Nagyszülők és hiperaktivitás. Segítség! Már nem tudom, mit tehetnék még?
A kislányom hét éves, másodikos és hiperaktív. Egyedül vagyok vele szinte a férjem háromhetente jár haza, Németországból.
Az óvodában még nem volt gond, az én régi óvónénimet kapta, de az iskolában annál inkább. Sajnos a tanító néni beskatulyázta, szörnyű értékeléseket kaptunk, alig bírta ki ezt az egy évet is. Átvittem egy Waldorfba, minden nap kocsival viszem be. Jó álláslehetőséget buktam ezzel, de egy boldog gyereket kaptam. Jó üzlet volt számomra.
Édesanyám szerencsére tudja kezelni a helyzetet, nem látja se rossznak, se "hibásnak" a lányom.
De édesapám... JAJ
Persze Ő jobban tudja. Véleménye szerint én a saját elcseszett nevelésemet akarom a hiperaktivitással kimagyarázni, hogy "idióták" közé viszem a lányom, meg ilyenek.
Fel sem fogja szerintem, hogy ezzel mennyire megbánt engem és a lányomat. Ha megyünk a szüleimhez a lányom azzal kezdi: ott lesz a papa? Pedig nem ordít vele vagy ilyenek, hanem olyan furcsán viselkedik vele, hogy a lányom is észreveszi.
A testvéreim közül páran, velem együtt testi deformitással születtünk, így nagyon is tudhatná, hogy vannak speciális igényű gyerekek.
Ahol lakunk tulajdonképpen senki sem fogadja el a lányom és engem. Egyetlen kis barátja van itt, aki értelmi fogyatékos. Vele tud teljesen megnyílni, játszani én is jóban vagyok az anyukával.
Nem tudom, mit tegyek?
Nagyon nehéz dolgod van, nem irigyellek. Az apukádat vélhetőleg nem tudod megváltoztatni, talán ha megteheted, kevesebbet kellene találkozniuk addig a kislányoddal, amíg ő nem lesz egy picit idősebb - a hiperaktivitási problémák kamaszkorra azért enyhülnek.
Barátok... talán a sulin belül kellene keresgélni, még azon az áron is, hogy messzebb van, nem a szomszédban, hogy bármikor átugorhassatok, de lehet, hogy vanna ott is hasonló problémával küszködő szülők és gyerekek, akiknek szintén jót tenne a társaság. Biztosan megoldható, hogy időnként összejárjatok...
Költözés esetleg? Tudom, hogy az nem egyszerű, de hátha megoldható, mondjuk közelebb az iskolához.
Nagyon nehéz... nekem asperger szindrómás a kislányom, szerencsére a szüleim maximálisan elfogadják a helyzetet és támogatnak mindenben. Ők utánaolvastak ennek a problémának - talán ez segíthet apukád esetében is, hogy ha látja, hogy nem a gyerek rossz, sem ő, sem Te nem tehettek a dologról, akkor elfogadóbb lenne... de nem biztos, mert bizony én is sokszor hallom kívülállóktól, hogy "csak nevelés kérdése" - nekem nem merik mondani, de amikor más szülőkről, gyerekekről beszélnek így ismerősök, akkor azért felmerül bennem, hogy lehet, hogy a hátam mögött ugyanezt mondják...
Szoktam is mondani, hogy töltsenek el egyetlen napot egy ilyen gyerekkel, és meglátják, hogy milyen az életünk...
Egyébként a lányom még ovis, az óvónők nagyon elfogadók és együttműködők, de sajnos nem tudnak mit kezdeni a gyerekkel. :( Mi eleve speciális iskolába visszük majd. Én nem vagyok Waldorf-párti, de vannak jó alapítványi iskolák, ahonnan pár év után akár át lehet menni "normál" iskolába is. (A Waldorf nekem egy picit "zsákutcának" tűnik ebből a szempontból, de tudom, hogy van, akinek bejön.)
Amikor még nem volt kivizsgálva a kisfiam,hogy miért olyan nehezen kezelhető,akaratos,túlmozgásos,nyughatatlan,akkor az én apukám is volt,hogy velem ordított,hogy most azonnal vigyem innen a gyereket,mert nagyon el lett rontva a nevelése és ezt nem lehet már kibírni,ne kívánjammár,hogy ők szenvedjenek az én félresikerült nevelésem miatt...
Aztán később kiderült,hogy hiperaktív,ezért viselkedik annyira szélsőségesen ahogy,elkezdtek utánnaolvasni a szüleim,tájékozódtak rádióműsorból,tévéből,merőben más hozzáállást tanusítanak mint azelőtt,már tudják,hogy nem direkt viselkedik úgy ,hogy az másoknak zavaró legyen.
A Waldorfban a felvételizésnél nem okozott gondot a hiperaktivitás ,félek,hogy minket emiatt nem vesznek fel?
Jövőre megyünk iskolába (7 évesen) és én is a Waldorfban gondolkozom,mert ott minden gyermeket saját magához mérten kezelnek,nem egy általános norma szerint kell megfelelniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!