Törvényes-e, hogy bármíféle kereskedő az óvodában kihelyezze kínálatát a gyermekek számára elérhető (és csábító) módon? Kötelezhető-e a szülő, hogy ennek következtében óvodáskorú gyermeke által okozott "kárt" megtérítse?
Szerintem nem. Az ovi úgy van kialakítva, hogy a gyerekek se szándékosa, se véletlenül ne tudjanak bajt okozni. Ezért nincsenek pl vitrenes üvegajtós szekrények sem, műanyag poharakból isznak vagy a nagyon vastagfalú üvegpohárból, ami ha leesik a parkettára, akkor sem törik....
Leírnád mi történt? Kíváncsi lettem.
Igen, és igen. Sajnos...
Nálunk mesekönyvek voltak kihelyezve, mondván, hogy legalább ott lát ilyet a gyerek. Nekem elég sértő volt ez a hozzáállás eleve, könyvtárba is szoktunk járni, és könyvesboltba is. Majd én eldöntöm, hogy milyen kínálatból válogatok a gyereknek.
És volt olyan, hogy egy kisgyerek lelkesen lapozgatta a mesekönyvet, véletlen eltépte, és a szülőnek ki kellett fizetnie a kárt.
Egyáltalán nem érzem helyesnek a kihelyezést sem, de sajnos nem lehet ellene tenni semmit. Gondolom, kap érte az ovi némi aprót, ha ott lehet ez a stand.
Attól függ mi az és hogy történt. Az hogy mit csinál a gyerek az oviban amikor nincs ott a szülő elsősorban a szülő felelőssége. Tehát ha kínai vázák voltak a folyosón és eltörte a gyerek én biztos nem fizetném ki.
Nálunk pl. kifestő könyvek vannak kirakva a csoportszoba elé és azokból lehet rendelni aki akar.
Szerintem egyébként törvényes kirakni termékeket ha az óvoda vezetés engedi, de nem szoktak, és az óvónő feladata figyelni a gyerekre, meg nyilván ésszel kellene kihelyezni, hogy ne eshessen baja.
Utolsó: de ha gyerekkel bemész egy boltba és összetör valamit ott is ki kell fizetned a kárt, nem? Ez ugyanolyan.
Szerintem törvényes hogy kihelyezi, igen. A kártérítés meg függ attól h mi és hogy történt, így ezt nem lehet megválaszolni, de alapvetően az okozott kárt meg kell téríteni, igen.
Ha nagyon zavaró a kereskedő akkor az óvodavezetővel kéne beszélni h másképp csinálják ezentúl a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!