Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Elsős kisfiam nem tanult meg...

Elsős kisfiam nem tanult meg olvasni. Milyen könyv lenne jó erre a problémára?

Figyelt kérdés
Minden tantárgyból 4-es 5-ös várható a kisfiamnak,de egyáltalán nem tud írni és olvasni.Szakember azt mondta még nem mondhatják ki,hogy diszlexiás,de javasolja,hogy ismételjen osztályt.Én viszont nem szeretném,mert amúgy is évvesztes 8 éves múlt.Olyan szakkönyveket esetleg számítógépes programot keresnék aminek segítségével megtaníthatnám a fiam olvasni,írni és az ára sem elérhetetlen (ajánlották a Varázsbetű-t,de az 34000 ft)Minden tanácsot,ötletet javaslatot szívesen fogadok.
2008. máj. 30. 23:31
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
92%

Szia!

Pedagógusként ajánlom neked a következő könyvet, ehhez speciális program is tartozik, biztos utána tudsz keresni a neten. De a könyv magában is haasználható.

SZERZŐ: Meixner Ildikó

CÍM: 98488/MT Játékház képes olvasókönyv 1.

KIADÓ: Nemzeti Tankönyvkiadó

KIADÁS ÉVE: 2002

NYELV: magyar

A Játékház cím tankönyvcsalád a diszlexiamegelőzés olvasástanítási módszere szerint készült. A könyvek alkalmazását abban az esetben ajánljuk, ha a gyermek beszédfejlõdése lassú, alakilag hibás, téri tájékozódása bizonytalan, formaérzékelése gyenge, és amikor várható, hogy az írás-olvasás elsajátítása nem lesz zavartalan. A módszer megszeretteti az olvasást, mert a gyermeket sikerélményhez juttatja. Az Olvasókönyv a magánhangzók tanításánál a figyelmet a beszélő szájmozgására irányítja. A mássalhangzókat hangutánzással sajátíttatja el. Speciális betûtanítási sorrendet követ, amellyel kiküszöböli a betű tévesztést. Az új betű minden helyzetben begyakoroltatja, szótagokat, szótípusokat olvastat, s ezzel a szókép későbbi felismerését segíti. A módszer nem erőlteti a gyors haladást, a biztos tudásra épít. A gyerekek egyéni képességeihez igazítható a betűtanítás ütemezése.

ÁR: 1780 Ft

2008. máj. 31. 07:52
 2/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ,megnéztem a neten végül is az egész programm ára sem vészes.Jövőhéten szétnézek a tankönyvboltokban meg van-e.
2008. máj. 31. 21:13
 3/18 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem fogadd meg a tanácsot, nem viccből javasolják az évismétlést. Most még ez nem akkora gáz, mintha majd 4-5. osztályban vagy még később derül ki, hogy az olvasási probléma miattnem tud teljesíteni (most persze ez még nem akkora gond), mert akkor jóval több lemaradást kéne behozni, és annyit egyszerűen nem lehet. Nyáron vidd el különtanárhoz, de szerintem jobban jár, ha megismétli az osztályt, hidd el, ez kevésbé gond, mintha később kéne minden lemaradást behozni. Egy egész éves anyagot nem lehet egy nyár alatt bepótolni. De lehet, hogy jobb lenne egy másik iskola, bár ritkaság, de talán van olyan suli, ahol kevésé rohannak az olvasástanítással. Sajnos ez itt Magyarországon szinte verseny, a legtöbb alsós tanító villogni akar vele, hogy már karácsonyra olvasnak a gyerekek.

Amúgy a Varázsbetűt én is ajánlom, még ha drága is. Anyám fejlesztőpedagógus, és azt használja, nagyon jó.

2008. máj. 31. 23:27
 4/18 anonim ***** válasza:
53%

szerintem a kisfiad nem szeret olvasni aminek oka az lehet hogy nem köti, le nem érdekli mi van a könyvekbe írva, nincs siker élménye. próbálj vele mindent elolvastatni ami utba jön, akár városnév tábla egy bolti felúrat egy felhívás, mindent. és perzse dicsérni. aztán olyan dolgokat olvasni vele ami érdekli. pl ha a foci vagy a kalózok.... ami rövid legyen´hogy képes legyen felfogni. a többi tantárgybol hogy lehet jó tanuló ha nem tud egyáltalán olvasni. szerintem csak túl reagálják a dolgot.

talán erre apukám szavai jönnek elö, hogy annak idején ha ö nem jól olvasott vagy nem gyakorolt eleget akkor a tanítója nyakon csapta egyböl jobban ment neki, és érdekesen az összes osztálytársa megtanult olvasni. talán az is baj hogy azt mondják most a gyerekekre hogy beteg (disz...) aztán közben semmi baja nincs csak lusta és nem érdekli az olvasás írás.

2008. jún. 7. 08:17
 5/18 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Lehet benne valami,hogy tényleg nem szeret olvasni,mert amikor leülünk gyakorolni kész szenvedés csak a sorokat számolgatja ,hogy mennyi van ,még hátra,próbálok vele feliratokat is olvastatni vagy,hogy keresse meg a nézni kívánt dvd-filmet,de nagyon hosszú idő amire kiolvassa amikor a betűket tanulták összeolvasni,na ott kezdődtek a problémák nem értette egyszerűen az összeolvasás logikáját .Most kezd belejönni abba amit a többiek félévkor már tudtak,de ha elolvassa is a szöveget annyira az olvasásra figyel,hogy fogalma sincs mit olvas.Azért kérdeztem milyen könyvből lehetne megtanítani,mert nyáron gyakorolni akarok vele és ha nyár végére sem tud olvasni akkor esetleg ismételhet osztályt.Egyébként nagyon odafigyel és megjegyzi az órán halottakat,gondolom így lehet a többi tantárgyból 4-es 5-ös.Persze csak jelképesen ,mert elsőben még nem osztályoznak.Egyébként megígértem neki,hogy kap egy szép könyvet a kedvenc témájában,ha megtanul olvasni.Mégegyszer köszi a válaszokat

2008. jún. 7. 18:35
 6/18 anonim ***** válasza:
89%

Szia!

Na akkor én azt mondom Ablakzsiráf! és valami olyan könyv ami szótagolós módszerrel tanít olvasni. Nem kellenek drága mindenféle könyvek. Először tanuljon meg olvsani, de lehetőleg ne Mátyás király uralkodásának főbb mozzanatai legyenek szótagolva... Utána pedig kapjon olyan könyveket (könyvtár nagyon jó dolog), amik az érdeklődési köréhez közel állnak. /lehetőleg nem 2mm-es betűméretben/

Pont így indultam én is neki a fránya olvasásnak. Ma én is imádok olvasni!

2008. jún. 16. 16:03
 7/18 A kérdező kommentje:
Köszi a választ.Közben beszéltem a tanítójával azt mondta nem kell évet ismételnie csak rengeteget olvasni nyáron.
2008. jún. 17. 07:09
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A pici gyereked tipikusan diszlexiás! Nem lusta, nem buta, csak diszlexiás és meglepődök azon, hogy a tanitó néni nem hívta fel erre a figyelmedet már az év elején - közepén.

Mindenképpen olyan könyvet ajánlok nektek a nyárra, ami speciálisan diszlexiás gyerekeknek készült.

Olvass utána Te is a dolognak, jó ha tudod, hogy mi miért történik a kisfiaddal.

Én is diszlexiás vagyok, első osztályban derült ki, nyugdíjas tanitó néni a nagymamám, de előtte nem is hallott ilyesmiről. Rengeteget gyakoroltunk, tanultun seciális könyvekből. Én is szenvedtem, meg számolgattam a sorokat meg a feladatokat, meg bőgtem is, hogy bezzeg mások csak nyaralnak nekem meg tanulnom kell naponta 1 órát. Rettenetesen sajnáltam magam:)

Ma 28 évesen két diplomás közgazdászként hálás vagyok a nagymamámnak, hogy nem adta fel a küzdelmet, sokszor a közelharcot velem!

Jó tanulást, megéri!

2008. jún. 17. 12:56
 9/18 anonim ***** válasza:
91%

Na épp itt a baj! Attól, mert egy gyerek nem tud megtanulni olvsani nem feltétlenül diszlexiás... Egy felmérés szerint a mai gyerekek 73%-a !!!!! nem tud megtanulni olvasni a szóképes olvasással! és persze egyből rájuk mondják, hogy diszlexiások.

Tudom, hogy nem az én dolgom...de az csak a kicsinek tenne jót, ha osztályt ismételne. Nem szégyen, ugyanez volt az öcsémnél... tovább mehetett volna (nagyon súlyos diszlexiás) , de anyukám (pedagógus) kérte, hogy ismételjen 1. osztályt. Inkább elsőt, mint később mondjuk 4.et 5.et... Ma gimnáziumba jár, nem a legjobb tanuló, de nem is rossz. A mai napig megy a napi 1 órás nyúzás. De hozzáteszem, Ő nagyon súlyos diszlexiás.

A Te manódnál elképzelhető, hogy csak a szóképekkel van a gond... minden, ami B-vel kezdődik az bohóc..s így tovább...

Kitartást!

2008. jún. 17. 15:18
 10/18 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!A nevelési tanácsadóban azt mondták csak kb 2 év múlva mondhatják rá,hogy diszlexiás.Ám mivel mindenből nagyon jó lett (5-ös) a tanítónéni a gyakorlást javasolta.AZ Én is tudok olvasni című tankönyvet vettük meg ,remélem hasznos lesz.Ha augusztusban is ilyen gyatrán olvas még visszatérünk az évismétlésre.
2008. jún. 17. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!