Mennyire veszélyes? Kislanyom popsijából reggel egy kb 10cm es spagetti vastagságú gilisztát húztam ki dokinál voltunk mehet oviba holnap lesz még a gyógyszertárba a gyogyszer!
Nagyon erős fertőzöttség kell a féreghányáshoz. Nyugi. 1 giliszta miatt nem lesz semmi baj. Majd a vermox kiirtja.
Sok gyerek gilisztás lesz,mind túléli.
Bár én nem vinném oviba. Tetűvel sem mehetne.
Nyugodtan mehet a kislány óvodába.
Orsóférgesség
Ascaris lumbricoides:
A betegséget egy 15-35 cm hosszú a földigilisztához hasonló féreg okozza.
A széklettel ürített pete a talajban fejlődik ki, és 3-4 hét alatt válik éretté.
A fertőzés forrásai a nyersen fogyasztott konyhakerti növények, amelyeket emberi ürülékkel trágyáznak, vagy szennyvízzel öntözött földben termelnek. A rossz higiénés viszonyok, az állatok lakásban tartása növeli a fertőzés kockázatát.
Elsősorban a gyermekek veszélyeztetettek, mert könnyen fertőződhetnek kutya, macska ürülékével fertőzött homokozó, állatok simogatása révén.
A fertőzés útja: a fertőzött étel elfogyasztása után a bélbe jutott peték lárvákká alakulnak és a véráram útján a tüdőbe jutnak, majd a hörgőkön keresztül köhögés alkalmával, a köpetet lenyelve ismét a bélbe kerülnek, és érett féreggé fejlődnek.
Ascaris fertőzésre utaló tünet:
Ingerköhögés,
nehézlégzés,
véres köpet,
hasi fájdalom
A betegség igazolása széklet vizsgálatból történik.
A székletmintának minél gyorsabban, lehetőleg meleg állapotban kell, a laboratóriumba jutnia. A szakaszos ürülés miatt előfordulhat, hogy csak többszöri széklet minta leadása után lehet diagnosztizálni a betegséget.
Terápia
Orvos utasítása szerint gyógyszeres
A betegség emberről emberre nem terjed.
Biztos nem vinném ha nem is fertőz,de írod,hogy nyugtalanul alszik,nem eszik. Gondolj bele az oviban kakálva ha benne lesz a giliszta nem ijedne meg?
Én nem vinném,2-3 napig. Egyébként is iszonyat,nekem gyerekként volt cérnagiliszta,rosszul lettem mikor megláttam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!