Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Magyar nyelvű szabálykártyákat...

Magyar nyelvű szabálykártyákat hol találok az interneten 5-6 éves autista kislánynak?

Figyelt kérdés

Letölteném, nem tudok rajzolni.. Esetleg kis változtatást tudok véghezvinni rajta.

Ilyen "nem szabad, tilos" kártyákra gondolok (csipkedni, ütni, rúgni, sikítani, stb).

Láttam a neten már, de az mind angol. (a gyerek tud írni, olvasni)

Akár angol forrás is megfelelne, max átírom a szöveget rajta.

2022. febr. 19. 15:53
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
92%
Ja és még kifejezés is van rá, hogy "aspergers anger", annyira elterjedt, hogy könnyen dühösek tudnak lenni, szerintem pont a magasabb iq miatt, több dolog zavarja őket, mint másokat.
2022. febr. 20. 08:18
 12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget! Remélem, nálunk beválik. Vagy nem. De a remény hal meg utoljára!
2022. febr. 20. 08:40
 13/22 anonim ***** válasza:

Az iskolában beválik a legtöbb gyereknél, persze van, akinek nem jó ez a módszer. És tanulnia kell a gyereknek is a folyamatot, ezért szerencsésebb, ha gyógypedagógus irányítja ebben a haladást, de tudjuk, hogy nem sokan értenek hozzá.

Azokkal ne törődj, akik autistaként, vagy "sokat ismerve" írnak le ilyen általánosításokat. Mivel a világon nem pár száz, hanem több millió autista él, a statisztikai többségnél beválik a módszer, ezért alkalmazzák és javasolják. (megjegyezném, hogy én a nagyon okostól az értelmileg érintettig sokakkal foglalkoztam, és vizuális eszközökkel nem egy aspinál olyan változást értünk el közösen ovival és szülőkkel, hogy a vizsgálati kontrollon már rá sem ismertek a gyerekekre 1 év alatt. De sokminden függ attól, kinél milyen módszer válik be, és visszaesések még neurotipikus gyerekeknél is várhatóak...)

Egy-egy módszert hosszú hónapokon, folyamatosan, kitartóan kell próbálni véghezvinni, és ha nem működik, akkor mással próbálkozni. Plusz a viselkedés változásának is meg van az érési folyamata. A te lányod még kicsi. Van, hogy 3 évig tanítunk valamit, úgy tűnik, mintha nem menne át, vagy csak nagyon apró változások lennének, aztán minden a helyére kerül, és működik a módszernek hála.

Ha szereti a lányod a meséket, lehet majd próbálkozni személyre szabottan neki írt szociális történettel, videómodellálással, jutalmazási rendszerrel a megfelelő viselkedés felé motiválva. De aki azt hiszi, hogy egy-egy ilyen eszköz varázsütésre megoldja a problémákat, az sajnos nem rendelkezik elég ismerettel a dologról. Egyáltalán nem könnyű megtanulni senkinek kontrollálni a dühét, nagy erőfeszítés, főleg kisgyereknek, de a módszerek, személyre szabottan működnek többségben.

2022. febr. 20. 10:02
 14/22 anonim ***** válasza:
33%

"Van, hogy 3 évig tanítunk valamit, úgy tűnik, mintha nem menne át, vagy csak nagyon apró változások lennének, aztán minden a helyére kerül, és működik a módszernek hála."

Ez a kulcsa a legtöbb dolognak. Az idő. Ugyanis a gyerekek maguktól is fejlődnek, az autisták és az értelmi sérültek is, a külső hatások feldolgozása, belül végbemenő kémiai folyamatok, idegi kapcsolódások hatására.

Aminek 3 év kell, hogy beérjen, az beérne magától is, nem a módszer hatott.

Nagyon sok ilyen "gyógykezelés" is van, ha szeded ezt meg ezt, akkor pár év alatt, pár hónap alatt, ha kicsi a gyerek, akkor majd hatni fog.. na persze. Magától érik, változik a gyerek. Az egyik pillanatban még nem tudja hajtani a hintát, aztán egyszer csak tudja, pedig semmi sem történt kívülről, délután nem ment, lefeküdt aludni, délelőtt egyből ment.

Az enyém nem tudott szökdelni. Régen(évekkel ezelőtt) jártunk tsmtre, mozgásfejlesztésre pár hónapot intenzíven, meg oviban kapott heti 1 alkalom mozgásfejlesztést 2 évig. Nem tanult meg szökdelni, nem érzett rá. Eltelt több, mint egy év, hogy mozgásfejlesztésen lett volna. Most egyszercsak valami beért magától és már tud szökdelni. Egyik nap nem tudott, mérges volt miatta, másnap már ment magától, én meg csak lestem.

Van, akinél működnek a képek, ismerek is ilyen gyereket,(bár az elvont dolog volt, amit nem értett), volt, amit csak képpel értett meg, nem a ne üss..,de nálunk nem, és ismerek még olyat, akinél nem. Ingyen odaadom, hátha működik, csak leírtam, hogy nem lehet csodát várni tőle, nem mindenkinél jön be. Akinél meg igen, annak menni fog gyorsan, pár hét alatt.

2022. febr. 20. 10:48
 15/22 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy nem mindenkinél működik, írtam is, de akikről én írtam, ott a módszer hatott. Egyszerű bizonyítani, és van összehasonlítási alap, nem spekuláció, hogy vajon miért változott egy-két dolog a viselkedésben. Szakemberként vannak erre eszközök, hogy mérni, megítélni lehessen, hogy egy-egy módszer az, vagy attól független a változás. Nem szubjektív egyéni benyomások alapján ítéljük meg ezeket.
2022. febr. 20. 11:04
 16/22 anonim ***** válasza:
És nem igaz, hogy pár hét alatt menni fog annak, aki érti. Van, akinek igen, de a viselkedés az egyik legmunkásabb terület, főleg rossz szokások terén. Ezért kifejezetten káros, amikor ilyet terjesztenek akár szakemberek is, hogy kb azonnal menni fog...
2022. febr. 20. 11:06
 17/22 anonim ***** válasza:
Kb azonnal ment, kirakták és működött onnantól, hogy kint volt, kézmosási folyamatábra volt, tehát a "moss kezet" kifejezést részekre szedték képekkel. El sem kellett próbálni.
2022. febr. 20. 11:18
 18/22 anonim ***** válasza:
Igen, az egy folyamatszervezés, nem pedig viselkedésmódosítás.
2022. febr. 20. 11:23
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
Szabálykártyák ? Ekkora f..zságot is rég hallottam. Én is aspi vagyok, rengeteg aspi ismerőssel. Inkább azt találd ki miért nem lehet a lányoddal értelmesen kommunikálni. Fel kéne fognia, hogy nem haraphat, stb. Ha nem, akkor meg nem aspi, hanem beljebb van a spektrumon.
2022. febr. 21. 17:47
 20/22 A kérdező kommentje:

Találjam ki? Köszi... Mert ha a szakemberek majdnem 6 éve nem tudják kitalálni, majd pont én fogom... Persze.

Amúgy harapni csak egyetlen egyszer harapott 3.5 évesen. Azóta nem. Inkább ököllel üt, de az is pont elég.

A klinikai szakpszichológus szerint nem autista.

A gyermekpszichiáter szerint pervazív zavar.

A szakértői bizottság szerint Asperger szindrómás 120 feletti IQ-val.

Na ebben igazodjak el....

2022. febr. 21. 18:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!