Elvinnéd ilyen óvodából a gyerekedet?
Nagyon bizonytalanok vagyunk a férjemmel, mert sajnos kifogtunk egy olyan óvodás csoportot, ahol enyhén szólva nem foglalkoznak a gyerekekkel. Idősebbek az óvónők, akármilyen udvarias stílusban érdeklődünk, kérdezünk, mindent személyes sértésnek vesznek. Nincs anyáknapi műsor, nem olvasnak alvás előtt sem a gyerekeknek mesét, szinte semmilyen foglalkozás nincs. Ha nagy ritkán szerveznek is egy programot (pl. séta, fagyizás), már ki van írva, hogy rossz idő esetén elmarad. Természetesen mindig rossz olyankor az idő (vagy esik, vagy nagyon meleg van). Tulajdonképpen a gyerek egy nagy teher, aki teheti, ne vigye óvodába. Már most is ki van írva az ajtóra, hogy aki teheti, nyáron ne vigye! A szigorúbb óvónő pedig kimondottan utál egy-egy gyereket, olyan szabályokat hoz, ami képtelenség: nem lehet akármikor wc-re menni, tilos alváskor kitakarózni, tilos sírni(!), ebédkor néma csöndbe kell lenni és még sorolhatnám. Szerencsére a mi kisfiúnk nagyon szabálykövető, ezért vele nincs baj, egyszer fordult elő, hogy rákiabált az óvónő, hogy tilos kitakarózni!
Mégis úgy gondoljuk, hogy ilyen rideg környezetben nem kéne maradnia. A gyerekek mint valami megőrzőben, össze vannak eresztve, semmiféle oktatás, tanítás nincs. Egy dal, mondóka, semmit nem tanulnak az óvodában. Nincs évzáró sem! A ballagókat (8 gyerek) egy péntek délután elbúcsúztatták az óvónők, a többiek nem is vehettek részt a ballagáson. Kaptak egy pohár almalevet, meg ropit, aztán mehetett mindenki a dolgára.
Van a környékünkön még néhány óvoda, át is vinnénk a fiúnkat, csak attól tartunk, máshol sem jobb a helyzet, nincs igazán tapasztalatunk. A magánóvodát nem engedhetjük meg magunknak. Nem tennénk ki annak szegény gyereket, hogy egyik rosszból vigyük a másikba, vagy ettől már nincs lejjebb?
Egyértelmű, ez inkább hasonlít egy nevelőtáborhoz mint egy ovódához.
Többi csoport az óvodában milyen? Vezető óvónővel lehet tárgyalni vagy ő is ezt az elvet képviseli?
Helyedben környékbeli fórumokat,facebook csoportokba kiírnám hogy melyik óvodáról kinek mi a véleménye/tapasztalata, akár játszótéren is körbekérdezni, mert mielőbb lépned kéne hogy ha esetleg marad 1-2 hely hogy szeptemberbe átvegyék.
Foglalkozások biztosa vannak, mivel az alaptanterv része. Az anyáknapi és egyéb műsor nem kötelező, a szülőknek tetszik csak, a gyereknek szenvedés és ah óvónőnek se egyszerű betanitani őket. Külföldön nincs is ilyen hülyeség, ahogy évzáró se. Az amúgy minek egy óvodában ? A szabályokkal nincs baj, a kitakarítás az egyezzlen nevetséges, a tobbi érthető.
De ha nem tetszik, akkor vidd máshova a gyereket, bár ezeknél komolyabb kifogásokat kell keresned.
Biztos van a városotokban/kerületetekben FB csoport, akár direkt az ovikra kihegyezve, ott kérdezz körbe, hogy más ovik milyenek.
Persze mindentől van rosszabb, de ebbe az oviba én sem vinném szívesen a gyerekem.
Amiket leírtál, ismerős. A 70-es években volt ilyen a mi ovis csoportunkban. Gyűlöltem az óvodát, megváltás volt utána a suli.
Szerintem ha teheted, vidd más oviba, vagy kérd át másik csoportba a kisfiadat. Iskolás korában úgyis szembesülnie kell az oktatási rendszerünk szigorú, poroszos elveivel, legalább addig legyen felhőtlen gyerekkora.
Mivel te is es a ferjed is ugy erzitek ez a hely nem megfelelo a kisgyermeketek szamara, gondolkodas nelkul elvinnem.
Foleg, mert az egyetlen erv a maradas mellett, h nem tudjatok mashol jobb e?!
Gondolkodas nelkul vinnem....
El sem jutottam a kérdésed kifejtésének a végéig, és azt mondom, vidd el, igen! Az csak kifogás, hogy attól féltek, máshol sem jobb a helyzet. Ha valóban nem jobb, akkor a fenntartó felé is lépni kell, nem beletörődni és elfogadni, hogy hát ez van, máshol sem jobb. JObbnak kell lennie. Én is pedagógus vagyok, az állami oktatási intézményeknek van tantervük, pedagógiai programjuk, ezeknek hozzáférhetőnek kell lenni a nyilvánosság számára, nézzétek át ezeket, mi valósul meg, mi nem, és tessék kinyitni a szátokat, ha a gyerek nem kapja meg azt a fejlesztő-elfogadó környezetet, ami neki jár.
Az, hoyg ő személy szerint egy szabálykövető gyerek, aki egészen jól elvan három évig (biztos?) szabad játékkal, még nem jelenti, hogy nem lenne számára is jobb, ha megfelelő feladatokat is kapna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!