Mi a tapasztalatotok az " Én is tudok beszélni" cm könyvről?
Magában a könyvvel nem sokra fogtok menni. Nagyon hasznos, de kell mellé egy szakember, aki a könyvön kívül még sok eszközt használ, illetve a családnak is rengeteg tanácsot ad.
Ráadásul ezer oka lehet kb., hogy nem beszél a gyerek, és ettől függően más lesz a terápia. Forduljatok a területileg illetékes logopédiai szolgálathoz, és ne hagyjátok lerázni magatokat azzal, hogy a logopédus csak a nagycsoportos pöszékkel foglalkozik. Ha ez lenne a válaszuk, kérdezzetek rá, ki foglalkozik a nembeszélőkkel, ki végez beszédindítás terápiát. Végső esetben a Beszédvizsgáló Országos Szakértői Bizottsághoz is fordulhattok, illetve ha budapestiek vagytok, akkor ők az illetékesek.
A kisfiúnak orvosi, pszichológiai, és pedagógiai kivizsgálásra van szüksége, ezek alapján kap egy diagnózist, és onnantól ingyenes (államilag finanszírozott) ellátás JÁR. Többek között erre fizetjük az adót, úgyhogy harcoljátok ki neki, mert ezek szerint még nem kapja meg.
Nekem 3 év 2 hónapos a fiam és expresszív beszéd zavara van.
Beszédvizsgálóval most beszéltem (pszichiáter küldött logopédiára), de ők 3,5 év alatt nem foglalkoznak gyerekekkel.
Ez a honlapjukon is fent van.
Sajnos sok az iskolába készülő gyermekük, ráadásul ez nem elsősorban logopédiai probléma.
Mi pszichiáternél kezdtük enyhe autizmus gyanúval, de erről nincs szó.
Valószínűleg mást fejlesztést kap a kisfiam, csak először egy bizottság elé kell majd menni, akik szintén megvizsgálják.
Ha bebizonyosodik hogy fejlesztésre szorul, akkor az valóban ingyenes.
Megáll az eszem, hogy a beszédvizsgáló nem fogad hároméveseket!!! Mire föl? Ezt mondjuk tőlük kéne megkérdezni...
Ha nem egy egyszerű megkésett beszédfejlődésről van szó, bűn a gyerek életéből és a fejlesztési lehetőségekből hónapokat elvesztegetni.
Még egyszer elolvastam az előző választ. Azt mondták, hogy az expresszív beszédzavar nem logopédiai probléma? Akkor mégis micsoda???? Benne van a nevében, hogy beszédzavar. Azért hívják így, mert a beszéd zavarát jelenti. Akkor meg a logopédusok asztala. Éppúgy mint a pöszeség, az afázia, a dadogások egy része, a diszlexia, diszgráfia mert ezek is az eltérő nyelvi fejlődés talaján alakulnak ki.
mellesleg a közoktatási törvényben is benne van:
35. § (5) A logopédiai szolgáltatás feladata a beszédindítás, beszédhibák javítása, nyelvi-kommunikációs zavarok javítása, dyslexia megelőzése és gyógyítása.
Azt készséggel elhiszem, hogy nincs elég kapacitásuk, de ettől még nekik kell diagnózist adni, amivel mehet a szülő a jegyzőhöz, hogy most már tessék megteremteni a gyerek számára az ellátás feltételeit. Ehhez most nem találom a törvényi helyet, de ha valakinek kell, írjon, és megkeresem neki.
Én vagyok, akit telefonon lebeszéltek a Beszédvizsgálóban.
Utolsónak köszi a tippet (Deák F.u)
A Beszédvizsgálónál azt mondták, hogy mivel sok az iskola előtt álló, logopédiai problémával küzdő gyermek, ezért sokat kell várni. Mivel az expresszív beszéd zavar nemcsak önmagában logopédiai probléma lehet, ezért talán jobb hogy megmondták, mert lehet hogy így jobban vesztegetnénk az időt.
Persze nem védeni akarom őket, mert kéne legyen kapacitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!