Valóban érdekel, ezért olvassa ezt az oldalt valódi szakember? Csupán a saját megnyugtatásom érdekében.
16 hónapos a kislányom és a következő szókészlettel rendelkezik:apa,anya,papa,mama,baba,brümm-brümm,mammé,el-elment,be-becsukta,ada-add oda
Állathangokat utánoz:kutya-va-va,kígyó,oroszlán,lovacska,boci...
Én egy kicsit kezdek aggódni, mert nem utánozza a szavak első betűjét v inkább első két betűjét.Szerintem ez egy kicsit kevés az Ő korához képest, met sok helyen azt olvasom,hogy 18 hónapos korzkra az átlag gyerekek 30-40 szóval rendelkeznek.Persze udom, hogy vannak kivételek, csak érdekel vajon én aggódom túl vagy valóban kevés amit mond.Azt hozzá kell tennem, hogy a passzív szókincse ennél jóval többet takar, mert bonyolultabb utasításokat is végre hajt és így nagyon gördülékenyen mennek a dolgok nálunk.Mondókákat elmutogat velem együtt és kéri is hogy énekeljem mondjam neki a versikéket.
Előre is köszönöm a válaszokat és tudom, hogy ebben a témában már az 1001. kérdező vagyok, de szeretnék válaszokat kapni.
Valamint még sokan mondják hogy a gyerek már mennyit beszél mert utánozza a szavak első két betűjét,de szerintem ez még nem takarja a valódi szókincsét vagy rosszul gondolom.Mert akkor az ő szókincsük sem nagyobb mit más gyereké vagy az én babámé.Persze nem akarok senkit megbántani és tényleg nem kötözködni akarok.
Elnézést hogy ilyen hosszúra sikeredett a mondókám.További szép estét
Anyuka, Ön most panaszkodik, vagy dicsekszik?:)
Bocs, ez a régi tréfa jutott eszembe!
Nagyon ügyi a babád, hogy 16 hónaposan már ennyi mindent mond!
Valójában a beszéd megjelenése 2 (és nem ritkán 2,5) éves korra tehető!
Egyébként a beszédfejlődés nem piskóta a babák számára, igen nehéz megérteniük és eltárolniuk az új ismereteket.
A beszéd magával a hangutánzással, majd az első kezdőtagok kimondásával indul. Ezt követjeti, vagy már közben is megjelenik egy egy egyszerűbb szó, pl. baba, apa, mama, pápá kimondása. 2 éves kor könyékén jelennek meg az első bonyolultabb szavak pl. autó, néni, bácsi....Aztán jön az összekapcsolás: autó megy, néni megy stb.
Szóval ön inkább dicsekszik anyuka! :)
Szerintem inkább aggódik:-)
Én is olvastam már olyat, hogy 1 éves kor körül kezdik el a gyerekek ismételni az első szótagot. Ennek ellenére az én ismerőseim körében is nem ritka, hogy csak 2 évesen kezdték el ezt a gyerekek.
Én dicsekedhetnék, mert a fiam 13 hónaposan már kimondta, hogy autó, és persze az egyszerűbb szavak is mentek Neki (papa, mama, apa, baba...). Még nincs 15 hónapos, de már mondja, hogy lámpa, labda, hoppá... De nem dicsekszem, mert a Ő ebben jobb, más gyerekek meg a mozgásfejlődésben. A fiam ugyanis ebben lustább.
Hogy a kérdésre is válaszoljak. Szerintem teljesen a korának megfelelően halad a beszédfejlődésben.
Sziasztok!Köszönöm szépen a válaszokat.Tehát még ne aggódjak szépen halad a pici babám.Legalább is ezt vettem ki a válaszaitokból.az valóban igaz, hogy mozgásfejlődésben gyorsak voltunk.Talán ezért sem olyan gyors a beszéd beindulása.
Köszönöm
Szia!
Kislányom 19 hónapos, csak pár szót mond, nem nagyon akar beszélni, de nem hiszem, hogy nagy probléma lenne!
Viszont már bilibe kakál és pisil, ő ebben ügyes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!