Testvérféltékenység miatt kell pszichológus segítsége?
Ma meséltem a védőnőnek, hogy a három éves lányom a 10 hónapos testvérét elkezdte harapni, megcsapni. Eddig is féltékeny volt rá, de eddig még nem jutott. Néha ölelgeti, szépen beszél vele, de inkább durván bánik vele. A védőnő azt mondta, hogy beszéljünk a gyerekdokival, hogy utalja be ideggondozón belül pszichológushoz a lányomat.
Nincs ebben a témában információm. Szükséges ez tényleg vagy várjak vele, elmúlik vagy rosszabb lesz esetleg? Ez a lányom óvodába kerülését követően az óvónők tudomására fog jutni? Úgy értem, van erről valamilyen írásos dokumentum , amit a védőnő majd továbbít feléjük óvodakezdéskor?
isten őrizz a pszichológudsoktól!!!
aq testvérféltékenység normális és egészséges, te is tudod, hogy a nagyot nem szabad elhanyagolni, fontos a nyugodt légkör, és az, hogy szeressék őt is. ennél többet egy idegen nem fog tanácsolni, csak beleavatkozik az életedbe, és rossz esetben begyógyszerezi. a terápia legyen otthon, olvass utána szakkönyvekben, beszélgess más kismamákkal, de ne engedd át agykurkászoknak a gyereket!
Szerintem nyugodtan ekviheted pszichologushoz, minden városban van ingyenes "agyturkász", ahol meghallgatják a Te problémádat, 4-5 alklalommal foglalkoznak a gyerekkel, és lehet ennyi is elég.
Az én fiamnak, mikor a huga megszületett, állandóan hányingere volt. Én elvittem, és nem bántam meg. Ne ugy képzeld el, mint a felnőtteknél. Játszanak, rajzolnak, mesélnek, tényleg gyerekszinten gyógyitják a gyerekeket.
Ne várd meg, mig kárt a piciben, és szegény nem is tudja, miért viselkedik igy.
Persze, várjál vele, hátha kárt tesz a kicsiben. Hadd bontakozzon ki a személyisége...
Józan eszed mit válaszolna, ha megkérdeznéd: mit szólnék, ha felnőttként elmondaná anyám, hogy a testvérem pl. szemét én vertem ki, mert nem mert lekeverni? Azt, hogy igazad volt anyu, amúgy is maradt neki a másik, vagy azt, hogy inkább vertél volna meg nagyon?
Hű, micsoda válasz....
Én sem gondolom, hogy idegennek ebbe bele kellene avatkoznia, sőt, mikor a védőnő elmondta a lányom gyerekorvosának, hogy ez a helyzet, ő ezt mondta: Igen, Gabi néni (védőnő) a testvérek szoktak féltékenyek lenni egymásra, majd elmúlik. És odavonta magához a lányomat és elmondta neki, hogy anya és apa őt és testvérét is egyformán szereti. Mi is figyelünk nagyon most erre a kérdésre, hogy a lányom most több figyelmet igényel, és persze nagyon is résen vagyunk, hogy ne történjen nagy baj. Nem fogom a lányomat szanaszét verni, mert azzal sokkal rosszabb lesz a helyzet, viszont határozottan fellépek, ha bántja a testvérét és ilyenkor elbeszélgetünk. Szerintem menni fog!
Köszönök minden választ!
Szia!
Az én picurkám is 10 hónapos,a nagytesó pedig 5 éves.
Nálunk is előjött sajnos ez a probléma.Amikor a pici 5 hónapos lett,és már tudott helyet változtatni,így a nagyra kevesebb idő jutott.
Én elmentem nevelési tanácsadóhoz a bátyussal,de csak annyi derült ki,hogy Féltékeny.
Tehát értelme nem volt.
Elvittem Neurológushoz is,ott is ez lett a diagnózis!
Most már sokkal jobb a helyzet!
Minden tesónál más idő az,amíg megszokja,hogy hogyan kell vele bánni.
Nálatok talán azért több,mert a nagy is még kicsi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!