Ajakhasadékos kisbabák szüleitől kérdezném: műtét
utáni napok hogyan zajlottak és hogyan lehet olyankor a
legügyesebben etetni a babát?
Szia. Az ajakhasadék zárását jól viselte a babám. Cumisüvegből evett előtte és utána is rögtön. Kapott fájdalomcsillapítót és antibiotikumot, másnap már jól volt. 1 hétig voltunk kórházban. Amikor nagyobb volt és műtötték már rosszabb volt a helyzet. HA bármiféle kérdésed van, tedd fel nyugodtan. Szívesen segítek. A lányom már 8 éves iskolás.
2009. ápr. 23. 22:03
2/20 A kérdező kommentje:
Szia!Igen, lenne kérdésem bőven. Mi 3hósak múltunk. Április 21-én műtötték volna a kisfiamat, de altatás közben fellépett egy-két dolog. Szaturációját ejtette, lelassult a szívverése és fel kellett ébreszteni az altatásból. Most júniusra kaptunk új időpontot. Ezek után duplán félek a műtéttől. Mennyi idő mire ott begyógyul a seb? Műtét után már cumisüvegből ehet a baba? Nekem azt mondták kanálból kell ennie. Köszi hogy írtál mert nincs ismerősöm, aki járt már ebben a cipőben.
Nincsmit. Kérdezz, tudok segíteni. Mondjuk nekem 8 éves a lányom, de akkoriban lehetett cumisüvegből etetni, lehet ez új keletű...Most miből eszik?
Tul. képpen szerintem kanállal is jól kivitelezhető lesz. Nem lesz semmi gond. Nem értem miért nem ehet cumiból? Szoptatott ajakhasadékos is szophat a műtét után...
Juj, szegény babóka, szerencsére nem történt komolyabb!! Remélhetőleg júniusban minden rendben lesz és hamar meggyógyul. Nekem aznap már evett cumiból. A seb hamar begyógyul, 1 hét múlva volt a varratszedés, akkor még egy kicsit vérzett ahogy kiszedték a varratot, de nagyon szép volt. Meglátod milyen gyönyörű lesz! Bár tudom most is nagyon szép!
2009. máj. 5. 11:10
4/20 A kérdező kommentje:
Az ajakhasadék mellett az ínéből is hiányzik egy kis darab,azt tán majd fogbeültetéssel oldják meg. Cumisüvegből eszik, de olyan a cumi, hogy akkora luk van rajta, hogy folyik a tej a szájába. Szívni nem tudja, de sztem ez a mi hibánk is,mert erre szokattuk.Tényleg nehezebben tanulnak meg szépen beszélni az ilyen gyerekek? Eleinte attól féltem, nehogy más baja is legyen, pl.:fülével. Úgy néz ki, minden más ok. Olyan lesz a szája, mint bárki másnak-a sebhelyen kívül-? Nem lesz ferde egy picit? Vagy egyforma lesz teljesen?
Valóban nehezebben tanulnak meg beszélni, bár ha a szájpadlás rendben nem hiszem, hogy zavarná a beszédfejlődést. Mi sokáig jártunk logopédiára, és a füle is be volt gyulladva jó párszor. A hallása jó, bár fülgyulladáskor észre lehet venni, hogy gyakran visszakérdez. Soha nem lesz olyan a szája a heg miatt. De szép lesz, a formája olyan mint mindenkinek. Bár az idő múlásával ahogy nő a gyerek a heg ugye nem nő vele együtt. Lehet, hogy később szükség lesz még korrekciós műtétre. Nálunk a műtét után rögtön, szebb volt mint most. A heg ugyan elhalványult, de a száj pir nincsen egy vonalban noha egy vonalban volt. De lehet azóta változott a műtéti technika ( az évek). Ha gondolod küldök egy képet, hogy mennyire látszik:)
2009. máj. 5. 21:10
6/20 A kérdező kommentje:
Helló!Ha nem gond, szívesen megnézném a képet. És én is küldök Domcsiról, hogy most milyen neki. Meg majd műtét után is. Az orra is egy picit el van húzódva. A szájpadja ép. A kislányod gondolom tudja, hogy hogy született. Hogy mondtátok el neki? És hogy fogadta?
Küldj e-mailt aztán arra a címre küldök képet. Tulajdonképpen nem emlékszem, hogy konkrétan el kellett neki mondani. Persze mondtuk neki ha valaki kérdezi, hogy miért olyan neki válaszolja, hogy így születtem, meg kellett műteni és még lehet hogy fogják is és majd egyszer nekem is közel olyan lesz mint másnak. Erre a gyerekek nem kérdeznek tovább. Például sosem csúfolták emiatt. A gyerekek sokkal jobban elfogadják a másságot. Megkérdezi, mi, hogy miért, aztán ennyi. A felnőttek már sokkal rosszabbak, legalábbis a nagyon sötétek...és van belőlük bőven.sajnos. Volt, még műtét előtt, hogy vásároltunk aztán a kasszánál mögénk állt egy pár. Majdnem beesett a babakocsiba az egyik, aztán jól meglöködte a másikat, hogy nézd már...Mi sosem rejtettük el a gyereket a külvilág elől, ilyen és ilyennek fogadtuk el, és szerintem ezáltal ő is elfogadta magát. Csak a műtétekből van elege, néha mondogatja szegénykém, hogy ugye ez az utolsó? Na most erre mit tudsz mondani? A legjobbat akarjuk neki ha szükséges akkor menni kell. Ő azt mondta neki jó így, de hát a kamaszkor még hátra van...
2009. máj. 6. 21:35
Szia:)
Hátha még nézed ezt a rovatot:) Én is ajakhasadékkal születtem, azért merek válaszolni:) A szájpadlásommal nekem se volt probléma, de szerintem azért kanállal és nem cumisüvegből, h. ne erőltesse a kis szájacskáját evés közben:) Nálam legalábbis ez volt:) Remélem majd a műtét jól fog sikerüéni, nem megrettentésképp csak hogy tudd előfordulhat h. előszörre nem teljesen forr össze a szája, mivel ici, és természetes reakciója lesz a sok sírás szegénynek:S Nekem pl összesen 9 műtét volt, remélem ti kevesebbel megússzátok. Ínypótlásom is volt az nem vészes, nem fáj meg semmi, gonolom az késeőbb lesz. A medence csontól fognak kivenni egy darabot és beültetik neki, egy két hétig kellemetlen, amíg vissza nem nő a csont, de ez a legkevesebb. Én nagyon drukkolok h. jól sikerüljön a műtét:)
A heg, meg idővel tényleg elhalványul, szinte nekem nem is látni már:) Kelllett hozzá 18 év h. eltűnjön de már nagyon halvány..
A számon annyi látszik h. kicsit vékonyabb az egyik ajkam oldala:) ennyii. szerintem nem nagy ügy ahhoz épest amilyen volt:) Szóval nagyon drukkolok nektek!!!!
2009. máj. 8. 10:53
9/20 A kérdező kommentje:
Szia!!! Kösz hogy írtál. Azt nem értem, hogy nekünk azt mondták, egy műtét kell a záráshoz és egy lesz majd 5-6évesen a fogával. Akkor neked hogy volt olyan sok??? Ha szétreped a varrat akkor csinálják újra? A tiéd szétrepedt? És ez gyakori?
Nekem sokszor szétrepedt sajnos:S de ez egyaltalán nem azt jelenti h. nektek is szét fog. Mivel én még régebben voltam ilyen jellegű műtéteken:) az utolsó 2 sikerült az egyik volt az a zárás ami után semmi sipoly nyílás és vastag heg sem maradt a máésik meg a csontbeültetés volt. Én egy kórházat tuti nem ajánlok: engem 3hós-14 éves koromig ott operáltak elég kevés sikerrel. A heimbe semmiképp:S szerintem. Szóval ha jó dokihoz, hozzáértőhöz kerültök akkor ne aggódj nem lesz gond:) Csak a rossz tapasztalat beszélt belőlem:) De nagyon szorítok h. az elsőre sikerüljön:) Mint mondtam a csontbeültetés az kevésbé fájdalmas, de bonyolultabb műtét, de csak a kis csípője fog majd pár hétig fájdogálni:) Ha kérdésed van még akkor bátran kérdezz:)
2009. máj. 12. 20:16
Kapcsolódó kérdések: