Mire utal ez? Kinőhető?
na, ennyitől senki nem lesz autista,,,, gondolom feltűnt volna, ha mondjuk sosem nézne senki szemébe, ne beszélne még 3 évesen, meg a főbb dolgok, nem kell mindjárt a frászt hozni senkire szerintem. Más egyéb furcsaság? vagy amúgy pl veled, aki nem vagy idegen , közvetlen?
Mert még az sem lenne baj,ha nem, nem kell egy 3évesnek mindenkit ölelgetni, azonnal elcsevegni egy akárki idegennel. Eltakarja a szemét? mindig? nem akarja látni az adott személyt, nem érdekli, mintha ott sem lenne. kb ennyi. Üti a fejét? Az én 3 évesem is szokta, és jókat röhög közben, pont, mint egy kis debill,már bocsánat. De attól még nem az. Csak óvodás. Idegesen üti a fejét? Hát mert fusztálja, hogy épp vigyorogva, kérdezgetve a képébe másznak és nem tudja az illetőt elküldeni a francba, mert annál intelligensebb:) Csak üti a fejét, hátha visszarettennek és békén hagyják. Nem szereti,ha idegenek piszkálják. Ez is autista tünet,de ettől még nem autista a gyerek. Egy tünettől nem. Ha sok tünet keresztezi egymást.... na akkor már vizsgálat.
Első vagyok. Nekem autista a gyermekem (beszédével semmi gond), és a tesztekben egyebek mellett pont ilyen kérdések szerepeltek: eltakarja-e a szemét, ha hozzá SZÓLNAK. A lényeg ez, hogy valamilyen ingerre egy másik érzékszervét zárja el. A kérdésből az is kiderült, hogy nem játékból üti a fejét, hanem mert közel mennek hozzá.
Nem mondtam, hogy auti, hanem azt, hogy ezek auti tünetek. Az "ismerős" nem fogja tudni megítélni, hogy van-e más, de a szülőnek lehet egyfajta jelzés.
Nekem is mások szóltak, hogy gond van a gyerekkel, érdemes lenne kivizsgáltatni. (Én nem vettem észre, hogy nem tart szemkontaktust, nekem teljesen természetes volt, hiszen így szoktam meg kicsi kora óta.)
Én azért felhívnám a figyelmet, hogy az autizmus tünetei meglehetősen változatosak, és a diagnózis több szakember közreműködésével szokott történni. Mivel nem látta egy válaszadó sem a gyereket, én sem, azért mielőtt ilyen súlyos kórképre gondolunk, és megijedünk, meg kell vizsgálni. Ha a családsegítőhöz, vagy a korai fejlesztőhöz fordulsz, ők tudnak ajánlani szakembert.
Egyébként minden tiszteletem az autista gyermeket nevelő szülőké, nehéz sors.
Kedves előző! Az autizmus nem egy súlyos kórkép! Egy állapot. Az autik nem betegek, csak mások. És ők nagyon is jól érzik magukat a világukban, nincsenek fájdalmaik, stb. Sokkal inkább fogyatékosság, mégpedig szociális téren. De a vakokra, siketekre se mondjuk, hogy "betegek". Főleg nem azt, hogy "súlyos kórkép".
Ráadásul egy spektrum, tehát vannak egészen magasan funkcionáló autik is (pl. Bill Gates). :)
Természetesen a diagnózis szakember dolga, de azzal azért legyen mindenki tisztában, hogy autista hallatán nem kell rögtön egy semmibe révedő, nyáladzó, rángatózó, nem beszélő emberre gondolni. (Természetesen vannak ilyenek is, de ez a spektrum egyik vége... a másik vége viszont tökéletesen beszél, önálló életvitelre képes, csak vannak furcsaságai.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!