Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Pécsett van-e olyan óvoda...

Szpigi1 kérdése:

Pécsett van-e olyan óvoda ill. bölcsöde, ahol a kicsik angolul is tanulnak a játék/napi tevékenység folyamán? Elsősorban olyan helyek érdekelnének, ahol mindez nem kerül 80-100e-beétkezéssel együtt.

Figyelt kérdés

2016. nov. 24. 15:44
 1/1 anonim ***** válasza:

Régi kérdés és én nem is Pécsről vagyok, de... Nem mégy többre egy ilyennel, mintha a youtube-on az angol nyelvű szín/szám stb. tanító videókat nézné a gyerek, vagy eljárnál vele heti pár alkalommal angolos éneklős foglalkozásra.

Nem fog jobban fejlődni az óvodában sem és nem fog igazán fejlődni egyik variációtól sem, de azért az nem mindegy mennyit kell ráköltened.

Én angolul beszélek a kicsihez, ez pl. tényleg fejleszti és eleinte gondolkodtam rajta, hogy egy angol nyelvű magánoviba vigyük egy rakás pénzért, de szerencsére hamar rájöttem, hogy a világon semmi értelme. Angolul nagyon jó anyagok vannak a neten a két- vagy többnyelvű gyerekek neveléséről, azok segítettek dönteni végül is. Eredetileg azért akartuk, mert ugye Magyarországon élünk, magyar környezetben van mindenki más magyarul beszél én magam hiába tépem a számat egész nap és hiába így kommunikál velem, az angol így is kisebbségi nyelv és nincs a használatára sem rákényszerülve csak velem szemben, így az angol környezet a nap egy részében segítené ennek a kisebbségben lévő nyelvnek a fejlődését is, mert hát a magyar az jön csőstől ovi nélkül is, azzal nincs gond.

Csak rájöttem, hogy ebből a szempontból akkor lenne értelme a méregdrága angol ovinak, ha angolok lennének a gyerekek is, és 100%-ban minden angolul folyna, mert máshogy nem is értene senki. Akkor tényleg idegennyelvű környezetben lenne a nap nagy részében, de ugye ez nem így van. Jól hangzott az egész, de tulajdonképpen az, hogy tanulnak mondókákat meg dalokat angolul, meg van anyanyelvű nevelő (aki természetesen tud magyarul) akitől pár minimális "parancsot" tanul angolul a gyerek... hát ez lófäsz és esti fény annyi pénzért, már elnézést. A gyerekek úgyis maguk között játszanak, beszélgetnek egész álló nap, magyarul. Ha program van, viszik őket valahova, jönnek valakik hozzájuk, az is magyarul megy. Ha a szülőknek villantanak műsort, akkor lehet betanulnak egy kis idegennyelvű szöveget is, de a legtöbb szülő egy kukkot se tud angolul, aki odavitte a gyerekét, szóval miattuk nem is viszik túlzásba, mert úgy se értenék... Így aztán összességében egy rakás pénzbe került volna, cserébe nagyon kevésért. Most nem akarok bántani senkit, mindenki arra költ, amire akar, de ez ilyen önáltatás, hogy akkor a gyerek mekkora angolos lesz, mert nem lesz. Még egy falusi önkormányzati oviban is van angol óra, meg minden nagyobb városban lehet menni zenés angol órákra, programokra, amik még ha fizetősek se kerülnek havi 80 ezerbe és nem sokkal nyújtanak ebből a szempontból kevesebbet, mint a komplett "angol" ovi.

Nyilván egy olyan városban mondjuk, mint Pest, ahol tényleg annyian vannak és mindenre van igény, lehet olyat találni, ami tényleg angol ovi, ahol tényleg úgy tud kommunikálni a gyerekekkel, a nevelőkkel stb. ott lehet értelme annak, hogy berakod heti öt nap x órára valódi idegennyelvű környezetbe, bár utána meg kérdés az, hogy hogy és hol is fog ez folytatódni, ha otthon nem (iskola stb.) de ezek a sima "angol ovi de nem is" dolgok szerintem nem adnak annyit, mint amennyibe kerülnek.

Legalábbis nálunk.

Sőt érdemes megnézni más területen mit nyújtanak az ovik, mert a mi városunkban lévőnek pl. az udvara nagyon kicsi és gagyi. Az összes fel lelhető ovi közül a legrosszabb nálunk. Szép, fel van újítva, szép a játék, de baromi kicsi és még egy fa sincs, semmi, mindez a város közepén a beton közt...

Nyilván egy önkormányzati ovi nem tud versenyezni a kisebb csoportokkal például, de ugye ingyen van és amellé is lehet hordani a gyereket angol programokra, meg már azokban is lehet angol órára járni. És hát magánban is van másik, ami igaz, hogy nem "angol ovi" de sok más területen meg sokkal jobb dolgokat biztosít, mint az "angol".

Persze lehet Pécsett más a helyzet, de szerintem érdemes ebből a szempontból is átgondolni, hogy van-e értelme egyátalán így ovira kiadni annyi pénzt, és ha már kiadtok, akkor tényleg az angolos verzió a legjobb választás, amire kiadhatjátok, vagy sem?

2017. aug. 2. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!