Anyukák! Olyankor mi van, ha az egyik gyerek nehéz eset, a másik pedig szófogadó, csendes típus?
Olyanok válaszait várnám, akinek legalább 2 ennyire különböző kisgyereke van. Hogy csináljátok, hogy mindenki boldog és kiegyensúlyozott legyen?
Az én nagyobbam egy igazi akaratos méregzsák, állandóan a saját feje után megy és ellenszegül, a kisebb pedig abszolút alkalmazkodó és szófogadó. Ebből kifolyólag a naggyal sok a konfliktus, a kicsivel pedig nincs semmi ilyesmi. Félek nem fogják emiatt egymást (és engem sem) szeretni, főleg a nagy :(. Mit lehet ilyen helyzetben tenni?
11, ne haragudj, de ezen jót nevettem...
Te még vagy nem láttál gyereket közelről, vagy vmit nagyon jól csinálsz, de akkor nem értem, miért nem a titkos receptet osztottad meg velünk :)
Egyszer majd próbáld ki... persze, hogy ráerőltetek viselkedésformákat. Szülőként az is (lenne) a dolgunk, hogy alapvető normákra megtanítsuk őket. Ha nem tenném, lehet, hogy majd pont a te gyerekedet borítja fel legközelebb a játszótéren, hogy betörjön a feje, mert én elfogadtan olyannak, hogy ő így szeret játszani... Vagy az mennyivel jobb, ha 2-3 évesen már kész zsarnok, és veri (!) a szüleit, mert mindig engedtek neki? Láttam már ilyet, azért írom. Gondolkozz már kérlek, mielőtt mindentudót játszol.
2 gyerek esetében is kialakulhat ez a középső gyerek szindróma? Nálunk gyerekkoromban az volt a fura, hogy a középső tesóm volt mindig a "jó" gyerek, mi pedig a lázadók...
De a szüleim nevelési módszerei sem váltak be teljes mértékben, azért próbálok információt, tapasztalatokat gyűjteni.
Anya1:
A nevtan hogy működik mostanában? Amire én emlékszem, hogy feladatokat kellett megoldanom, és akkor kiokoskodták, hogy menjek suliba, ne legyek év vesztes. Pedig jól jött volna az a +1 év ovi, mint később kiderült. Ezért vannak a fenntartásaim. De igazad van, sokat változhattak a dolgok az elmúlt évtizedek alatt.
Nálunk bő 2 év van a két gyerek között, s hasonló jellemek, mint a tieid. A kislány nyár végén lesz 6 éves, a kisfiú decemberben a 4-et tölti.
Én úgy oldottam meg, hogy adtam a nagyobbiknak feladatot, felelősséggel és jogokkal. Például a gyurmázásért ő volt a felelős, hogy el legyen utána rakodva,stb, de ő mondhatta meg, hogy melyikkel játszanak. Azaz ő lett a kisfőnök.
Nagyon hamar kijelöltük a territóriumukat, azaz a saját szobájában mindenki főnök.
Többször kiemeltem a lányomnak, hogy ő ebben vagy abban milyen ügyes,okos,stb, a segítségét kértem, hogy a kicsit is tanítgassa, mert ő jobban el tudja magyarázni a dolgokat, mint én.
Mára ott tartunk, hogy békében élnek, elválaszthatatlanok az oviban is. Sőt! A nagyobbik az,aki ha a kicsiből előjön a méregzsákos dac ( 3,5 évesen előfordul az angyalkákkal is ilyen :) ), szóval olyankor az erős akaratú gyerek vonul vissza és ráhagyja a dolgokat az öccsére.
a csendes gyerek a hátrányos helyzetűbb sokszor, mert ő nem szól, és könnyen keróül hátrányba a nagy hangossága miatt
nem baj, ha nem egyformák, próbálj mindkettőre gyenlő mértékben figyelni
nincs két egyforma gyerek
nekem a legnagyobb a csendes, a két kicsi meg a hangos akaratos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!