AUTISTA gyermekeket lehet-e gyogyitani, ha meg 1-3 ev közöttiek, es Hol?
Igen, megneztem a Rett szindromat es sirva is fakadtam, de azt irjak, hogy Aba kezelessel azaz vizben valo relaxalassal gyogyithato. Van ra legalabb is esely a korai felismeresnel.
Leirom azert a pontos tüneteit a kisunokamnak es hogy mit szeret csinalni nagyon.
-szeret nagyon zenet hallgatni, tancolni
-szines ujsagokat könyveket nezegetni, utana darabokra tepni.
-szereti a computert, gepelni rajta, az x-boxot nyomogatni
-a mobilltelefont, ha kepeket lat benne es zenet hallgatni rajta
-A nevet Bianka ugy tanitottam meg vele, hogy van az a szam, hogy "Boldogsag gyere haza" es en mindig ugy enekeltem neki hogy "Bianka, gyere haza, kesö van var a mama"
-Es azota enekelve mondja a nevet,es amikor en is eneklem neki, hogy gyere haza, akkor azt mondja mindig ra, hogy minnya.
-szavakat mondja, hogy apa, mama, anya, minnya az a mindjart, baba, add ide, az s betüt nem tudja mondani, es igy a kakas helyett is kaka-t mondd, hol, nem,
- Szereti nagyon ha simogatjak, es akkor ö is mondja igy-igy
-Vettem neki egy babat, ami mondja, hogy mama, papa, nevet es sir.
- Amikor a baba beszel, addig nincs gond, simogatja, de ha sir, abba a pillanatba a kezünkbe nyomja.
- Nem akar egyedül aludni, es a franciaagy nem eleg neki, ahogy forgolodik össze-vissza
-Sokszor nevet almaban, es mondja cica, ci-ci-ci, de van amikor felsir es keri inni-inni ka.
-Az anyat egyik pillanatba simogatja a masik percbe ugy odacsap, hogy csillagokat lat az ember.
-Ha az ember raüt a kezere, megjobban verekszik, olyankor megprobalom simogatni
- Uszni nagyon szeretett,pesten jart is hetente 1-szer, de sajnos amiota falura mentünk lakni, azota nincs ez a lehetösege, csak kaposvaron lenne es nagyon draga.
-De ha lenne valaki aki megtudna mondani, hogy hogyan is lehetne jelentkezni erre az Aba treningre, vagy ismeri e valaki ezt a treninget, kerem, hogy irjon. Köszönöm a tovabbi valaszukat, elöre is.
A kisunokamnal 5 honapos koraba veltük felfedezni, hogy ökölbe szoritotta a kis kezet, nem akart fogni, amikor beszeltünk hozza, egy kis idöre odafigyelt, nevetett, utana mintha nem is beszelne senki hozza, mintha csak almodna, ugy nezett, es termeszetesen nagyon nehez volt es meg a mai napig is az a szekeles nala.
Az orvos azt mondta akkor hogy fejlesztesi terapiara kell vele jarni. Mar 6 honapos kora ota arra jartunk Budapesten, most Szekszardon, heti 3 alkalommal, de itt uszasi lehetöseg sajnos nincs.
Pszichologus kiseri figyelemmel a kis unokamat, de ahhoz csak fel evente 1x kell menni, es az eves nagy ellenörzesekre.
De egyik orvos se tud konkretumot mondani, mivel azt mondjak mar 6 honapos kora ota, hogy autista tünetei vannak a kislanynak, de ezt csak 3 eves korban tudjak hivatalossan leirni.
Most amikor az eves nagyvizsgalaton, ellenörzesen voltunk, akkor irta meg ra a lapjara a pszichologusnö, hogy Rett szindroma is lehetseges, de semmi konkretumot egyik orvos se mondd, hogy hol lehetne igazabol a kislanyt fejleszteni.
Szekszardon a fejlesztesen különbözö teszteket kell neki elvegezni, jatszanak vele, a labdat imadja, es sajnos igy mindig a labdara koncentral es keresi, hogy hol van.
-Neztem a Vadaspark alapitvanyt, ott allitolag mar 5 honapos korban is megtudjak mondani a konkretumot a gyermek betegsege felöl, felismerik az autistakat, mivel kimondottan ezzel foglalkoznak.
Hat igen, csakhogy elvegezzek nala a vizsgalatokat, egy ilyen vizsgalat 120 eft volt, aminek a 30 %-at kell kifizetni, es esetleg csak reszletfizetest tudnak adni.
A mai munkanelküliseg ezt lehetetlenne teszi. Nem ertem, hogy egy beteg gyermeket miert nem illeti meg az ingyenes kezeles, vagy terapia?
A hazi orvosnö pedig arrol inkabb ne is beszeljünk. Kertem multkor is, hogy adjon beutalot aszmai kivizsgalasra, mert a kislany amikor megvan fazva, nehezen veszi a levegöt, a slajm ami feljön neki nem köpi ki, visszanyeli, mire a valasza az volt, hogy ö a dr-nö es nem en.
Hol tudnak a kislanynak egy igazan jo orvost?- föleg hogy ilyen beteg??
-A falusi Önkormanyzat se segit a kislany betegseget illetöen, csupan lakasfenntartasi tamogatast nyujt, mint mindenkinek.
-Több szervezettel igy, a fogyatekos gyermekek szervezetenel, a Vöröskeresztnel is voltunk, es kertünk segitseget, de inkabb nemmondok semmit, a valaszt illetöen.
Szerintem ilyen beteg gyermeknek megjarnanak különbözö segitsegek, nemcsak a 90 szazalekos utazasi terites.
Felkerestük a kimondott Autista alapitvanyt is, es mi volt a valasz? Ha terapiat szeretnenk akkor minden alkalommal 3500 eft.
Kerem, hogy aki tud probaljon meg segiteni, hogy kihez, hova forduljunk, ami nem nagy összegbe kerül, es ha valaki kisruhakba tudna 74-78 meret, kiscipökbe 24-25-ös meretbe segiteni, azt külön megköszönnem, es kerje akkor az e-mail.cimet.
Nagyon szepen köszönöm a tovabbi valaszokat elöre is.
Tanulási képességet vizsgáló szakértői rehabilitációs bizottság. Ez a bizottság nyílváníthat egyedül egy gyermeket SNI(sajátos nevelési igényű)-nek. Ez jár előnyökkel is. Úgy tudom anyagilag is. Elméletileg minden megyében található. A google keresőbe be kell írni, hogy TKVSZRB, s sok linket kiír, csak válogatni kell.Elég sokrétű a munkájuk, nem tudnám mindet felsorolni.
A tanárunk mesélt egy anyukáról, akinek down kóros lett a kislánya. Elvégzett egy gyógypedagógiai főiskolát az anyuka.S a tudásával a kislányát fejlesztette.A gyermek kb 5 évesen tudott már olvasni. Ez azért különleges, mert a down kórosak enyhe értelmi fogyatékosnak számítanak, ezért kb.3 évvel le vannak maradva az egészséges gyermekektől. Tehát a korai diagnosztikával, s fejlesztéssel "csodákat" lehet művelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!