Miért nem beszél az 5 éves lányom ha én ott vagyok?
vidd el pszichológushoz. Az jó ötlet.
Talán zavarban van valamiért, amiért figyelitek. Majd ő kideríti és megérteti vele talán.
Nekem az általad leírtak alapján a szelektív mutizmus jutott eszembe. Ez egy szorongásos betegség, ami megnehezíti a szociális kapcsolatteremtést. A gyerek bizonyos helyzetekben vagy személyek jelenlétekor képtelen megszólalni.
Persze más is állhat a háttérben, de én a helyedben biztosan elvinném pszichológushoz, hogy kiderüljön mi okozza a problémát.
Ne diagnosztizáljunk, a szelektiv mutizmus ennél sokkal súlyosabb és pont hogy idegenek közt fordul elő, nem a családtagok előtt.
Ne misztifikáld túl, kicsit szégyellős, de nincs vele igazán baj. Az iskolában is fog teljesíteni. Szerintem a pszichológus is azt fogja mondani, hogy semmi baja. Az az érzésem, hogy te vagy szorongó.
Biztos, hogy ezt a gyerek mondta magától? Nem lehet, hogy a keresztmama adta a szájába a szót, a gyerek meg rámondta, hogy igen?
Szerintem hagyd békén, így kell elfogadni, ahogy van. Ha nem szeret bizonyos helyzetekben beszélgetni, akkor nem kell kérdezgetni. Aki kivívja a bizalmát, az előtt meg idővel megnyílik. Nem kell megváltoztatni az embereket, úgy kell őket elfogadni, ahogy vannak. És ahogy ezt az elfogadást, tudomásul vételt, nem erőltetést érzik, meg fog nőni az önbizalmuk, és lassan maguktól feloldódnak. Ne félj előre olyan dolgoktól, amik nincsenek is. Most is beszél az óvodában, ha nem vagytok ott, és az iskolában se lesztek ott, mi a probléma? Van annyi esze, hogy tudja, hogy ott beszélni kell!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!