Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Járt már itt valaki? Tanulási...

Járt már itt valaki? Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság?

Figyelt kérdés

A korábbi kérdésem:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__proble..

itt mindent leírtam,köszönöm ha valaki megosztja a tapasztalatát.

2012. máj. 22. 07:47
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
55%

Szia!

A kivizsgálás komplex, tehát általában be kell feküdni egy-két hétre. Így tudják megfigyelni közösségben, és minden vizsgálatot, tesztet elvégezni. Lehet szülővel együtt is, és ha közel laktok, akkor lehet bejárósként is. (Mi így jártunk: 9-15 óráig egy héten át). Nem kell tőle megijedni, olyan az egész, mint egy tábor. Sokat játszanak, kézműveskednek a gyerekek, többségében nagyon élvezik. :) Kortól és a helyzet egyértelműségétől függ, hogy mennyi idő kell, van akinek több, van akinek kevesebb. Mi két hétre készültünk, de elég volt az egy hét is. Kb. 6-8 gyerek van egy csoportban, és van mellettük kb. ugyanennyi szakember is, egy egész team foglalkozik velük és figyeli meg őket különböző helyzetekben. Én utólag "ledöbbentem", hogy pl. egy kézműves foglalkozásból mennyi mindent le tudtak szűrni!

Mi háziorvosi beutalóval mentünk, igazából voltunk már korábban, úgyhogy már benne voltunk a "rendszerben", tehát simán visszamentünk, és kaptunk időpontot a kivizsgálásra. Pár hónapos várakozási idő van, de függ attól is, hogy a szülő tudja-e vállalni, hogy bent van a gyerekkel napközben (nem kell egész nap ott lenni, csak reggel, ebédnél, csendespihenőnél és ha bent alszotok, akkor 3 óra után). Ilyenkor az etetés, fürdetés, stb. a szülő dolga. Ha ezt tudod vállalni, akkor picit rövidebb a várakozási idő. Szerintem lehet nyáron is menni, de akkor most sürgősen kellene mennetek, mert nem fogtok beleférni! Ha 7,5 éves, akkor valószínűleg a Kuckóba kerülne, ott ez a dolgok menete, mi is ott voltunk.

Én csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a Vadaskertről, és amikor vittem a bizottsághoz a zárójukat, akkor nagyon örültek neki, hogy már volt kivizsgálás és hogy az kompetens helyen történt. Mindent elfogadtak, amit a Vadaskert javasolt.

Ja, és természetesen TB-re megy, de ha te is bent maradsz, akkor a szállásért, étkezésért fizetni kell, csak a szülőnek (ha nem eszel bent, nem alszol bent, akkor nem).

2012. máj. 22. 10:17
 12/27 anonim ***** válasza:
55%

Lehet, hogy nem volt egyértelmű! Tehát úgy működik, hogy egy beutalóval odamész első vizsgálatra, beszélgetésre, állapotfelmérésre. Ez sem megy rögtön, kell várni 1-2 hónapot is akár.

Ekkor célszerű vinni minden korábbi szakvéleményt, pedagógusi véleményt (azt kérj mindenképp!). Akkor eldöntik, hogy indokolt-e a teljes kivizsgálás. Mivel nektek nincs még egyértelmű diagnózisotok, ezért érdemes erre hivatkozni, és kérni egy komplex kivizsgálást. :)

Ha indokoltnak tartják a kivizsgálást, akkor kaptok egy újabb időpontot (ez is több hónap várakozási idő lehet még!). De néha van üresedés...

Mikor mi voltunk, akkor is voltak az általad leírt problémákkal küzdő gyerkőcök.

2012. máj. 22. 10:21
 13/27 anonim ***** válasza:
55%

Amúgy érdekes, hogy a nevtanos papírban én egy sort nem látok a hiperaktivitásról. :/ Pedig arról is kellene, hogy legyen szakvéleményetek.

Meg pl. nem derül ki az, hogy közösségben milyen a gyerek, pedig az sem egy utolsó szempont!

2012. máj. 22. 10:25
 14/27 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a részletes leírást.

Hát 1-2 hetet nem tudom,hogy oldok meg,Dunaharasztiban lakok,pest perem kerülete (XXIII.ker Soroksár)mellett..szóval nincs közel,pláne hogy gyalogosan tudok csak bemenni,és persze a 3 éves lánykámat is vinnem kell.persze lehetetlen nincs,ha kell Én mindennap bemászok a világ másik végére :) megpróbálom felhívni őket,mit mondanak mikorra tudnának időpontot biztosítani.Nálatok is hasonló probléma van,mennyi idős a gyermeked,ezek szerint élvezte a "tábort" :)) az én fiam úgyis kesereg hogy a sulis táborba nem tudtam befizetni (20ezerért..sajna nem fért bele,egy héten keresztül reggeltől-délutánig tartó programok,elviszik őket egy csomó helyre.. szerintem tetszene neki ez az alternatíva :D

Nektek milyen kedvezmények járnak az államtól?

2012. máj. 22. 10:33
 15/27 A kérdező kommentje:

"Amúgy érdekes, hogy a nevtanos papírban én egy sort nem látok a hiperaktivitásról. :/ Pedig arról is kellene, hogy legyen szakvéleményetek.

Meg pl. nem derül ki az, hogy közösségben milyen a gyerek, pedig az sem egy utolsó szempont!"

hát igen ezt Én is hiányolom,ezt a részt ahogy egy korábbi HSZ-ben írtam ,letudták szóban... harapófogóval kihúzva.. a magánterapeutánk,és a nev.tan.-os terapeutánk is rögtön mondta hogy hiperaktív,a csoportos mozgásterápián,nehéz volt vele,mert nem akart besimulni a csoportba,a terapeuta szerint,elszédült a látványtól :D amikor a fiamat nézte annyit nyüzsgőt,mozgót, állandóan középpontban akart lenni..

Itthon is folyton nyüzsög,rendszeres a dühkitörés,hisztiroham, sokszor csip-csúp dolgokon is kiborul..

A suliba se túl jó a magatartása... volt egy kis javulás a fejlesztéseknek köszönhetően,sőt nagy javulás ,de most kb. 2 hete visszaesett.

2012. máj. 22. 10:53
 16/27 A kérdező kommentje:

felhívtam a vadaskert-et..

A hölgy akivel beszéltem,megkérdezte,hogy voltunk-e már valahol,van szakvéleményünk?

Mondtam hogy igen a nev.tan kiállított,egy nem túl részletes szakvéleményt,

megkérdezte hogy elkezdődött-e a fejlesztés,mondtam hogy igen január óta.

Erre megkérdezte,hogy Én kb. mit akarok tőlük????

Elmondtam,hogy szeretnék egy részletesebb,alaposabb felmérést,és azt is hogy az iskolában hallottam,hogy a gyermekemnek járhat az ingyenes tankönyv,de ehhez hivatalos szakvéleményre van szükség.

Ő szerinte (kioktató,terápiás hangsúlyban) az Én gyereknek nincs súlyos problémája (persze nem az ő gyereke...) kb. mivel nem értelmi fogyatékos,és nem speciális iskolába jár ,nem is illeti támogatás..

MOndtam neki felejtsük el a támogatást,Én mindenképpen szeretnék egy alapos mindenre kiterjedő felmérést.

Hát ebben ők nem tudnak segíteni!!!

Nah ennyit róluk.. :((

nem értem miért egy ilyen empátiamentes, lenéző nőt ültetnek a telefon mellé,amit ráadásul nagy nehezen vett fel...

Szóval marad a szakértői bizottság..de már elment a kedvem hogy felhívjam őket,azért hogy lenézzenek a problémánk miatt.."hisz a gyereknek semmi baja" egy újabb elutasítás már nem nagyon hiányzik :(

2012. máj. 22. 12:42
 17/27 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem ne add fel, kérj egy háziorvosi beutalót. Azt, hogy valami súlyos-e vagy sem, nem lehet így megítélni. Mi először ennél kevésbé súlyos problémával voltunk, igaz, akkor nem is történt sokminden, de legalább bekerültünk a rendszerbe, és amikor rosszabbodott a helyzet, akkor már mindenféle beutaló és egyebek nélkül tudtunk menni újra.

Nézd, én dolgoztam speciális iskolában, és pontosan olyan gyerekeket küldtünk a Vadaskertbe kivizsgálásra, mint a fiad! Szóval szerintem kérj egy beutalót a dokitoktól, és akkor csak időpontot kell kérned, nem fognak elhajtani. De az is egy járható út, ha a bizottsághoz mész, onnan is a Vadaskertbe küldik a gyerekeket további kivizsgálásra (én tudok ilyenről). :)

Szóval ne add fel!

Amúgy nálunk más jellegű a probléma, de azt sem volt egyszerű végigjárni. A nevtanban nálunk se tudtak sokat, sőt, gyakorlatilag semmit.

2012. máj. 22. 13:12
 18/27 A kérdező kommentje:

Persze..nem adom fel csak nagyon mérges voltam,mert nem értettem ,hogy lehet valaki ilyen lekezelő,majdnem hogy lenéző aki azért telefonnál hogy segítséget kér,szeretné a kisfiát megvizsgáltatni..egy olyan intézményben ahol gyerekekkel foglalkoznak nem értem mit keres egy ilyen nő??na mindegy...

holnap felhívom a bizottságot,hátha ők nem utasítanak el,lehet hogy el kellene titkolom a szakvéleményt?

A vadaskert honlapján direkt megnéztem ott,írják is hogy az első vizsgálatnál vigyük a korábbi szakvéleményt is,akkor hogy is van ez.

beszélek a doktor néninkkel hogy írjon beutalót.De lehet hogy a nev.tan-t is megkérem hogy írjon beutalót.Amikor szóba került az ingyenes tankönyv,felhívtam őket nagyon segítő készek voltak,és mondták hogy sajnos az általuk kiállított szakvéleményt nem fogadják..menjek a bizottsághoz..gondolom akkor egy javaslatot írnának..

De itt nem csak arról van szó,hogy én jutatatásokat szeretnék azért mert a fiammal problémák vannak...de a akinek 3 gyereke van ingyen tankönyvet kap (félreértés elkerülése véget teljesen jogosan!) Nekem két gyermekem van,a fiam 2-nek számít az iskolában..akkor nekem is 3- van :)))) viccet félre téve,nekem is vannak plusz költségeim,de miért is kell nekem ezt meg magyaráznom..hát ez Magyarország :(

De a legfontosabb szeretném ha alaposan kivizsgálnák..nem elnagyoltan mint a nev.tan.A suliban így is nehézségei vannak a tanulással, a diszlexia miatt az olvasással nagyon küszködünk,a tanár néni szerint is egyre erősebb..

Az írása is nagyon rossz ,sokszor olvashatatlan,és folyamatosan kihagy betűket..gondolom diszgráfia is lehet a háttérben,azért ezt is jó lenne tudni..

Így ha a későbbiekben nehézségei adódnak úgy is el kell mennünk a bizottsághoz,ha azt szeretném,hogy ne érje hátrány,itt arra gondolok,hogy bizonyos dolgokból felmentés kaphat pl az adott tantárgyból az osztályzás alól..stb.

Miért baj ha én ennek már most elébe megyek?...

2012. máj. 22. 15:26
 19/27 anonim ***** válasza:

Figyelj, szerintem ha bármit el akarsz érni, akkor a hiperaktivitásra "hegyezd ki". A figyelemzavar, diszek nem olyan "súlyos" problémák, hogy pszichiáterhez kelljen fordulni vele, de a hiperaktivitás az igen. És arról ugye nincs diagnózisotok.

Szerintem a suliból is kérj egy leírást. Szerintem kérd a sulit, hogy ők kérjék a TKVSZRB-nél a vizsgálatot (természetesen ehhez a te hozzájárulásod is kell majd), de akkor ők töltik ki a papírokat, és leírják, hogy mit tapasztalnak a suliban. Ez a papír meg jó lesz máshova is, lefénymásolod és viszed mindenhova. Én így csináltam. :)

Az én gyerekem eleve hármat ér (Aspergeres), én is szoktam mondani, hogy nekem is 3 gyerekem van. :)

Egyébként igen, valóban jól jönnek a kedvezmények, én nem kértem, a Vadaskertben hívták el a figyelmem, hogy mi jár, és adták hozzá a papírokat is.

2012. máj. 22. 22:29
 20/27 A kérdező kommentje:

Ma beszélek is tanár nénivel,ha lesz rá alkalmam,megkérdezem,hogy mi a véleménye,illetve írna javaslatot a bizottság felé?Holnap megyünk a magánterapeutánkhoz megkérdezem őt is..Igen a figyelemzavar,és elképzelhető hogy disz-es probléma,is a "fő gond" a fejletlen idegrendszer miatt van... a hiperaktivitása a legnehezebben kezelhető :( ..de nem értem miért nem írta rá a nev.tan. miért nem írt rá semmit a felsorolt diagnózisokból.. csak szóban mondták el..

köszönöm mindent,ha van valamilyen fejlemény majd megírom.

Szép napot!

2012. máj. 23. 09:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!