Kényszeríteni kell-e a gyerekeket, hogy megtanulják anyanyelvüket?
A helyzet a következő: a családunk Oroszországban él. A gyerekek (8 évesek ikerlányok) gyermekkoruk óta beszélnek oroszul, és alig tudnak magyarul.
Azt mondják, hogy az orosz anyanyelvük, mert azt beszélik.
Ön szerint a gyerekeket meg kell győzni? Vagy beletörődni a véleményükbe?
Külföldön élek, itt az a felfogás uralkodik, hogy annyi embert élsz, ahány nyelvet beszélsz.
Én magyarul beszéltem a gyerekekhez, a párom az anyanyelvén, ami az ország nyelve is. Így alapból kétnyelvűek lettek, most már persze jön az iskolában a +2 nyelv, ami a tanterv része.
Agy a gyerekeink tudnak az én szüleimmel is kommunikálni, ami nekem fontos. Meg aztán ki tudja, mikor válik előnyükre, hogy magyarul is tudnak. Hogy azt ne is hozzam fel, hogy a kognitív funkciók fejlődésének milyen jót tesz a nyelvtanulással járó "agytorna".
En nehezen tudom elkepzelni, ha a szuletesuktol kezdve beszeltek hozzajuk magyarul is es nem tanultak meg a nyelvet. A piciknek jon maguktol. Ha pedig nem beszeltetek magyarul hozzajjuk akkor pedig a ti hibatok. Eroszakkal nem tudod nekik megtanitani, 8 evesen pedig mar tenyleg orosz az anyanyelvuk, ha mashogy nem tudnak.
Mi 3 nyelvu csalad vagyunk, bar meg pici a lanyunk 2 nyelven mar beszel folyekonyan ( a 3. Az angol csak kozvetitokent van jelen, ezt inkabb csak erti)
Édesapám Németországban él, a magyar feleségével.
Van egy féltestvérem aki odakint született, német óvodába, iskolába járt és jár most is.
8 éves a kissrác, és annak ellenére, hogy csak magyarul beszélnek hozzá,(ha németül kérdez valamit az öcsém, apámék még akkor ismagyarul válaszolnak) nem hajlandó megszólalni máshogy, mint németül. Régen még beszélt magyarul, ma már megszokta a németet, a magyart pedig feleslegesnek tarthatja.
Szerintem az lehet erre a magyarázat, hogy a gyereknek mivel sokkal több német behatás éri (mese, ovi, suli, barátok, internet) mint magyar (csak a szülők kommunikációja), neki sokkal jobban nehezére esne magyarul beszélni mint a megszokott németül.
Ebben a helyzetben igenis előfordul, hogy a gyereket meg kell győzni róla, hogy ne az anyanyelvén beszéljen veled, de kétlem hogy sikerülni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!