Autista gyermeket nevelő szülők, a terhesség során àtéltetek-e esetleg erősebb stresszt?
Nagyon érdekel az autizmus és a kiváltó okok, igaz, hogy genetikai eredetű ez az állapot, vagy lehet az anya lelkiállapota is hatással van a magzatra?
Előre is köszönöm a válaszaitokat!
Nem, a lányommal volt a legkiegyensúlyozottabb a terhességem. A férjem is oda-vissza volt érte, mindenbe segített. Ő volt az első baba. A terhesség alatt se volt semmi komplikáció. Sőt eltudtunk költözni egy olyan helyre, amit nagyon megszerettünk. Stressz és komplikációkról mentes volt a szülés, és a férjem a szülés után kitudta venni a felgyűlt szabijait, így több mint egy hónapig itthon volt.
A lányomnak aránylag gyors volt a mozgás fejlődése, de szépen megcsinált mindent csak előbb.
Aztán 2 évesen már kezdett egyértelműbb lenni, hogy gond van. Nem vette fel még mindig a szemkontaktust, nem tudta a saját nevét, és 10 szava se volt. Ekkor kezdtünk elfejlesztésekre járni.
Ennek a mai napig senki nem tudja a pontos okát, és szerintem még egy jó ideig nem is fogjuk. Aránylag sok gyerek él együtt autizmussal, még se tudták ebből eddig megállapítani, hogy miért.
Semmi stressz nem volt az életemben. Boldog házasságba, kiegyensúlyozott anyagi körülmények közé érkezett.
Nagyon rossz oldalról közelíted meg. Így is a szülő sok esetben magát hibáztatja, nem kell mêg ez is.
Egyébként genetikai hiba, ami az adott terhességben keletkezik és nem úgy genetikai, hogy csak annak lehet, akinek a családjában volt halmozódás.
Nálunk generációkra visszamenve se volt egy autista se. Nem csak diagnosztizált nem, hanem egyébként se. Egy fura nagynéni, nagybácsi sem.
Az autizmus egy genetikai eredetű dolog, így tulajdonképpen már a fogantatást pillanatában eldől, hogy lesz-e a babának ilyen jellegű gondja vagy sem.
Az anyai stressz miatt inkább pszichikai behatások kerülhetnek előtérbe. Ha érdekel ez a témakör, akkor olvasd el Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét.
Nekem mindkét gyerekem autista. Az első terhességem alatt egyáltalán nem stresszeltem nagyon szép időszak volt. Nyilván a másodiknál már jobban stresszeltem mert akkor kezdődtek a nehézségek a nagyobbal (kis korkülönbség).
Nálunk eléggé úgy fest örökletes a dolog. :(
Amúgy mindig vannak spontán mutációk is és ha olyan gént érint ami befolyásolja az agyműködést, akkor is lehet egy gyerek autista. De ebben az esetben a következő gyerek meg lehet egészséges.
Ez attól nem függ h stresszelt az anya terhesen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!