Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ti mennyi információt kaptok...

Ti mennyi információt kaptok a gyerekeitek napközbeni élményeiről az óvónőktől?

Figyelt kérdés
Most szeptemberben kezdtük az ovit, előtte 2 év bölcsibe járás volt már. Ott minden délután elmondták 2-3 mondatban a gyerek aznapi dolgait. Az oviban szó szerint semmit nem mondanak maguktól az óvónők. Ha rákérdezek, akkor annyi a válasz, hogy kérdezzem meg a gyerektől, "beszélgessen anyuka a gyerekkel". (Annyi még hozzá tartozik, hogy a gyerkőcöm megkésett beszédfejlődésű, amit tudnak jól az óvónők, mert járok vele tornára, logopédiára. Most már szerencsére be nem áll a szája a gyereknek, de a felét nem érteni, és neki az ovis élmény annyi, hogy egész nap autózott.) A fejlesztő tornán kérdezte az oktató, hogy miket tapasztalnak, van e változás a gyereknél az oviban, mit mondanak az óvónők - hát nem tudtam mit válaszolni.
2016. nov. 30. 17:05
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk sem nagyon mondanak semmit. Mondjuk minden nap nincs is idő a 27 szülővel beszélgetni, és nálunk is olyan az egyik óvónő, hogy kb fel se áll a csoportszobában mikor viszem a lányom.

Max annyit mondanak h minden rendben volt, ügyes volt stb.

A lányom (5 éves) szokta mondani hogy miket csináltak de még ő sem mindig tudja elmondani rendesen.

2016. dec. 5. 09:47
 12/25 anonim ***** válasza:
33%
Én örülök, hogy nálunk az óvónők nem az anyukákkal beszélgetnek, hanem a benntlévő gyerekekre vigyáznak. Ha gond van szólnak és van szülői, fogadóóra is, de minden szülővel nem lehet napi szinten pár percet sem trécselni.
2016. dec. 5. 18:15
 13/25 anonim ***** válasza:
86%
12-es válaszoló: Nem trécselnek. Közben figyelnek a benti gyerekekre is fél szemmel, akik már megtanultak viselkedni és nem döntik romba a szobát amíg az óvónéni 1 percben elmondja az adott anyukának hogy ma miben volt ügyes a gyerek, lehetőleg úgy hogy a gyerek is hallja és büszke legyen magára.
2016. dec. 5. 20:19
 14/25 anonim ***** válasza:
81%
3év alatt ha két mondatot váltottunk sokat mondok...Állandóan kétségek között voltam, nem tudtam gyermekemről semmit. Soha semmi infóm nem volt sem a gyerekről sem az ovis programokról. 3év alatt egy fogadó órát sem tartottak!!!! Hiába kértük mi szülők. Hozzá teszem borzasztó fagyos és kellemetlen légkörben voltak a gyerekek..Begurultam, átiratkoztunk másik oviba. Ott kedvesek, mosolygósak, nyugodt mindenki, mindenben segítenek, mindenre van válasz. Bár a 3 év rideg bánásmódnak megvan még a hatása, de boldogok vagyunk :) Én úgy gondolom ahol nincs kapcsolat és kommunikáció ovi és szülő között, el onnan. Minden másra is kihathat..
2016. dec. 5. 22:33
 15/25 anonim ***** válasza:
65%
Én óvónő vagyok, és én sem szoktam klubdélutánt tartani. A kolléganőm délutánonként, uzsonna után hazameneteleig (3 és 4 között) a folyosón áll és a folyamatosan érkező-távozó szülőkkel bájcseveg. A dajka ilyenkor mosogat, takarít, nálunk csak egy csoport van, ezért minden a dajka dolga, a csoport felügyelet nélkül van benn. A szülők szeretik a trécselés miatt, én viszont nem merem felügyelet nélkül hagyni a csoportomat, mert ha bármi történik ezidő alatt az is az én felelősségem. Emellett csak zárójelben jegyzem meg, hogy évről évre több a papírmunkák, - nem panaszkodom, de valamikor azt is el kell végeznünk, délelőtt általában lehetetlen. Biztos vannak goromba óvónénik, de kérlek titeket, kedves szülők, gondoljatok néha ránk is, nem mindent direkt ellenetek teszünk. :) Ha valami jelentős történik, azt szerintem a legtöbben elmondják. Legalábbis bízom benne.
2016. dec. 6. 17:36
 16/25 anonim ***** válasza:
67%

Utolsó,15. válaszoló(a 9. vagyok,mellesleg 3 gyerekes anyuka):most már csak a legkisebbem-aki most 4 éves- ovis,mindhárman másik oviba jártak(az elsőnél külföldön éltünk,később költöztünk(már itthon,Bp.-en belül)).A tények:soha,egyik oviban sem volt gond a kommunikációval!Állami oviról van szó,a két kisebb esetében Mo.-on!A csoport létszám 22-23 fő.Az óvónők és a dadus is kommunikatív,segítőkész.A csoportot soha nem hagyják magára(az öltözőből nyílik a csoportszoba),az ajtóban állva beszélgetnek(nem trécselnek,csacsognak) velünk,szülőkkel.Egyik szemük mindig a gyerekeken van!Minden

gyerkőcről tudnak mindent-vették a fáradtságot,és év elején(amikor is kezdte az ovit) jöttek "háztűznézőbe".Sok kérdésük volt,ami 90%-ban a gyerekre vonatkozott.Próbálták feltérképezni a dolgokat....nálunk se klubdélután,ill. bájcsevegés folyik,hidd el!Erre a szülőknek sincs ideje,energiája.Itt nincs "nyálaskodás",vagy jópofizás.Egyszerűen "csak" időt szakítanak a gyerekre és a szülőre!Úgy gondolom nem az a normális,ha akkor tájékoztatják a szülőt,ha valami gond van.

2016. dec. 7. 00:33
 17/25 anonim ***** válasza:
44%
Márpedig egy óvónőnek nem az a dolga, hogy az ajtóban beszélgessen a szülőkkel és onnan fél szemmel figyeljen a csoportra. Ha minden szülővel beszélne 2 percet, akkor egész délután ott állna. Én elvárom, hogy a csoporttal maradjon és ne velem tárgyalja ki, hogy mit evett a gyerekem, vagy épp kivel játszott. Fordított esetben én sem szeretem, ha más anyukával beszélgetnek. Érdekes módon mégis van elég információm a gyerekemről, mert megvan ennek a normális elintézési módja.
2016. dec. 7. 06:52
 18/25 anonim ***** válasza:

A kedves kollégát nem szeretném ismételni, inkább hozzáteszem, hogy részben az óvodavezetőkön múlik ez az állapot. Szigorúan veszik, mit mondhatunk el a szülőknek és mit nem.

Egyfelől mert szakmai titok, hiszen ha a kedves szülőnek megemlítjük, mi jót és rosszat tett a gyermeke, akkor időnként óhatatlanul más szülő gyermeke is szóba kerülne, ez etikai vétség.

Másfelől a szülők többsége nem vonatkozó szakember, félreértelmezhet bizonyos szituációkat, és a vezetők általában nem kedvelik az efféle kockázatokat, nem szeretik, ha támadási felületet adunk a kedves szülők számára.

Tehát többek között ezek is okai a szűkszavúságunknak.

Valamint készülni kell másnapra, olykor papírmunkák, stb., és hát döntően az általa is említett csoportfelügyelet. Szigorúan tilos magára hagynia a csoportot a pedagógusnak, kivétel, ha rosszul lesz, vagy wc-re kell mennie, de ilyenkor keresni kell egy ráérő dajkát; más esetben tilos átengedni a csoportot a dajkának!

2016. dec. 9. 23:32
 19/25 anonim ***** válasza:

Még én vagyok, csak megemlítenék egy epizódot ovgyakról... Amikor még zöldfülű voltam... Tudatlanul jártam el: az érkező szülőnek lelkesen meséltem mind a pozitív, mind a kellemetlen eseményeit a gyereke kapcsán. Ráadásul presztízs személy volt az anyuka...

A gyakvezető óvónő azonnal félbeszakított, kedvesen félrevonta a szülőt, egy perc múlva négyszemközt akkor leb...st kaptam, amilyet nem sűrűn... Rengett az óvoda, ahogy önkívületben ordítozott velem a gyakvezető óvónő, hogy hogy merészeltem ezt tenni...

Szóval van súlya, mit mondhatunk és mit nem.

2016. dec. 9. 23:37
 20/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm,ezt az információt is - eszembe se jutott, hogy az óvónőknek nem szabad információt kiadniuk... ami elég sok kérdést vet fel bennem, szülőben, hogy a saját gyerekem napjáról miért nem hallhatok - ez szörnyű kettősség :( Elszomorít ez a helyzet :(
2016. dec. 10. 09:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!