Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogy kell nevelni, kezelni...

Hogy kell nevelni, kezelni egy gyereket?

Figyelt kérdés

Van olyan könyv amit ajánlanátok? Van tanács amit adnátok?

Még kicsi a babám, egy éves, de úgy érzem már most kiütközik, hogy akaratos gyerek lesz, persze ez nem biztos.

Nem tudom például, hogy ezeket a kis akarat harcokat hogy kellene kezeljem.

Pl ha kell neki valami ami a kezemben van, és eltorzult arccal küszködik hogy adjam oda, akkor odaadjam, ne adjam, vagy mi a helyes lépés?

Ha odaadom azt tanulja meg, hogy hisztivel bármit elér? Ugyanakkor nekem nem kell az a tárgy feltétlen, szóval nem zavar ha elveszi. Néha, ha olyat akar amit nem adatok oda, elterelem a figyelmét mással.

Hogy szoktathatnám le arról, hogy csipkedjen, hajat húzzon, ütögessen, harapjon?

Mindig megállítom, és mondom neki hogy NEM, de már hónapok óta megy ez, és nem látom, hogy értené hogy nem szabad.

Bocs a sok kérdésért, csak gondoltam hátha tud valaki jó tanáccsal szolgálni.

2021. ápr. 19. 11:01
 1/10 anonim ***** válasza:
90%

Ezt szülők milliói kérdezik nap mint nap amióta csak világ a világ. És nincs rá egységes jó válasz.

Gondolj arra, hogy a gyerek tőled tanulja meg, hogyan kezeljen stresszes helyzeteket. Idővel a Te reakcióidat fogod viszontlátni a gyerek viselkedésében.

2021. ápr. 19. 11:21
 2/10 A kérdező kommentje:
Még hogy gyereket nevelni kényelmes, tök nagy felelősség.😵
2021. ápr. 19. 11:43
 3/10 anonim ***** válasza:
88%
#2 erre csak most jössz rá? :D
2021. ápr. 19. 11:54
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem, dehogy csak azt hittem jobban fogom tudni magamtól mi a helyes 😂 általában jól kezelek ilyen helyzeteket, de élesben ez más.
2021. ápr. 19. 11:56
 5/10 anonim ***** válasza:
77%
2021. ápr. 19. 11:59
 6/10 anonim ***** válasza:
81%

Nyugi, nem vagy egyedül az érzéssel. Én azt gondolom, hogy a feltétlen szeretettel nem tudsz nagyon mellélőni.

Érdemes kicsit utána olvasni az agy fejlődésének. Ha tudod, milyen területek nem fejlődtek még ki, akkor jobban fogod érteni a gyerek viselkedését.

2021. ápr. 19. 12:02
 7/10 anonim ***** válasza:
88%
Én eddig-ne vegyétek nagyképűségnek, mert bőven vannak kétségek-azt vettem észre, hogy amit a leginkább ösztönszerűen csinálok, az az ami működik.De még kicsi épp csak 4 éves, szóval lehet később kiderül, hogy jól eltoltam valahol félúton.Minden esetre nekem minden neveléssel kapcsolatos könyv, amivel találkoztam kicsit csalódás volt.Nem tudom Vekerdinek van e könyve, mert őt pld szokták nagyon dícsérni.Ha van az ő könyvét biztos érdemes elolvasni.Én 1 videójával találkoztam, mélyen egyetértettem vele, bár elméletben könnyebb, mint gyakorlatban:D:D
2021. ápr. 19. 12:13
 8/10 A kérdező kommentje:
Tudom ezzel mindenki így van, de nagyon nem szeretném elrontani a nevelését. Van előttem rossz példa sajnos (testvérem) de nem akarok a ló túloldalára se átesni.
2021. ápr. 19. 12:21
 9/10 anonim ***** válasza:
85%

Én még nem neveltem fel gyereket, csak félig (11 a nagyobbik), és meg kellett értenem, amit az igazi nagy pszichológusok eddig is mondtak, csak nem hittem el, hogy igazán nincs nevelés, csak együttélés van. Tehát te vagy valamilyen, és a gyereknek azt tudod átadni, ami benned van. Ehhez módszereket legfeljebb ideig-óráig tudsz magadra erőltetni, ha nem passzolnak a személyiségedhez, úgysem fognak működni, ha meg igen, akkor rájössz ezekre magadtól is.

A feltétel nélküli szeretet kiindulópontnak nagyon jó, és persze az sem árt, ha olvasol, de tényleg jókat olvass (Vekerdy, Ranschburg szerintem verhetetlenek a témában). Ők nem tuti módszereket írnak, hogy ezt és ezt tedd, így és így reagálj, és akkor majd szuper jólnevelt, okos, talpraesett stb. gyereked lesz, hanem a gyermeki lélekről írnak, hogy mikor mi zajlik le a gyerekben, és így nem lesznek talán irreális elvárásaid

Teljesen mindegy, egyévesen odaadod-e neki azt a valamit, ami a kezedben van. Tényleg. Nem ettől lesz hisztis vagy nem hisztis.(Pláne, hogy 1 évesen még beszélni sem tud, a "hiszti" az egyetlen kommunikációs eszköze.) Érdekeljen mi van vele, beszélgess vele sokat, ez fontos.

Az meg, hogy nem akarod elrontani... Úgyis el fogod. :) Nem vagy gép, nem tudod tökéletesen csinálni, biztos, hogy sok mindent meg fogsz bánni, ez ilyen műfaj sajnos. Ráadásul ami az egyik családban tök jól működik, az másoknak talán bele sem fér. Az én gyerekeimmel kapcsolatban is van olyan terület, amire nagyon büszke vagyok, szerintem szuperül csináljuk, de már többektől megkaptam, hogy ezt nem lenne szabad így. Ízlés dolga, nekünk így jó.

2021. ápr. 19. 13:12
 10/10 anonim ***** válasza:
15%

szia, javaslatom, hogy vidd el alapozó terápiára vagy tsmt tornára.

Idegrendszeri fejlődési zavar lehet amit tornával lehet megszüntetni.

A leírt viselkedés alapján az én fiamra ismertem, ugyanezeket csinálta, később még durvábban (1,5-2 évesen). Ha nekem ezt elmondták volna, hogy vannak ilyen tünetek és higgyem is el, - mert azzal nyugtattak tapasztaltabb rokonok hogy kinövi, kicsi még, a gyerekek ilyenek...stb. Ezek a tünetek csak átalakulnak adott életkorokban, életszakaszokban, más dolgok vannak 1 évesen és 5 évesen is, a torna sokat segitett volna ha idejében elkezdjük.- Most 8 éves, 1,5 éve járunk tornára - segít, már látom az alagút végét.

Nálunk még az evéssel, alvással voltak problémák. Egyébként rendkívül okos, szófogadó fiú. Ok- okozatot nem érti, szabályokat ismeri de nem tudja alkalmazni, figyelme rendkívül szerteágazó, nehezen koncentrál dolgokra ami nem érdekli.

Két fiam van, nagyjából egyidősek- ezért tudom a kettejük közötti különbséget, ugyanabban a környezetben, szociális közegben (ovi, suli) nevelkednek, ugyanazt ettét, ugyanazt a nevelést kapták, ugyanazokkal a játékokkal játszottak. Ég és föld a két gyerek.

2021. ápr. 21. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!