod,hogy autista? Van màr diagnòzisotok?

Egyébként érdekelnek a vàlaszok, mert ma este nekem is ugyanez jutott eszembe. Ma pl. Mi is orvosnàl voltunk, és szinte égtem a viselkedése miatt. Kontroll nélkűl csinlt mindent.

2013. ápr. 16. 21:55
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen,van diagnózisunk,pervazív átható fejlődési zavar.Ezt két évre kaptuk,mert még kicsi,hogy megállapítsák pontosan mennyire érintett az autizmusban.
2013. ápr. 17. 10:26
 3/6 A kérdező kommentje:
Amúgy én is sokszor szégyenkezem a viselkedése miatt.Eddig úgy gondoltam,hogy ez mind az autizmus miatt van,de látni szoktam,hogy átlagos gyerekek is időnként nyomják a műsort.Most meg a gyerekorvosunk is azt mondta,hogy van egy adag hiperaktivitás a gyerekben(szerinte nem autista,szakemberek szerint az). Én inkább jobban hajlok a hiperaktivitás és figyelemzavar felé.De hát a szakemberek mást mondanak.Ez van.
2013. ápr. 17. 10:35
 4/6 anonim ***** válasza:
38%

Igen, a szakirodalom alapján ugyanakkora gyakorisággal fordul elő hiperaktivitás, figyelemzavar az autisták körében, mint az átlag populációban. (Tehát ha az "átlag" gyerekek mondjuk 8%-a hiperaktív, akkor az autisták 8%-a is az, de ezt a számot most hasraütésszerűen írtam).

Ami viszont fontos, hogy a hiperaktivitásnak megvannak a maga speciális tünetei, az tévhit, hogy a "túlzott aktivitás" az, ami miatt egy gyerek hiperaktív lesz.

Mindenesetre 3 éves korban még nem igazán lehet pontosan diagnosztizálni, pláne, ha összetett tünetegyüttesről, többféle pervazív zavar együttes fennállásáról, vagy kevert specifikus zavarról van szó.

Az, hogy más gyerekekkel szaladgál, visongat, az teljesen normális gyerekviselkedés (látod, a többiek is csinálják :) ), ehhez nem kell se hiperaktívnak, se autistának lenni.

Két dolgot tudsz tenni: vagy nem viszed ilyen helyekre, illetve igyekszel minimálisra csökkenteni a várakozás idejét (általában orvosnál, ha szólsz, hogy autistával mész, aki nem tud várakozni, adnak időpontot, és soron kívül behívnak), ahova meg nem muszáj, oda nem viszed. Megjártuk ezeket az utakat, 3-4 évesen nem vittem a gyerekem ilyen helyekre (egy átlag gyerek számára is gondot okoz a várakozás, pláne autistának). Ha muszáj, akkor viszek valami játékot, képeskönyvet, amivel lekötöm. Most már hat éves az autim, és ott tartunk, hogy két órán át is tud várakozni, azt nem mondom, hogy türelmesen, de közben sokat játszunk, beszélgetünk, figyeljük a sorszámokat - ezt is meg kell tanulni, de 3 évesen még szerintem nagyon korai.

A hiszti ilyen esetben pedig megint csak "természetes", hiszen nem az van, amit ő akar, és ezt az autik nagyon rosszul viselik. Ilyenkor nálunk nagy beszélgetések, alkudozások vannak, először is igyekszem elérni, hogy rám figyeljen (leguggolok hozzá, és addig szólongatom, amíg nem érzem azt, hogy rám figyel - nem néz a szemembe, de azért érzékelhető, hogy "ott van", vagy teljesen máshol) és megbeszéljük a dolgot, megbeszéljük, mi fog következni, mit fogunk csinálni, hogyan kezeljük a helyzetet. Bevonom a megoldásba, mert amit ő talál ki, azt egész biztosan elfogadja.

Nem mondom, hogy könnyű - átlag gyereknél sem az - ez egy fokozatos tanulási folyamat a gyereknek is, a szülőnek is. Majd belejöttök. :)

2013. ápr. 17. 13:08
 5/6 anonim ***** válasza:

Az én három éves lányom is ugyanígy viselkedik, pervazív fejlődési zavar. de nem gondolom, hogy hiperaktív, szerintem csak egy nagyon aktív, dackorszakát élő három éves. Szerintem a hiperaktív jelzővel túl sokat dobálózunk.

Egyébént a kettő társulhat.

2013. ápr. 17. 23:04
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.Könyvet,játékot szoktam én is vinni,de azért egy idő után elunja.Sajnos a gyerekorvosnál rendszeresen egy másfél órát várunk,úgyhogy ez mindig problémás.De igyekszem nyugodtan,mosolyogva,higgadtan beszélni hozzá,ha már nem bírja.Meg megpróbálom elterelni a figyelmét.Ha szólok hozzá akkor rám néz meg figyel,csak nem foglalkozik vele.Az első az amit a fejébe vesz.Türelme,figyelme kevés.Nekem azt javasolták,hogy minél többet vigyem emberek közé,társaságba,hogy szokja,tudjon alkalmazkodni.Elég fárasztó de a későbbiekben talán kifizetődő lesz.Most még nem tudok vele megbeszélni semmit mert most kezdett el még beszélni,szavakat mondani.Neki az angol nyelv indult meg először úgy két éves kora körül és most tanul tulajdonképpen magyarul.Ezért is lassabban indult be a magyar,és remélhetőleg az angolt elfelejti.
2013. ápr. 18. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!