Hogyan vezessem be a meset?
Tereld a témát a mese témájára, vagy főszereplőjére (pl egy állat) és abból vezesd át őket a meséhez.
Óvónéni voltam.
A kiraly nyulait kell elmondanom. Es a cel, hogy rahangolodjanak, erdekelje oket, figyeljenek, (ettol felek a legjobban, mivel meg sosem csinaltam ilyent).
Erdekesnek es kreativnak is kell lennem, mert ez nagyjegyre megy, meg eleg sokan fogjak szemugyre is venni a modszereim, es ezaltal osztalyoznak.
Állatok témakörből indulj ki.
"Ki milyen állatokat ismer? Nektek milyen van állatotok van otthon?" Ha mondják a nyuszit is, akkor amikor véget ért a felsorolás akkor mondd, hogy "mondtátok a nyuszit is, most egy olyan mesét fogok elmondani, amiben lesz nyuszi!" Fontos, hogy ha elsők között hangzik el a nyuszi a gyerekek szájából, attól még ne állítsd le a felsorolást, mert az kudarcélmény lehet annak, aki nem tudott mondani.
Ha a nyuszit nem mondják, akkor te vezesd rá őket. "Nagyon sok állatot mondtatok, nagyon ügyesek vagytok! Nekem még eszembe jutott egy állat, amit nem mondtatok. Nézzük kitaláljátok-e? Hooosszú füle van, répát eszik, és haatalmasat tud ugrani! Tudjátok melyik állat ez? Igen! A nyuszi, ügyesek vagytok. Most nyuszis mesét fogok mondani!"
Van mese-rituálé?
Pl.gyertyagyújtás, mesepárna, furulyaszó?
Mert akkor eleve könnyebb, tudják, hogy mese következik.
Báb van? Nyuszi báb?
Húzd fel, bújtasd elő, vendégségbe jött hozzátok Tapsifüles, a nyulacska, stb. Így be tudod vezetni a mesét.
Utána levezetésképpen beszélgethet velük a báb, megdicsérni őket, milyen szépen, figyelmesen hallgattátok a mesét, máskor is eljövök hozzátok, sziasztok, gyerekek, stb.
szia
én is óvónéni vagyok,de annó minket azért beavattak a dolgokba.igaza van az egyik válaszolónak,sok helyen van rituálé(ezeket nem mondták-nem ismered?)
2nap alatt szuper kis mesedobozt lehet fabrikálni,csak egy nagy doboz kell hozzá,diszitheted is,kivágsz egy lukat-oda esetleg egy szép kendőt,és te,vagy ők kivarázsolhatják a szereplőket,bábokat,kellékeket.
gondolom a furulya is megy(magyar népmesék például)
lehet varázspálca-meseországba-
gondolom először leülnek-nagyoknál "kötelező"-utána mondhatod,hogy hoztam nektek egy mesét,be lehet sötétiteni,leülhettek mesepárnára,csinálhatsz előző nap velük nyuszifüleket...
Erdő, erdő, meseerdő,
benne mese 12,
itt kopogtat most is egy,
gyere velem hallgasd meg.
Mi így szoktuk kezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!