1 evesen milyen autista tuneket voltak?
Akinek auti a gyereke
Tudom h nem lehet ebben a korban diagnosztizalni blablaa
De ha volt akkor mi
Erre csak azt tudom írni, hogy nagyobbik gyerekem 1,5 évesen, majd 2 évesen is "megbukott" az m-chat teszten. Neurológus legelőször 18 hónapos korában pedzegette, hogy talán-talán. Neuropszichológus 20 hónaposan látta először, türelemre intett. 2 évesen ugye még rengeteg autisztikus vonása volt. 2,5 évesen kezdett pozitív irányba változni. 3,5 éves korában még nagyon "zavarban voltunk", ha sok gyerek között jártunk, mert a többi szülőnek is lerítt, hogy valami "nem stimmel".
Erre itt van majdnem 5 évesen és az autisztikus tulajdonságok 90 %-át "levetkőzte".
Na ezért teljesen felesleges 1 évesen tünetet keresni, mert ennyi idősen, de még 2-3 évesen is az autisztikus tünetek megegyeznek az idegrendszeri éretlenség tüneteivel, amik "kinőhetőek" (fejlesztéssel).
Nagyon hasznos volt az utolso valasz koszonom
Igazabol nem keresnem a tuneteket nem vagyok paramami csak sok mindenben kicsit masnak latom (es nem csak en) mint a kortarsai
Én másfél évig meg voltam győződve róla, hogy a fiam autista.
Újszülöttként kimondottan kerülte a szemkontaktust, de kikényszeríteni sem lehetett, mert sírva fakadt. Születésétől nehezen aludt el.
Zenére sosem táncolt, de érdeklődve figyelte
a zenészeket.
1 évesen a gyerekektől kimondottan idegenkedett, ha más gyerek csak elindult felé, az én fiam sírva tipegett vissza hozzám.
Társaságban, vendégségben, zajban kimondottan visszahúzódott: csak ült az ölemben és onnan nézelődött.
A Ringató foglalkozáson 5 hónapba telt, hogy eltávolodjon tőlem 1 méterre...
Mutatóujjával nem mutatott rá a neki tetsző dolgokra.
Nem utánozta az arckifejezéseimet.
Amikor elkezdte az étkezőszékben hátracsapkodni a fejét (amit ő nagyon viccesnek talált), hát végképp nagyon elkeseredtem..
Mozgásfejlődésben mindent kb. az utolsó pillanatban teljesített.
Finommotoros mozgásban ugyanakkor mindig sokkal a kora előtt járt.
Gyakorlatilag egyáltalán nem gagyogott: másféltől 2 éves koráig összesen 12 szót használt (apa, anya, bibi stb.), mást meg sem próbált kimondani - majd egyik pillanatról a másikra beszélni kezdett, mondatokban.
Értelme ugyanakkor egy fejlesztőterapeuta ismerősöm szerint 2 évesen egy 4 évesnek felelt meg. (passzív szókincs teszt, illetve figyelmesen végighallgatott 7-8 perces meséket stb.)
A fejcsapkodas átmeneti szórakozásnak bizonyult, ráunt.
A gyerekek felé 3 éves korában volt a nagy áttörés: egy kislány mellé beült a pókhintába. Majdnem sírva fakadtam :) Azóta (bár amolyan társaság központja "vagány gyerek" nem lesz soha), sokat nyílt: oviban barátkozik, illetve szívesen beszélget, ismerkedik akár új gyerekekkel játszótéren. Szabálykövető (amennyire a dackorszak engedi, ugye...), felnőttekkel kimondottan kommunikatív, még felnőtt szemmel is szórakoztató beszélgetőtárs. (jelenleg 4.5 éves.) Imádja a zenét, ugyanakkor a túl hangos, sok emberes programok (pl táncház), nem az ő terepe, nem is lesz soha - ezt tiszteletben tartjuk.
Szóval hiába tűnik valamilyennek 1 évesen, rengeteget változnak ennyi idő alatt. És épp úgy tökéletesek ahogy vannak :)
Ez nagyon megdobbento amit te irtal kedves utolso. Hogy teljesen rendben fejlodott es tenyleg semmi tunet nem volt 2,5 eves koraig. Magyaran szolva tok mindegy h en rugozom ezen mert lehet h most nem latszik es kesobb meg megis...
Durva
Kedves #5 leírnád miért képtelen önállóságra?
És kicsiként mutogatott, szemkontaktust tartott stb? Vagy mi miatt kellett a kivizsgálás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!