Ez a hiperaktivitás? !
ez sok mindentöl függ. amire vigyázz ne jussatok el addig hogy orvos gyógysszert írjon fel.
au-pair kedtem egy angol családnál ahol a kisfiu 12 éves volt. a 4 gyerekböl a legjobb tanuló és a legcsöndesebb, legrendesebb. egyszer a nagymama mesélte el hogy picinek olyan vad volt hogy legtöbbször bekellett zárnia szobába mert mint egy vadállat. mivel elött már volt 2 tesó akikkel semmi probléma nem votl a nevelés is ugyan az volt az orvosok türelemre intették a szülöket és semmi gyógyszer nélkül (anyuka tényleg nagyon türelmes és következetes volt) 12 éves korára nagyon jó gyerek lett. nem akartam elhinni hogy egy ilyen jó gyerek annyira rossz volt. de a szülök is mesélték aztán.
sokszor rámondják egy gyerekre hogy rossz hiperaktív aztán szegénynek ezzel kell élnie egész életében.
Fősuli alatt egy sokat látott pszichológus hölggyel hozott össze a sors, és ő mondta, hogy a hiperaktivitást nem lehet gyermekkorban megállapítani, mert hiperaktív gyerek nincs, csak mozgékony. Hát a te fiad ilyen, ő több figyelmet, türelmet igényel. Amúgy hozzá tényleg rengeteg türelem kell, ha valamit csinál,ne büntesd meg, hanem nyugodtan mondd el neki, hogy ez nem jó. Tudom, hogy kívülállóként könnyű mondani, de ha mérges leszel rá ő annál inkább csinálni fogja.
Sok sikert, és vond be a kis tesó körüli teendőkbe.
a hiperaktivitás egy nagyon képlékeny valami. talán egy jó szakember meg tudja állapítani, de szerintem nem ez a lényeg.
a h. nem csak mozgásban nyilvánulhat meg. érinti mindez a szellemi képességeit, koncentrációját, stb?
némely h. -val elég nehéz, nagyon próbára teszi az ember idegeit. könnyen lehet viszont, hogy az öcsire egész másként fog reagálni.
próbáljatok vele minél többet foglalkozni, és megismerni, hogy ő mit gondol a világról.
a hiperaktívaknak is nehéz egyébként, nem csak a családnak. gondoljatok majd erre is.
nálam kb. 10 éve diagnosztizálták a hiperaktivitátást, sokkal később, mikor még lehetett volna tenni valamit az ellen, hogy ne legyek koncentráció zavaros, rossz tanuló, stb. próbálj meg rákeresni az interneten, és egyeztetni, hogy a fiad tüneteivel mennyire egyeznek az egyes hiperaktív leírások.
Szerintem sem biztos, hogy hiperaktív. Lehet, h a tesó jötte is belejátszik, hogy a figyelem középpontjában szeretne lenni. Próbálj meg elbeszélgetni vele erről komolyan, nagyon sokat megértenek már három évesen. Hátha sikerül kitalálni, mi az alap probléma.
A férjem anno szintén hiperaktivitás tüneteit mutatta (persze akkor ez még nem volt divatbetegség), akkor az oviban a nénik azt mondták, hogy "Anyuka, tessék többet tévéztetni a gyereket, mert nagyon mozgékony!"
Erre anyósom, nagyon helyesn, elküldte tájfutni a gyereket, mert az egyszerre köti le az agyát és a testét. Soha nem kezelték gyógyszerrel, vagy pszichológussal, sokat sportolt és sokat tanult. A futás jó, mert azt minden pici tud, és szeret. Talán apukájával is eljárhatna futni.
Amúgy férjem húgának kislánya is hasonló "tüneteket" mutat három évesen, mint a te fiad, náluk is épp most jött meg a kistesó. A megoldás náluk is a mozgás: tornázni vitték el, nagyon bevált, mert szintén feladat és fegyelem, illetve gyors siker az izgő-mozgó ügyes gyerekeknek. A tesó pedig a kedvenc, nincs féltékenység, nincs akaratlagos bántás, csak figyelni kell állandóan, hogy ne ugorjon rá (pl. állandóan be akar mászni hozzá a járókába).
Meg vagyok győződve róla, hogy a férjemnél valóban hiperaktivitásról van szó , aki a mai napig vagy pörög, vagy alszik :) Ezzel mégsincs problémája, orvos lett, és nagyon jó esze van, nagyon szokatlanul tud kombinálni, ami csak előnyére válik. De ehhez az kellett, hogy az anyukája meggyőződéssel állítsa: "Az én gyerekem álomjó gyerek volt!" Várom, hogy a mi 9 hónapos kislányunk milyen lesz, izgő-mozgó, az már biztos :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!