Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi pontosan ez a diszkalkulia?

Mi pontosan ez a diszkalkulia?

Figyelt kérdés

Fiam nemrég kapott egy ilyen papírt,miszerint aránytalan a számolása.Mit jelent ez?

Felmentették őt a matematika alól is,de miért csak most jöttek erre rá?

Általános iskolában is végigbukdácsolt egy 2-essel mindig,gimnáziumban pedig megbukott az előkészítőn.

Lehetséges,hogy tényleg diszkalkulia áll a háttérben,és csak most jöttek erre rá?

2010. dec. 4. 16:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Itt megtudsz mindent erről a részképességzavarról: [link]

Igen, sajnos nagyon sokszor csak későn derül ki, hogy a gyerek problémáit valamilyen részképességzavar okozza. Sokszor a problémás gyerekre csak rámondják, hogy ő ilyen, nem megy neki egy bizonyos tantárgy vagy csupán lusta megtanulni... Aztán, mikor végre szakértő kézbe kerül, kiderül, hogy mi is a probléma valódi oka . Ahhoz viszont, hogy valakire rámondhassák, hogy tényleg ez az ok, nem elég, ha a tanár mondja, szakértői bizottságnak kell megállapítani egy komoly vizsgálat után.... ja, és papírt, azaz felmentést is csak ők adhatnak. Ha megvan a felmentés, a gyerek nem osztályozható ebből a tárgyból, de az órákon részt kell vennie, emellett külön fejlesztésen is...

2010. dec. 4. 16:55
 2/12 A kérdező kommentje:

Hát nem értem,eddig hogy nem jöttek erre rá,végig egy kegyelemkettessel engedték át,pedig matekból sosem volt jó.

Köszönöm,hasznos válasz volt.

2010. dec. 4. 17:08
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Ismerős a helyzet, barátnőm is diszkalkuliás, de nagyon későn vették észre. Túl későn.

Már túl volt egy bukáson a matek érettségin, mire kiderült. A gond viszont ezzel az volt, hogy ha valaki már érettségizett matekból (még ha bukott is) már nem kaphatta meg a felmentést. Ennek következtében az őszin is megbukott és a következő tavaszin csak kegyelemből, másodjára a szóbelin ment át.

Kegyelemből mert ha harmadjára nem sikerült volna akkor minden érettségit újra meg kell csinálnia és a 3 éves okjról amiből egy éve már megvolt, kirakták volna.

Kicsit durva.

2010. dec. 4. 17:59
 4/12 A kérdező kommentje:

Ez durva :(

Mik vannak...

De örülök hogy még jóval érettségi előtt elküldték egy kivizsgálásra

2010. dec. 4. 18:16
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Az én páromnál 32 évesen derült ki,hogy diszgfáriás és diszlexiás.Mindig rossz volt helyesírásból és olvasni sem szeretett,de rámondták a szülei és a tanárok,hogy lusta.Főiskolára járt és elkezdett nyelvet tanulni,de iszonyú nehezen ment.A nyelvtanár küldte el a logopédushoz,ahol különböző teszteket csináltak és kiderültek a dolgok.Ő akkor (8 éve) felmentést kapott,nem kellett a diplomához a nyelvvizsga.Ezt azonban már megszüntették,ilyen indokkal nincs felmentés.
2010. dec. 4. 23:43
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Pedig ezeknek már nagyon korán látszanak a jelei. Én már az elsősöket küldöm vizsgálatra, ha felmerül bármelyiknek a gyanúja. Sajnos, még eddig minden esetben igazam lett. Azonban sokszor a szülő teszi tönkre a gyerekét azáltal, hogy nem viszi el a gyereket a vizsgálatram, aztán csodálkozik, hogy folyamatosan bukdácsol a gyermeke.
2010. dec. 5. 16:11
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Néha elég későn veszik észre, főleg ha okos a gyerek, és IQ-ból pótol. Mi így jártunk. Beilleszkedési és magatartászavarral rohangáltunk szakembertől szakemberig, mire 10 éves korában rájöttek, hogy diszlexiás és diszgráfiás, ez okozza a problémáit. Sajnos minél később kezdik a fejlesztést, annál nehezebb eredményt elérni. A felmentés pedig csak tüneti kezelés, hiszen a mindennapi életben muszáj lesz eligazodnia a számok világában is. Remélem, nem túl súlyos a diszkalkuliája, mert ismerek olyan kisgyereket, aki még a számok fogalmát sem érti.
2010. dec. 10. 12:35
 8/12 anonim ***** válasza:

Én is diszkalkuliás vagyok, nekem általános iskola 5.6. osztályában vehették észre, kegyelem 2-3as voltam, a dolgozatok nem mentek, a legalapvetőbb műveletekkel is gondba voltam, mert nem láttam át a dolgokat.

Külön fejlesztésben részesültem, felmentettek, még érettségi alól is, bár ebből kifolyólag sem a kémiát, sem a fizikát nem értettem meg... Nem egyszerű helyzet... Egy bizonyos szintig tovább lehet fejleszteni a matekot, de én 6.os szinten vagyok, az alapműveletek mennek, bár most kötelezően fel kellett vennem geometriát, és matekot is a suliban...

Én örülnék a helyedben, hogy egyáltalán rájöttek... sokan még így sem kapják meg a felmentést...

Hány éves a fiad? Nem ártana olyan irányban gondolkodni, amihez nem kell matek...

2010. dec. 12. 17:55
 9/12 A kérdező kommentje:

Én is örülök neki,hogy még most felfedezték rajta.

16 éves,és semmiképp sem matekos szakot fog választani,az tuti.

2010. dec. 12. 19:44
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Diszkalkulia: a számolási készség zavara, van erről sok szakirodalom.....

én diszlexiás vagyok, az olvasás-írás még mindig probléma, pedig egyetemet végeztem ,igaz, reál szakon....ott nem kell annyit magolni csak a logika számít amiben igen jó vagyok..

de a nyelvizsga alol felmentés kellett az írásbelit nem bírtam letenni a nyelvtani hibák miatt

menjen humán szakra ott remekel majd pl.magyartanár, nyelvész stb. bár itt megjegyzem, a humán szakok nem túl piacképesek nem lesz munkája a programozó mérnök a favorit ami ugye reál szak

2011. febr. 19. 23:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!