A magasan funkcionáló autista és az Asperger szindróma ugyanaz?
A vizsgálatkor a pszichiáter annyit mondott, hogy autizmus, mikor próbáltam valamit kiszedni belőle, hogy mégis mennyire látja súlyosnak, akkor erre azt mondta, hogy ezt nem tudják megjósolni, de annyit tud mondani, hogy a gyerekem magasan funkcionáló. Postán kaptam meg az írásos véleményt+diagnózist amiben Autizmus spektrum zavar (Asperger szindróma) szerepel. Személyesen ilyet nem is említett és ahogy olvasom az Aspergeresek inkább csendesebbek, visszahúzódóak, viszont okosabbak az àtlagnál..ezek az én gyerekemre nem igazak annyira. Ezek szerint a 2 fogalom ugyanaz lenne, tehát a magasan funkcionáló az Asperger? Vagy mitől számít pontosan magasan funkcionálónak?
Köszönöm ha valaki segít.
Az Aspergert nem szeretik használni, mert egy náci orvos volt, és miután diagnosztizálta a gyerekeket, mehettek is a koncentrációs táborba, mint a társadalom selejtjei. Tehát mint orvos, nem igazán elismert, sőt szakmai körökben nagyon is elítélik.
Leginkább a pervazív zavar diagnózist szokták adni ma már, ami azt jelenti, hogy az egész személyiséget átható zavar.
Ennek ellenére a köztudatban a magasan funkcionáló autistákat az Aspergerrel azonosítják.
Szerintem nincs értelme ezen filózni. Az autizmus egy kommunikációs zavar, azt is jelenti a szó, hogy önmagába forduló. Az aspergeresekre azt szokták mondani, hogy csak zárkózottnak tűnnek, nehezen barátkoznak. Csak hát ez a baja a többi autistának is, csak vannak fokozatai, és sok autista sajnos mellé még egyéb problémákkal is küzd, pl. szellemi fogyaték, adhd, epilepszia stb. Mindegyik más és más, nem is lehet őket összehasonlítani.
Én tapasztalatból mondom, hogy amennyiben magasan funkcionáló, ne csinálj ebből akkora ügyet. Még simán kinőheti. Hány éves? Miket csinál?
Az én fiamra is mondták az óvónők, hogy vizsgáltassam ki, tuti autista. Ja,köszi. Nevelési Tanácsadó szerint csak btm, megkésett beszédfejlődés. Hülye voltam, ott meg kellett volna állni a vizsgálódásokkal. De nem tettük, elvittük a Vadaskertbe, ahol al Nevtan diagnózisát támasztották alá, hozzá még egy kis adhd-val. Ezt a papírt vittem el a Szakértői Bizottsághoz, hogy kikérjük az sni-kódot, és az ottani gyermekpszichiáter meg elolvasta az óvónők szakvéleményét, ránézett a gyerekre, és mondta, hogy akkor ő ad egy pervazív zavar kódot, mert az milyen jó lesz a gyereknek. Mondom, ja, mennyire lesz neki jó? Hova viszem iskolába? Hát köszi, de nem.
Magán és óvodai gyógypedagógus is meg volt róla győződve, hogy én vagyok a hülye, és fogadjam már el, hogy a gyerek valóban autista. Én kitartottam amellett, hogy a Vadaskertben egy hétig nézték a gyereket csoportos szituációkban, és ha ott azt mondták, hogy nem autista, akkor ne akarják már rásütni. Még egyszer visszamentem konzultálni a doktornővel, és azt mondta, hogy valóban vannak ilyen tünetei a gyereknek, és ha akarom biztos találok olyan szakembert, aki ad neki auti kódot, de gondoljam végig, hogy kell-e az a gyereknek.
Most 9 éves, és teljesen kinőtte ezeket a tüneteket, normál általános iskolába járunk (bár egyszer már kellett váltani). Ha én ezt akkori eszemmel tudtam volna, nem ebben a diliben élem az életemet. Sok, de nagyon sok most már az ilyen gyerek. Én későn szültem, ki tudja miket eszünk, mivel szennyezik a környezetet, tévé, számítógép, mobiltelefon. Mind megterhelik a idegrendszerüket, én a fiam iskolájában azt mondom, hogy a fiúk 80%-ának van valami zizije. Majd kinövik. Reméljük a tied is.
12-es, nem biztos, hogy az a jó a gyereknek, ha homokba dugjuk a fejünket, mert a szülői büszkeségünket zavarja, ha van egy papírja az állapotáról. Ez most természetesen csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor van valami probléma, de a szülő igyekszik ezt eltusolni. Ha a te gyereked valóban neurotipikus, akkor természetesen ez rátok nem vonatkozik.
De azzal álltatni magunkat, hogy biztos más gyereknek is van valami zizije, meg későn született stb, és jól van az úgy nem biztos, hogy helyes.
Egy magasan funkcionáló autista gyerek simán járhat normál iskolába, sőt, ilyen esetekben kifejezetten ajánlani szokták, hogy integrált oktatásban vegyen részt. Az, hogy SNI kódja van, nem azt jelenti, hogy gyogyósnak kezelik, vagy hogy csak speciális helyre járhat. Persze körültekintően kell iskolát választani, de ha ez sikerül, csak a hasznára válhat, ha a "normál" oktatás mellett fejlesztést kap, illetve figyelembe veszik a speciális igényeit az iskolában. Ha a suliban nem tudnak semmit az állapotáról, könnyen lehet, hogy a hátrányára válik a hallgatás, például egyszerűen neveletlennek, vagy butának tartják, ha néha megnyilvánul a különc viselkedése.
"A magasan funkcionáló autista és az Asperger szindróma ugyanaz?"
NEM AZ!
Arról nem tudok hogy milyen IQ-val rendelkezik általában egyik vagy másik. Nyilván széles a spektrum.
Viszont a magasan funkcionáló autista nem Aspergeres, és fordítva is igaz.
Valamint az Asperger-szindróma nem az autizmus enyhébb formája.
Nekem Asperger-szindrómám van. (hivatalos)
Hogy miért vonták egybe az autizmust és az aspergert a DSM-ben, azt ez a cikk magyarázza el:
Lehet olyan pszichiáter aki összemossa a kettőt mert nem ért hozzá, ezért érdemes utánanézni az Interneten hogy mit írnak a felkészült szakemberek.
Azért nem mindegy hogy valaki magasan funkcionáló autista vagy aspergeres, mert nagyon más segítséget igényel. Ezt az új rendszer szerint képzett szakemberek határozzák meg az alany egyéni képességei szerint, és tévedés hogy az Asperger-szindróma ne létezne.
Azért sorolták be az autizmus alá, mert túl sok volt a félrediagnosztizálás, és amúgy is további, alaposabb vizsgálatokat igényel a megállapítás, a különbségek.
Újabban azt is felvetették hogy a "magas szinten funkcionáló" autista meghatározást töröljék, mert félrevezető. De ettől még vannak ilyen kategóriába eső emberek (nem esőemberek :) )
De ez sosem volt egyenlő az aspergerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!