Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Kényszeríteni kell-e a gyereke...

Kényszeríteni kell-e a gyerekeket, hogy megtanulják anyanyelvüket?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő: a családunk Oroszországban él. A gyerekek (8 évesek ikerlányok) gyermekkoruk óta beszélnek oroszul, és alig tudnak magyarul.

Azt mondják, hogy az orosz anyanyelvük, mert azt beszélik.

Ön szerint a gyerekeket meg kell győzni? Vagy beletörődni a véleményükbe?

2022. jan. 13. 15:45
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
23%
Szerintem az szégyen, hogyha a gyerekeknek magyar szülei vannak, mégsem tudnak magyarul. Első sorban a szülők szégyene. Én „kényszeríteném" őket, hogy megtanulják az anyanyelvüket és a kultúrájukat.
2022. jan. 13. 18:41
 12/17 anonim ***** válasza:
89%
Mi igaz, hogy még "csak" babát várunk, de egyértelmű, hogy két nyelven fogunk hozzá beszélni. Én magyarul, a férjem hollandul. Az esetek többségében mi egymással angolul beszélünk. Nem azért, mert hollandul nem tudok, hanem mert 1. Így szoktuk meg (anno nem tudtam ugye); 2. Azért az angolok jobb, sokkal jobban ki tudom magam fejezni, ami ugye fontos egy házasságban. Ne de olyat, hogy nem tanítanám meg magyarul? Szó sem lehet róla! Össze törném vele a családom szívét... Hogy fognak majd az unokájukkal pl. beszélni? Vagy az unoka testvéreikkel? Bárkivel is az én családomból? Én csakis magyarul fogok hozzá beszélni.
2022. jan. 13. 20:37
 13/17 anonim ***** válasza:
98%

Elég fiatalon jöttem ki nyugatra, ahol hamarosan férjhezmentem.

A férjem itteni.

A lányommal két-, a fiammal három évet maradtam itthon.

Mikor a férjem dolgozott, egész nap magyarul beszéltem velük, és ezellen neki sem volt semmi kifogása.

Ami érdekes, az az, hogy mikor a férjem hazajött, és én automatikusn átálltam az itteni nyelvre, a gyerekek olyan mértékben követték ezt a példát, hogy - legnagyobb bámulatomra - SOHA nem keverték a két nyelvet.

De ezt egészen kicsi korban kell elkezdeni.

Mikor óvodába majd iskolába mentek, természetszerűen az édesapjuk nyelve lett a domináns, de miután én továbbra is magyarul szóltam hozzájuk, ma is beszélik és értik a magyar nyelvet.

Ma már felnőttek, mindkettő egyetemet végzett.

Állítom, hogy aki itt járt iskolába, annak az itteni nyelv lesz az anyanyelve, de egymás között még mindig magyarul beszélünk,

És ha hazalátogatunk, egy kis akcentuson kívül semmi problémájuk nincs a rokonokkal, barátokkal való kommunikációval.

8 éves korban, amikor már a helyi iskolába járnak a gyerekek, túl késő elkezdeni - főleg erőszakolni - a magyar nyelv tanulását, mert rosszabb esetben még dacos ellenkezést is kiválthat.

2022. jan. 13. 20:57
 14/17 anonim ***** válasza:
20%
de az ég szerelmére, két orosz kislánynak (és minden angol, német, francia, stb) gyereknek miért kéne kötelező jelleggel beszélni a szülei anyanyelvét? a kölyök anyanyelve az országé, ahova tartozik. ausztriában élek, itt keresek párt, tehát jó eséllyel vele ugyanúgy németül fogok kommunikálni, mint az ismerősi köröm 90 százalékával, minek kínoznám magam mondjuk a következő évtizedben azzal, hogy oda-vissza váltogassak a hétköznapjaim nyelve és az eredeti anyanyelv között csak azért, hogy a kölyök beszéljen valamennyit egy keleteurópai törpeállam nyelvén?
2022. jan. 14. 13:56
 15/17 anonim ***** válasza:
81%
#14 Sajnálom, hogy egy magyar családtagod, barátod sincsen, ez nem jó. De akinek van, mint pl. én és havi szinten utazik haza (Németországból), biztos hogy nem fogom hagyni, hogy csak németül beszéljen. És mit fog csinálni Magyarországon? Tudod te milyen sz_r, mikor ülsz kint a befőtt és egy qrva szót nem értesz abból, amit a körülötted lévő emberek beszélnek? Én igen, mivel 0 tudással mentem férjhez Németországba (angolos voltam). Azok után ki a franc akarná a saját gyerekének ezt a kínt? Mit mondjak majd a gyereknek? Tudod kisfiam megyünk a nagyikáékhoz, elülsz ott pár napot csendben, oszt' megyünk haza. Mi jót csevegünk, te meg csinálj amit akarsz. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ Maga a gondolatmenet is őrület. Nonsense a köbön.
2022. jan. 14. 14:03
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Jól értem,hogy te meg vagy sértődve a gyerekeidre,mert nem tanítottad meg őket magyarul,és így az nem lett az anyanyelvük ? Mert akkor magadban keresd a hibát ,ne a gyerekeidet terrorizáld ezzel a hülyeséggel . Még jó,hogy azt mondják,hogy az orosz az anyanyelvük ha egyszer így van .
2022. jan. 18. 09:21
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom felfogni hogy miért kéne egyetlen gyereket kényszeríteni bármire is.

Másrészt nem hatékony, ellenkezést és utálatot fog belőle kiváltani, ami nem épp a legjobb tanulási módszertan, és tudtommal az sem cél hogy megutálják Magyarországot, a magyar nyelvet és a kultúrát.

2022. jan. 20. 23:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!