Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi a tapasztalatotok az " Én...

Mi a tapasztalatotok az " Én is tudok beszélni" cm könyvről?

Figyelt kérdés
Nekem 3 éves lesz a fiam, és nem beszél.
2012. ápr. 14. 07:51
 1/9 anonim ***** válasza:

Magában a könyvvel nem sokra fogtok menni. Nagyon hasznos, de kell mellé egy szakember, aki a könyvön kívül még sok eszközt használ, illetve a családnak is rengeteg tanácsot ad.

Ráadásul ezer oka lehet kb., hogy nem beszél a gyerek, és ettől függően más lesz a terápia. Forduljatok a területileg illetékes logopédiai szolgálathoz, és ne hagyjátok lerázni magatokat azzal, hogy a logopédus csak a nagycsoportos pöszékkel foglalkozik. Ha ez lenne a válaszuk, kérdezzetek rá, ki foglalkozik a nembeszélőkkel, ki végez beszédindítás terápiát. Végső esetben a Beszédvizsgáló Országos Szakértői Bizottsághoz is fordulhattok, illetve ha budapestiek vagytok, akkor ők az illetékesek.

A kisfiúnak orvosi, pszichológiai, és pedagógiai kivizsgálásra van szüksége, ezek alapján kap egy diagnózist, és onnantól ingyenes (államilag finanszírozott) ellátás JÁR. Többek között erre fizetjük az adót, úgyhogy harcoljátok ki neki, mert ezek szerint még nem kapja meg.

2012. ápr. 14. 18:35
 2/9 anonim ***** válasza:

Nekem 3 év 2 hónapos a fiam és expresszív beszéd zavara van.

Beszédvizsgálóval most beszéltem (pszichiáter küldött logopédiára), de ők 3,5 év alatt nem foglalkoznak gyerekekkel.

Ez a honlapjukon is fent van.

Sajnos sok az iskolába készülő gyermekük, ráadásul ez nem elsősorban logopédiai probléma.

Mi pszichiáternél kezdtük enyhe autizmus gyanúval, de erről nincs szó.

Valószínűleg mást fejlesztést kap a kisfiam, csak először egy bizottság elé kell majd menni, akik szintén megvizsgálják.

Ha bebizonyosodik hogy fejlesztésre szorul, akkor az valóban ingyenes.

2012. ápr. 14. 20:22
 3/9 anonim ***** válasza:

Megáll az eszem, hogy a beszédvizsgáló nem fogad hároméveseket!!! Mire föl? Ezt mondjuk tőlük kéne megkérdezni...

Ha nem egy egyszerű megkésett beszédfejlődésről van szó, bűn a gyerek életéből és a fejlesztési lehetőségekből hónapokat elvesztegetni.

2012. ápr. 15. 13:45
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Még egyszer elolvastam az előző választ. Azt mondták, hogy az expresszív beszédzavar nem logopédiai probléma? Akkor mégis micsoda???? Benne van a nevében, hogy beszédzavar. Azért hívják így, mert a beszéd zavarát jelenti. Akkor meg a logopédusok asztala. Éppúgy mint a pöszeség, az afázia, a dadogások egy része, a diszlexia, diszgráfia mert ezek is az eltérő nyelvi fejlődés talaján alakulnak ki.

mellesleg a közoktatási törvényben is benne van:

35. § (5) A logopédiai szolgáltatás feladata a beszédindítás, beszédhibák javítása, nyelvi-kommunikációs zavarok javítása, dyslexia megelőzése és gyógyítása.

Azt készséggel elhiszem, hogy nincs elég kapacitásuk, de ettől még nekik kell diagnózist adni, amivel mehet a szülő a jegyzőhöz, hogy most már tessék megteremteni a gyerek számára az ellátás feltételeit. Ehhez most nem találom a törvényi helyet, de ha valakinek kell, írjon, és megkeresem neki.

2012. ápr. 15. 14:07
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha budapestiek vagytok jelentkezetek a Logopédia intézetbe Deák Ferenc u. Mi ide jártunk beszédinditásra és még tornát is kapott. szuper hely és ingyenes. Mindenki nagyon kedves és szuper szakemberek vannak. A könyvel mi most tanulunk de már 6 éves és beszél akkor már jó.
2012. ápr. 15. 14:29
 6/9 anonim ***** válasza:

Én vagyok, akit telefonon lebeszéltek a Beszédvizsgálóban.

Utolsónak köszi a tippet (Deák F.u)

A Beszédvizsgálónál azt mondták, hogy mivel sok az iskola előtt álló, logopédiai problémával küzdő gyermek, ezért sokat kell várni. Mivel az expresszív beszéd zavar nemcsak önmagában logopédiai probléma lehet, ezért talán jobb hogy megmondták, mert lehet hogy így jobban vesztegetnénk az időt.

Persze nem védeni akarom őket, mert kéne legyen kapacitás.

2012. ápr. 15. 20:43
 7/9 xStefix ***** válasza:
Anyum logopédus és nagyon dicséri a könyvet, nekünk is vett egyet - de való igaz, hogy szakember segítségével lehet a legjobban kiaknázni a lehetőségeit.
2012. ápr. 15. 22:59
 8/9 aug válasza:
Lehet kicsit későn írok,de másnak esetleg segítek. 3 éves gyereknél azért nem kezdik el a fejlesztést, mert lehet az óvodába beindul az egész magától. Erre nekem volt is példa. Az én kisfiamnak ez nem jött be, ezért mi 3 és fél évesen elintéztünk minden papírt ami a beszédvizsgálóba kell. Hallásvizsgálat+ a logopédus szakvélemény. Ezeket beadtuk 1200-ént 3 hónap után be is hívtak. Ahol a hölgy aki minket vizsgált kb másfél órán keresztül. Ezt úgy értsd, hogy veled beszélget, de közben a gyermeket kommunikációját egy folytában figyeli. Ezután pár feladatot is ad a gyermeknek, ezután elmondja a tapasztalatát és, hogy mit ajánlj. Nekünk elmondta,hogy nagyon jó a logopédiai óvoda, de megkésett gyerekeknél ajánlják min. az egy évet a sima óvodába, de mivel nálunk kiderült, hogy nem csak erről volt szó meg is adták a papírt amivel felvették a logopédiai óvodába. Tapasztalat 3 hét után a logopédiai óvodával kapcsolatban. A sima óvodába nem tudtuk sírás nélkül berakni a kisfiúnkat. Mindig félelemmel teli szemekkel ment be. Sarokban egyedül összekuporodva egyedül játszott. Nagyon szomorú rossz kedvű volt mindig a kisfiam, ezért az utolsó pár hónapba ki is vettük onnan. Az én kisfiamnál a beszédhibái miatti meg nem értés miatt visszahúzódó lett, de állítólag másoknál akár agresszív is lehet a gyerek.
2012. szept. 21. 06:45
 9/9 aug válasza:
Az új óvoda azaz a logopédiaiba 2 és fél hét után örömmel mosolyogva megy be, jön kis és a csoporttársait meglátva örömujjongásba kezd. Az óvónéniket szó szerint imádja, és huncutkodva megy már be korán reggel, délután amikor megyek érte örül nekem, de látom,hogy szívesen maradna. Nem tudom, hogy csinálják, de eddig nagyon szégyenlős volt, most viszont mindenkivel szóba áll. Nem akart a kezébe ceruzát fogni, most azzal fogadott,hogy két kap is tele volt firkálva. A beszéd és a rajzolás szorosan összefügg. Nekem amikor elvittem a gyermekünket a logopédushoz akkor a logopédus elmondta,hogy nagyon sok gyereknek szokta ajánlani a logopédiai óvodát,de sajnos nagyon kevesen teljesítik azt,mivel kicsit sok a macera és csak az utolsó évben viszik amikor már nagy a gond. Az óvodai logopédus csak heti két csoportos órába tudja foglalkoztatni a gyereket. Tehát ha valakinek kicsi a gyerek azt nem lehet az 5-6 évesekkel együtt foglalkoztatni, és sajnos nincs rá módjuk, hogy a gyerekkel egyedüliként foglalkozzanak. Nekünk az eddigiek szerint megérte a változtatás, igaz a gyermeknek itt tanulnia kell, de egyenlőre játékosan teszik. Otthonra is leckét adnak, amit kötelező elkészíteni. Kötelező reggel 8-ra beérkezni, mivel 8 órától kezdődnek a foglalkozások. Itt nem ülhet a gyerek a sarokba autót tologatva egész nap. Foglalkozások vannak amiken kötelező részt vennie. Az óvónőknek sokkal másabb a gyerekekhez való hozzáállásuk. Mi nagyon nem bántuk meg a váltást.
2012. szept. 21. 07:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!