Szülők, ti örülnétek ennek? Jó ötletnek tartjátok? (kezdő óvodapedagógus)
Rossz ötlet. Már az egész elgondolás is, hogy a gyerek nem tudja, miért fog jutalmat, dicséretet kapni. segített teríteni? na és? az a napos dolga, feladata... sikerült bekötni a cipőjét? oké, eddig nem ment, kap jutalmat. De akkor a másik miért nem?
Hogy szelektász, ki kaphat összepakolásért és ki nem? szerdánként jár, ha segít pakolni, többi napon nem? vagy csak random, mert most olyanod van, hogy az összepakolásért adsz, másik napon meg hiába teper, segít, nem kap semmit?
Nem következetes, nem kiszámítható, márpedig ezekre szüksége van a gyereknek.
Oviban meg amúgy tök felesleges... nem kell versenyeztetni őket.
Én szülőként háborogtam volna, hogy a másik gyerek jutalmat kap a cipő bekötéséért, és ezzel nyilván büszkélkedik is (mert hát legyen is rá büszke, ha egyszer megdicséri az óvónő), közben meg az enyém kirekesztve érzi magát, szomorú, mert egyszerűen nincs olyan szinten a finommotorikája, hogy képes legyen ezt megcsinálni. Ugyanez a rajzolásra is igaz.
Nem mérheted össze a gyerekeket ilyenekben!
Azért kaptál jutalmat a logopédustól, mert jól megoldottad a feladatot. Ez a pozitív megerősítés. Ezért kapnak a sportolok érmet.
Ezeknek semmin koze ahhoz, hogy egy óvodás segít e locsolni, vagy nyer e a kidobóban. A locsolás nem kiemelkedő tevékenység, egy ügyes vagy, köszönöm épp elég jutalom érte. A kidobó egy játék, ami ha nem versenyként volt beharangozva, szinten nem érdemel jutalmat. Ha azzal indítassz, hogy gyerekek, kisdobozunk, aki nyer kap egy pecsétet, az más helyzetet teremt.
A gyerekek amúgy nem hülyék, ha azt mondod Katikának, higy nagyon ügyes voltál ma, mert segítettel virágot locsolni, ő azt bizony megjegyzi.
Versenyhelyzetben lehet és kell is a nyertest jutalmazni, de a te ötleted nem jó. Maradva a virágos példánál: hétfőn Katika meglocsolja a virágot, ezért kap tőled egy nyomdat. Másnap Zsuzsika és Juditka neki áll locsolni, mondván kapnak érte ők is egy nyomdat. Adsz nekik is, vagy mivel nem kell naponta locsolni, nekik nem jár? Szerdán már a fel csoport virágot locsol, tehát az ötleted vizbefullad
Pár éve dolgozom óvodapedagógusként és először én sem voltam híve a jutalmazásnak meg úgy tanultuk főiskolán is, hogy nem szabad a gyermekeket tárggyal motiválni, jutalmazni, mert akkor csak azért fog dolgozni stb. De szerintem igenis jól esik a gyereknek, ha van nyoma a cselekedeteinek. Nyilván nem szabad túlzásba esni, mert akkor tényleg csak a jutalomért dolgozik. Én egyébként szoktam jutalmazni ha segít a társainak, ha tisztelettudó, segítőkész aznap vagy a foglalkozásokon aktív és jó dolgokat mond. 5 dicséret, alkalom után választhat magának játékot. De láttam már akik kártyát vagy matricát adnak a gyermekeknek.
Most bocsánat, de se a felnőttek se a pedagógusok nem szóbeli dicséretért dolgoznak, hanem azért hogy el tudják tartani magukat a családjukat. Sajnos vagy nem sajnos a gyermekeket sem mindig elég a szóbeli dicséret.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!