Megkésett mozgásfejlődéssel kapcsolatban írjon, akinek hasonló problémája volt. Ha letapadtak, beszűkültek az izmok, vajon mikor várható eredmény?
a neurológus nem ezt nézi, hanem, hogy az agyban történt e károsodás. Nekem a kicsi volt hipotón és rögtön megnézték agy ultrahanggal és mondták, minden rendben. És barátnőm, aki ott dolgozik a kórházban, mondta ezek után kár is elvinnem a neurológiára, mert úgysem fognak mást mondani.
A házi orvos, nem biztos, hogy ért hozzá
A Dévény tornáról sok jót hallani. Van akinek pár alkalom használt, van aki sokáig jár. Ez a súlyosságtól függ, egészen pontosat a tornász tudna mondani.
De Dévényről olvastam egyszer, hogy ugyanazokkal a tünetekkel vittek el egy babát (mondjuk a te tüneteiddel) és azt mondta a tornász az egyiknek semmi baja, de a másiknak kell a torna. Nem tudom a te tornászod van e ennyire kompetens, de elvileg, ebből kiindulva ők megtudják állapítani mi a baj és van e baj. én nekik hinnék.
Tudom, hiába fogom mondani, hogy ne aggódj, úgyis hogy. Itt ül az ölembe a 27 hónapos fiam. 9,5 hónaposan még ő sem mászott. 10 hónaposan ült fel, rá két nappal elkezdett mászni. 11 hónaposan állt fel, majd 14 hónaposan önállóan járni. 2 hónapos korától jártunk dévényre, mert kifliben feküdt.
Most teljesen egészséges, értelmes: folyékonyan beszél, mondókázik, szobatiszta, a mászókáról nem tudod lekönyörögni.
Én is halálra idegeskedtem magam, mert senki nem mondott semmit. Azt tudd, hogy a Pethősök és a Dévényesek nem kifejezetten ismerik el egymás munkáját. A két módszer nagyon különbözik egymástól. Egy-két kezeléstől pedig - szerintem - nem szabad csodát várni, illetve adj időt nekik, hogy lássák, mennyire reagál a lányod a kezelésekre. Sajnos én is olyan dévényest fogtam ki, aki nem kifejezetten biztatta a szülőket, csak a sok rosszat sorolta, illetve oktatta a kollégáit, közben ecsetelve, hogy melyik izomcsoporttal mi a baj. Egyszer egy ilyen alkalommal elszakadt nálam a cérna, s sírva kérdeztem meg, hogy tényleg ilyen nagy e a baj. Akkor nyugtatott meg először, hogy minden oké lesz. Szóval nyugi.
Nekünk ugyan nem volt ilyen durva a helyzet, de mi is jóval később kezdtünk el minden mozgásformát.
Nem volt hajlandó fordulni, se ülni nagyon sokáig. Végül előbb felült, utána fordult. Majd' 1 éves volt mire elkezdett végre négykézláb mászni. Én meg rosszul voltam mikor más gyereken láttam, hogy ők már szinte járnak. Aztán valahogy berobbant a mozgásban és 14 hónaposan elindult és 1-2 hét múlva már alig értem utol a lakásban, annyira rohant. Van egyébként olyan szerintem, hogy minden különösebb ok nélkül (jóval) később kezd el bizonyos dolgokat csinálni egy gyerek.
Nagyon sokat jártunk egyébként játszótérre, otthon is sokat mozgattam játékosan, szerintem (talán ez is) segített neki.
Egy másik történet a húgomé. Ő most 23 éves ép és egészséges, és aktív sportoló.
Anyukám kb. fél éves kora környékén vette észre, hogy baj van. Az egyik oldalát nem mozgatta rendesen. Járt orvostól-orvosig, míg végül valaki érdemben foglalkozott vele. Mert mindegyik azt mondta, nincs itt kérem semmi gond.
Tornát javasolt (nem tudom anno volt-e valamilyen neve). Kaptunk egy mozgássort, azt kellett végigcsinálnunk. Minden nap nyúztuk a gyereket (én 10 évvel idősebb vagyok, így tudtam segíteni), hol élvezte, hol nem annyira. De néhány hónap után meglett az eredmény. Szépen elkezdte használni a bal oldalát is.
Később tudtuk meg, ha anno nem tornáztatjuk a gyereket, akkor ma tolókocsiban ül.
szia
nekünk ugyan az a szitu mint nektek csak mellette a törzse és a nyaka gyenge hipótón a fiamnak.
ő most 9 hós nem ül nem mászik, 6 hós korába kiderült mi a baj, akkor kezdtük el a fejlesztéseket stb...
nagyon sokat tudnék mesélni az elejétől kezdve talán egy pici biztatást még nekünk is hosszú az út...
ha gondolod írj privit és el mesélem nekünk mi hogy alakul, még annyit hogy a hét minden napjára van tornánk és mind különböző módszer nagyon jók ezzel kapcsolatba is szívesen adok tanácsot!
Nyugi! Van remény, sőt. Biztos, hogy nem lesz semmi baj. A dévényesek tényleg csodára képesek, csak hagyják, hogy halálra idegeskedje magát a szülő, mert akkor tutira nem hagyja abba a gyerek kezeltetését. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Nekik ez valamennyire sajnos üzlet is (ebből élnek).
Szóval nyugi, nem lesz semmi baj. Kitartás, s nemsokára ő is szaladni fog (meg sétálni is!)
A 27 hónapos kisfiú anyukája
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!