Ez is pöszeség?

Figyelt kérdés
5 éves kisfiam nagyon szépen, tisztán beszél, mégis kaptam egy papírt, amit ki kéne töltenem, hogy logopédiára járhasson. Nem értettem, így bementem beszélni a logopédussal, aki azt mondta, hogy az sz, c, és z hangoknál kidugja a nyelvét, és ez baj. Állítólag így majd csúnyák lesznek a fogai, és fogszabályzóval sem lehet helyrehozni, ha nem jár hozzá. Otthon megfigyeltem, és igaza van, tényleg kidugja a nyelvét, ugyanúgy, ahogy az apja is, akinek soha nem volt fogszabályzója, és semmi gond nincs a fogaival. Szerintetek mennyire helytálló a logopédus magyarázata? Nem akarom feleslegesen járatni a fiamat, ha nem muszáj.
2013. jan. 20. 22:47
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A logopédusnak igaza van. Ráadásul ingyenes, és oviidőben is van. Mi a gond vele? Hidd el, ártani nem árt, sőt! És igen, ez a pöszeség (bár nem így hívják hivatalosan)
2013. jan. 20. 23:03
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Csatlakozom, nem fogod feleslegesen járatni, megkapja az óvodában a szükséges fejlesztő foglalkozásokat szakembertől, ezzel a gyerekednek csak jót teszel. Akinek bármilyen beszédhibája is megmarad iskoláskorra, gondjai lehetnek a betűtanulással, hangképzéssel, olvasás- írástanulással.Valószínű a férjed azért nem járt logopédushoz, mert esetleg még nem volt ilyen szakszerű felmérés abban az időben, de azóta eltelt 25-30 év fejlődött az oktatás. Régen aki nem tudott, az megbukott, ma már ki tudják mutatni a tanulási problémák okát, és tudnak is segíteni rajta.
2013. jan. 21. 09:12
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ne bánd, hogy járni fog logopédiára. Kevés helyen van idő ezzel a típusú (interdentális pöszeséggel) foglalkozni.

Nyelvlökéses nyelést nem említett a logopédus? Mert az szokott igazán bezavarni a fogszabályozásba. (Hiába akarják a fogakat szabályozóval visszaterelni, ha a nyelv minden nyelésnél nyomást gyakorol a felső fogakra.) Sokszor az interdentális pöszeség együtt jár nyelvlökéses nyeléssel is.

De a lényeg: ez a beszédhiba nem zavar be az olvasásba, inkább esztétikai hiba. Viszont egész biztos nemcsak a pöszeséget fogják javítani, hanem fejlesztik a hallási figyelmét, differenciálását, és még egy sor olyan dolgot, amiből haszna származik majd első osztályban.

2013. jan. 21. 16:48
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, úgy tűnik, a férjemet kivéve mindenki amellett áll, hogy járjon, és fog is, úgy tűnik, abszolút ez az érdeke. Igazából magam se tudom, hogy mi a bajom az egésszel, a barátai közül is sokan járnak, és szeretik, valahogy mégis cikinek érzem, hogy ilyesmire van szüksége. Remélem, legalább gyorsan helyrejön a dolog, és mire iskolába megy, már csak emlék lesz.
2013. jan. 21. 16:49
 5/7 A kérdező kommentje:
Nyelvlökéses nyelésről nem volt szó, de majd szerdán rákérdezek, mert eddig csak azt tudom, hogy kell egy füzet, és otthon minden este gyakorolni kell. Remélem, nem rontom el, mert ha rászólok, behúzza a nyelvét, viszont akkor olyan furcsa hangja lesz. Gondolom, ezt a logopédus jobban el tudja neki magyarázni.
2013. jan. 21. 16:54
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
A lányomnál teljesen ugyanez a probléma. Én észre sem vettem a beszédén, nálunk is logopédus állapította meg az oviban. Szeptembertől jár logopédiára, amit imád, alig várja sokszor, hogy kedd legyen és jöjjön Aranka néni :). Itthon ha nem is minden nap, de minél többször gyakorolunk, az elején még nagyon erőltetett volt, mikor helyesen ejtette ki a szavakban az "sz" hangot (ezzel kezdtek), most már nagyon szépen mondja. Most a "z"-nél tartanak, ez is egyre jobban megy már. Szerintem ne aggódj, nem felesleges, hogy járjon és egyáltalán nem ciki. Nálunk nagyon sok gyereknél van ilyen jellegű probléma.
2013. jan. 21. 22:14
 7/7 anonim ***** válasza:

Esélyes, igen.

Áprilisban voltam nevelési tanácsadóban, ahol 'megvizsgáltak' (diszkalkulia). Ott egy logopédussal is volt 'dolgom', aki megállapította, hogy van egy 'gyenge' pöszeségem (én is ugyan azoknál a hangoknál, mint a fiad, + még az l hangnál van problémám, és szintén tisztán beszélek, csak mégis ott van az pár hang, ami nem az igazi)

18l

2013. jan. 24. 16:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!