Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 1 evesen milyen autista...

1 evesen milyen autista tuneket voltak?

Figyelt kérdés

Akinek auti a gyereke

Tudom h nem lehet ebben a korban diagnosztizalni blablaa

De ha volt akkor mi

2020. aug. 9. 18:35
 1/7 anonim ***** válasza:
89%
Az a baj, hogy ami esetleg három évesen már auti tünet, az egy évesen még az életkor természetes velejárója.
2020. aug. 9. 18:50
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Erre csak azt tudom írni, hogy nagyobbik gyerekem 1,5 évesen, majd 2 évesen is "megbukott" az m-chat teszten. Neurológus legelőször 18 hónapos korában pedzegette, hogy talán-talán. Neuropszichológus 20 hónaposan látta először, türelemre intett. 2 évesen ugye még rengeteg autisztikus vonása volt. 2,5 évesen kezdett pozitív irányba változni. 3,5 éves korában még nagyon "zavarban voltunk", ha sok gyerek között jártunk, mert a többi szülőnek is lerítt, hogy valami "nem stimmel".

Erre itt van majdnem 5 évesen és az autisztikus tulajdonságok 90 %-át "levetkőzte".

Na ezért teljesen felesleges 1 évesen tünetet keresni, mert ennyi idősen, de még 2-3 évesen is az autisztikus tünetek megegyeznek az idegrendszeri éretlenség tüneteivel, amik "kinőhetőek" (fejlesztéssel).

2020. aug. 9. 19:32
 3/7 A kérdező kommentje:

Nagyon hasznos volt az utolso valasz koszonom

Igazabol nem keresnem a tuneteket nem vagyok paramami csak sok mindenben kicsit masnak latom (es nem csak en) mint a kortarsai

2020. aug. 9. 20:46
 4/7 anonim ***** válasza:
71%

Én másfél évig meg voltam győződve róla, hogy a fiam autista.

Újszülöttként kimondottan kerülte a szemkontaktust, de kikényszeríteni sem lehetett, mert sírva fakadt. Születésétől nehezen aludt el.

Zenére sosem táncolt, de érdeklődve figyelte

a zenészeket.

1 évesen a gyerekektől kimondottan idegenkedett, ha más gyerek csak elindult felé, az én fiam sírva tipegett vissza hozzám.

Társaságban, vendégségben, zajban kimondottan visszahúzódott: csak ült az ölemben és onnan nézelődött.

A Ringató foglalkozáson 5 hónapba telt, hogy eltávolodjon tőlem 1 méterre...

Mutatóujjával nem mutatott rá a neki tetsző dolgokra.

Nem utánozta az arckifejezéseimet.

Amikor elkezdte az étkezőszékben hátracsapkodni a fejét (amit ő nagyon viccesnek talált), hát végképp nagyon elkeseredtem..

Mozgásfejlődésben mindent kb. az utolsó pillanatban teljesített.

Finommotoros mozgásban ugyanakkor mindig sokkal a kora előtt járt.

Gyakorlatilag egyáltalán nem gagyogott: másféltől 2 éves koráig összesen 12 szót használt (apa, anya, bibi stb.), mást meg sem próbált kimondani - majd egyik pillanatról a másikra beszélni kezdett, mondatokban.

Értelme ugyanakkor egy fejlesztőterapeuta ismerősöm szerint 2 évesen egy 4 évesnek felelt meg. (passzív szókincs teszt, illetve figyelmesen végighallgatott 7-8 perces meséket stb.)

A fejcsapkodas átmeneti szórakozásnak bizonyult, ráunt.

A gyerekek felé 3 éves korában volt a nagy áttörés: egy kislány mellé beült a pókhintába. Majdnem sírva fakadtam :) Azóta (bár amolyan társaság központja "vagány gyerek" nem lesz soha), sokat nyílt: oviban barátkozik, illetve szívesen beszélget, ismerkedik akár új gyerekekkel játszótéren. Szabálykövető (amennyire a dackorszak engedi, ugye...), felnőttekkel kimondottan kommunikatív, még felnőtt szemmel is szórakoztató beszélgetőtárs. (jelenleg 4.5 éves.) Imádja a zenét, ugyanakkor a túl hangos, sok emberes programok (pl táncház), nem az ő terepe, nem is lesz soha - ezt tiszteletben tartjuk.

Szóval hiába tűnik valamilyennek 1 évesen, rengeteget változnak ennyi idő alatt. És épp úgy tökéletesek ahogy vannak :)

2020. aug. 10. 01:20
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Semmi tünete nem volt ebben a korban és még pár évig utána sem, pedig a koraszülöttsége okán végig monitorozva volt a gyerek fejlődésneurológustól kezdve mindenféle szakember által. Jelenleg 11 múlt, nem integrálható, középsúlyos autizmussal él, önálló életvitelre nagy valószínűleg sosem lesz képes, ezzel együtt sem látszott saccperkábé két és fél-3 éves koráig nála semmi. Ami elmaradás volt (minimális) az a koraszülöttségéből fakadt, ő később kezdett "romlani", de akkor drasztikusan. Így azt tudom kondani, mint az egyik kedves kommntelő, hogy enbben a korban még bármi lehet. látod, van aki tele van tünetetkkel, aztán egyszerűen "elnövi" az évek során és ott a másik véglet is, amikor szinte semmi, minden neurotipikusan zajlik és az lesz a vége, mint a mi esetünkben. Ma már ha ránéz valaki, el nem hiszi, hogy ennek évekig semmi jele nem volt, pedig ez tény, amivel vitatkozni nemigen lehet, de azért mindig megkapom, hogy tuti nem igaz. Persze, nyilván sem én, az anyja a ki nonstop vele voltam, az aggódó család (koraszülöttség miatt) sima illetve fejlődésneurológus, a korai fejlesztőben az öszes szakember, a védőnő és mindenki más is dilettáns volt, azért maradhatott észrevétlen, vagy mégsem? Ő mesterien kompenzált sokáig és például a szociális érintkezések terén egyáltalán nem problémás, szemkontaktust is tart például, más területen vannak mostmár nagyon durva "tünetek", sznezorosan hiperérzékeny lett a zajokra, de az is 3 éves kor után, ahogy az idegrendszeri tünetei javarésze is csak akkor kezdett el szépen kialakulni. Amik kisebb korban egyszerűen még az életkori sajátosságoknak betudhatóak voltak, hisz mi a különös abban, ha a 2 éves nem öltözik önállóan? Az már ugye megint a másik, hogy erre a mai napig is képtelen, ahogy sok másra is, ami akkor még nem volt ugye kirívó dolog...
2020. aug. 14. 09:51
 6/7 A kérdező kommentje:

Ez nagyon megdobbento amit te irtal kedves utolso. Hogy teljesen rendben fejlodott es tenyleg semmi tunet nem volt 2,5 eves koraig. Magyaran szolva tok mindegy h en rugozom ezen mert lehet h most nem latszik es kesobb meg megis...

Durva

2020. aug. 14. 15:01
 7/7 anonim ***** válasza:

Kedves #5 leírnád miért képtelen önállóságra?

És kicsiként mutogatott, szemkontaktust tartott stb? Vagy mi miatt kellett a kivizsgálás?

2023. márc. 24. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!