Kisfiam nagy csoportos óvodás, júliusban tölti a 6 évet. Napokban szólt az óvónéni, hogy a differ tesztje tökéletes lett, tehát mehetne elvileg iskolába szeptembertől?
AKkor én felteszem a kezemet 37 évesen, na de melyiket is. Ezek szerint én még nem vagyok iskola érett mert kétkezes vagyok?
Kisebbik lányom balkezes és ö is juliusi gyerekként éppen 6 évesen kezdte az iskolát.
Szerintem iszonyatosan függ, hogy a gyerek akarja-e az iskolát, készül-e rá?
Lányomnál a szociális beilleszkedés volt a legnagyobb kérdés. Nem mert pl csak a saját ovonéniével beszélni, már a másik csoportból az ovonénitöl majd hogy nem elsírta magát. Viszont iszonyatosan menni akart az iskolába. ìgy fogtam és megbeszéltem vele, mi is a baj, miért gondolkodunk rajta. Ö annyira össze szedte magát, hogy 2 hónap múlva az ovoda jelezte, hogy a gyerek iszonyatosan megerösödött szociálisan, és nagyon nyitott lett...
Amit egy iskola érett gyereknek tudnia kell nem túl sok.
A betük felismerése:
- A az egy betü, H az egy betü. Melyik az nem fontos.
- Neve leírása
Mennyiség érzet:
-tudja megmondani melyik kezén mennyi újja van és a kettön mennyi.
-Ha kéred tudjon 5 almát adni, és abból 2-t a testvérének adni. (nem fejben számolva, fizikailag)
-Tudja, hogy melyik kocka nagyobb melyik kisebb. Melyik több a 8 vagy a 2.
-Tudjon 20-ig számolni.
-tudjon egy embert rajzolni, annak legyenek ujjai, lábai, haja
-Èszre vegyen nagyobb külömbségeket, pl van egy vonaton 3 kocka. Az egyik képen egy kocka át van húzva és hiányzik a vonat kereke. Itt észre veszi-e hogy mi a más, és kitudja egészíteni.
-Tudjon ugrálni, és egyenesen egy vonalon haladni.
Cipökötés+irányok ismerete bonus pont.
Ès ne sírja el magát mindentöl, merjen megszolalni, és jelentkezni.
Ha júliusban tölti a hatot, biztos nem engedném szeptemberben suliba. Túl kicsi lenne a 7-8 évesek közt.
Ismerek elsőben tanító tanítónőt, sokat szenved azokkal a gyerekekkel, akik túl korán kerültek iskolába. Hosszú nekik a 45 perces óra, sok az óraszám, nem bírják.
20 éve alsóban napi 4-5 órájuk volt a gyerekeknek. Ma már inkább 6 tanóra a jellemző.
Semmiképp nem vinném. Főként azért nem, mert az osztály 80 %-a 7-8 év közötti lesz és így hátrányba kerül. A fiaméknál volt egy kisfiú, akit ebéd után haza kellett vinni, mert nem bírta. Nem a képességeivel volt gond, egyszerűen sok volt neki az egész napos koncentráció.
Másik ismerős kisfiú már majdnem 7 évesen ment (októberi vagy novemberi, nem emlékszem pontosan), a tanítónéni mégis elkönyvelte kicsinek, úgy is beszélt róluk, hogy a "kicsik", nem kezelte egy szinten a "nagyobbakkal", osztályt is kellett váltania.
Szóval ha semmi problémája nem lenne, akkor sem vinném. Azt gondold át, hogy azt szeretnéd, hogy a többiek után kapaszkodjon, vagy hogy simán vegye az akadályokat.
Kedves Kérdező!
Igen,a dominancia kialakulása valóban nagyon fontos!De szeptemberig még simán kialakulhat,és az is lehet, hogy soha nem alakul ki, mint itt néhány válaszolónál.Akkor utólag kiderülhet,fölösleges volt még egy évet oviban tölteni.Viszont meglátásom szerint a korai iskola kezdés MINDIG sokkal nagyobb problémákat okoz, mintha "fölöslegesen" tartanak valakit oviban. Tehát a kérdésre válaszolva, én mindenképpen elvinném nevelési tanácsadóba felülvizsgálatra.Nem azért, mert az óvodában tartásra szeretnélek rábeszélni, hanem épp azért, hogy jó döntés születhessen.Az ottani szakemberek azt is látják, amit az óvónő, szülő nem. (Például, hogy várható-e a közeli jövőben a dominancia kialakulása.)Tapasztalataim alapján rengeteg iskolai kudarc elkerülhető lenne, ha az adott kisgyermek jókor kezdte volna az iskolát.(Itt az oldalon is bőven olvashatsz elkeseredett szülők tapasztalatairól.)Sajnos,egy rossz döntés következményeit később neked és a gyermekednek kell viselni, nem nekünk válaszolóknak.Ezért a legtöbb, amit tehetsz, hogy szakemberekhez fordulsz, és bízol a döntésükben.
Én nem vinném, más ez a világ már mint nagyanyáink idejében és megterhelő szerintem egy 6 évesnek a mai magyar oktatás.
Tesómék kislánya 7 évesen kezdte most és még így is megszenvednek vele. Lehet a suli is szar, de állandó házifeladatokat kapnak hétvégére és a tanítónő állandóan stresszeli a szülőket, gyerekeket hogy lemaradásban vannak, többet foglalkozzanak otthon a gyerekkel. Jesszus egy kis 6 éves aki épp kikerült oviból hogy bírnà ezt? :(
Én általános iskolai tanítóként és mint 3 gyerekes szülőként is azt mondom, hogy semmi baja abból nem származik, ha érettebben kerül iskolába,ellenkező esetben viszont gondok lehetnek.Tehát én biztos nem vinném még 1 évig.Saját nyári születésű gyermekeim is 7 évesen mentek iskolába, de nem bántam meg.
Mindenképpen szakemberre hallgass.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!