Gyermekpszichológushoz érdemes menni? Mi történik ott? (4 éves a kisfiam)
Kisfiam (4 éves) az új helyzeteket nagyon rosszul kezeli. Ha ismeretlen helyen van, az megviseli. Most már oda jutottunk, hogy az óvodában egész nap sír, mert pár napig reggel másik teremben és óvónénivel kellett lennie (a beszoktatás alatt semmilyen gond nem volt). Az ismeretlen helyszíntől olyan szorongás tört rá, hogy azóta sem tudom kizökkenteni belőle. Otthon semmi gond vele, vidám, kedves, értelmesen lehet vele beszélni, kivéve, ha az óvoda kerül szóba.
Nem ez az első ilyen eset, nem konkrétan az óvoda a gond, hanem az új helyszín és helyzet.
Mit tehetnék? Gyermekpszichológus segíthet?
Szia!
Szerintem a legtöbb gyerek alapból „konzervatív”, vagyis nem szereti a változást (persze, tudom, van olyan is, akit nem lehet lelőni, és bárhol rögvest feltalálja magát, de nem ez a jellemző). Szóval alapból nem lenne gond, hogy lassan oldódik a srác.
Jól értem, hogy idén kezdte az óvodát? A beszoktatás a legtöbb gyereket megviseli, és gyakran nem rögtön jönnek ki a szorongás tünetei.
Mi jártunk a nevelési tanácsadóba pszichológushoz (már ügyben ugyan), itt játékos formában kiderítik a problémát, és ha úgy látják, van, hogy csoportos foglalkozásra küldik a gyerekeket. Első körben én velük beszélnék, hiszen egy szakember sok jó tanácsot tud adni, és esetleg fel tudja tárni a valódi problémát.
Más: náunk az oviban (tegnap láttam) ki van téve egy hirdetés, hogy tartanak csoportos foglalkozásokat „szorongó gyerekeknek és szüleiknek” – érdemes lehet rákeresni akár a neten, hogy a lakhelyed közelében van-e ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!