Milyen hasznos képességfejlesztő feladatokkal lehet fejleszteni egy diszlexiás-diszgráfiás 13 éves fiút?
Hát, először is szakemberhez lenne érdemes fordulni, nekik megvan ehhez a képesítésük, tudásuk.
Egyébként a Meixner-féle reedukációs módszert javasolnám, de ezt most így nem tudnám 5 mondatban összefoglalni! :) Nagyon hatékony. (Egy mondat azért: semmiképpen ne írasd, amíg olvasni se tud! Tehát ne másoltasd és hasonlók! Az lenne a lényeg, hogy újra összeálljanak a fejében a szavak, és ennek megvannak a módszerei!)
Nagyon sok féle feladatlap, könyv létezik, de előbb szerintem is kérd logopédus segítségét, személyes tanácsát.
Nem elég, ha gyakoroltatsz vele, azokat a részképességeket is fejleszteni kellene, amikben gyengébb, és amik miatt kialakult a diszlexia, diszgráfia.
(És bár jobb lett volna korábban kezdeni, de még most sem késő, pl. a Sindelar-féle tréning ebben a korban is nagyon jó.)
De hogy konkrétan válaszoljak, néhány könyv diszeseknek:
Kárpáti- Tsnádyné-Vajda: Betűről betűre (6 kötetes, ebből a megfelelő)
Ványi-Schwalmné: MI? MI! avagy diszlexiás (kép)REGÉNY
Ványi Ágnes: Fülhegyező
Ványi-Schwalmné: Írd füllel!
Jók a könyvek, amiket írtak neked, és a Meixner módszerhez is vannak gyakorló könyvek, amit könyvesboltokban is megtalálsz. Egy a lényeg: a mechanikus hangos olvastatás nem fejleszt, mint ahogy a másoltatás sem. Hiába olvas el többször egy adott szöveget, attól még nem fejlődik az olvasása. Otthon különböző játékos feladatokat te is kitalálhatsz:
pl. szókereső, kiválasztasz egy szót egy adott szövegből, keresse ki, hol találta meg, mennyi idő alatt,
-egy adott betű bekarikázása a szövegben: keresd meg a p betűt, megtalálja-e mindet, ezt is lehet időre,
-Rejtvények, hiányos szavak pótlása, pl. hiányoznak a mássalhangzók stb.
- hasonló szavak alkotása, lép, tél, kéz stb.
- hiányzó ékezetek pótlása a szavakban,
-szókirakó, szóalkotó társasjátékok
Hasonlóak vannak még a neten, úgy gondolom, hogy otthon játékosan, szórakozva tanuljon, ne legyen iskolai feladat, hogy jobban felkeltse az érdeklődését.
kedves kérdező
miért nem speciális az ő igényeinek megfelelö iskolába íradtad ? logopédus.is kellet volna.
Ha jól értettem, hetente vittétek fejlesztő pedagógushoz, az pedig ebben az esetben kevés. Milyen suliba jár a fiad, ki diagnosztizálta a diszlexiát, diszgráfiát? Én tanító vagyok, az osztályomban is van ilyen tanuló, meg az iskolában is jópár, őket a Nevelési Tanácsadó vizsgálta, majd a Tanulási Képességeket Vizsgáló Bizottság, a legtöbb ilyen problémájú gyermeknek heti 3 óra kötelező rehabilitációs fejlesztő órát írtak elő, amelyet az iskola köteles biztosítani, nálunk így van. Ezek a gyerekek normál osztályba járnak, emellett gyógypedagógushoz heti 3 órában, van amelyik az osztályozás alól is fel van mentve pl. olvasásból.
A te gyermeked milyen fejlesztéseket kap most meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!