Hol van a többi óvodás hétköznap reggel fél 8-kor?
Most szeptembertől ovis a gyerekem.
A mi csoportunkban majdnem 20-an vannak, a másikban is kb. ennyi lehet. Állami óvoda. Elvileg 6-tól nyit, és elvileg 7-től már külön felügyelő vigyáz a külön csoportra.
Erre 7:20-kor elsőként érkezek, mondom csak megvárom a következő gyereket, hogy ne egyedül legyen.
Az ezüstérmes 7:35-kor érkezik.
7:35-kor ketten vagyunk a kb. 35 fős társaságból.
Kérdem én: hol vannak a többiek? A többiek nem dolgoznak? Nem kell nekik 8-ra (vagy előbb) beérniük a munkahelyre? És ez nem egyedi eset, hanem egész héten ez volt.
Értem én, hogy van 2-3 anyuka, aki még ovis korában is otthon van a gyerekkel, nade 35-ből 33?
5# vagyok.
Ha en délelőttös vagyok, akkor 5.30ra kell beérni a munkahelyemre. Na gondolhatod.. Hova vinnem szegenyt. Az apja minden nap 5.50kor indul, o sem viheti el sehova.. Az ovi (de a bolcsi is) legkorabban 6.00-6.30tol van.. engem inkabb az akaszt ki, hogy ha mondjuk en is egyedülálló anya lennek, mint a kolleganom, akkor, hogy oldanank meg ezt. Nekem tenyleg makom van, hogy van férjem, ket nagymami, vagy ha minden kötél szakad, azt a havi 5napot amikor mindketten hajnalban megyünk, par 1000ftbol kihuzzuk, megoldjuk a szomszéd lánnyal.
En inkabb azon akadok ki, hogy erre nincs igény. Gyárakban, korhazaban, boltokban rengetegen járnak műszakban 6-ra vagy korabbra.. Es errefele megsincs egy olyan ovi sem, ami nekunk jo lenne ebből a szempontból, max a maganovik amik meg árban nem megfizethetoek.
Megnyugtatásul írom Neked, hogy két éve minden egyes nap egyedül viszem-hozom a gyereket mellette 8 órában dolgozom. A gyermekem az első, néha a 2. 3. reggelente, egy budai óviban.
7 órakor jövök ki az oviból reggel és rohanok az autómhoz, hogy még a nagy forgalom előtt beérjek, hiába 10 perces út, rá kell számolnom, hogy bármi történjen beérjek, átöltözés, nehezebb reggel, baleset, téli útviszonyok. Ezért van 15-20 perc ráhagyásom egyedül gyerek mellett ez kell sajnos. Még soha nem készen egy percet sem.
Délután viszont 4 óra 8 perckor ott vagyok a gyerekemért elsők között, ennél előbb csak a nagymamás gyerekeket viszik el (2 a 23 fős csoportba)
Multik (nem a szalagos-műszakos helyekre gondolok), üzletek, kajázós, szolgáltatós, ügyfélszolgálatos helyek stb. általában 9-10-kor nyitnak. Minek vinné be a gyereket az ott dolgozó 7-7:30 körül az oviba?
A műszakos helyeken meg 6:00-14:00, 14:00-22:00, 22:00-6:00 az átlagos három műszak. Na most aki mindig/épp délelőttös, az hazafelé elhozza a gyereket, jó hogy nem hagyja ott kuksolni négyig, meg még tovább. Nem csak az otthonülők, meg a nagymamások gyerekei mennek haza hamarabb. A délutános, éjszakás meg bőven be tudja vinni később, mert minek vigye hamarabb?
Egy családban meg többnyire két szülő van, változatos munkaidőkkel, így semmi különös nincs abban, ha pl. a gyereket anya viszi be, aki akár kilencre/tízre jár, apa meg viszi haza, aki kettőkor végzett vagy hasonlók.
Azért ma már nem úgy van, mint a szocializmusban, hogy volt kb. egyféle munkaidő mindenhol és akkor tényleg lehetne csodálkozni, hogy hol a többi gyerek...
Amúgy a korán járós szülőt megértem, részben. De másrészt meg azért szerintem elég durva lenne ahhoz igazítani az ovit, meg berakni a gyereket reggel ötkor (úristen....) mert van, aki így dolgozik. Tényleg baromi kellemetlen, meg minden, de inkább a munkaidőn kellene variálni a munkáltatóknak vagy valami, nem reggel öttől biztosítani az ovit, szegény gyerek hánykor kelne, fél ötkor?
Nálunk reggel 5.30-kor nyit az ovi, és azért ilyen korán, mert 2 éve még 6-kor nyitott, de volt igény előbbi nyitásra is. Nyilván aki reggel 6-ra jár dolgozni, annak 6 előtt le kell adnia a gyereket. Egy anyukával beszéltem aki mondta h 5.45-re viszi a gyereket, mert muszáj, viszont fél 1-re már megy érte ebéd után.
Egyébként tényleg viszonylag nem sokan járnak reggel 8-ra dolgozni, ez főleg az irodai munkásoknak fix munkakezdés, az is vidéken, nagyobb cégeknél illetve pl Budapesten 9-10-kor kezdenek csak.
Ahol pedig mindkét szülő dolgozik sokan csinálják úgy h egyik viszi reggel, másik pedig délután a gyereket, igy egyik időpontban sem kell túl korán vagy túl későn rohanni a gyerekért.
Sokan dolgoznak rugalmas munkaidőben, vagy vállalkozók, a szolgáltatóiparban is általában nem reggel 8-kor kezdenek hanem később.
Én most itthon vagyok a kicsivel.
Amikor még dolgoztam, akkor a férjem vitte, neki kötetlen a munkaideje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!