Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » A kiscsoportos /3 éves/...

A kiscsoportos /3 éves/ ovisoknak miben segít az óvó néni és a dadus?

Figyelt kérdés

- Kikísérik Őket vécére, és ki is törlik a feneküket?

- Ha kérem /és viszek be/, tesznek étkezés előtt előkét a nyakába? Szépen eszik a fiam, önállóan, de a leves néha még a nyakába csöpögne, ezért használunk itthon öblös előkét. Ha azt beviszem, felteszik Neki? Lehet ilyet kérni?

- Fogmosásban mennyire segítenek Nekik? Megmossa a fogát, de én ellenörzésképpen még átsikálom. Félek, hogy felületesen mossa.

- Vetkőzést, öltözést mennyire veszik szigorúan? Van, aki szerint már tudnia kell önállóan öltözni, van, aki szerint még nem.

- Ha mellébújós elalvós a fiam, melléül pár percre az óvó néni? Vagy ezt ovija válogatja?

Esetleg még praktikus tanácsok?

Köszönöm.

2016. jún. 7. 15:05
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
84%

Nem kísérik ki őket wc-re, pár perc múlva kinéznek, hogy mi a helyzet. Ovisa válogatja, hogy tudják, megbízhatóan kitörlik-e, de általában kiscsoportban még le szokták ellenőrizni.

Nem raknak a nyakába előkét, ha leönti, átcseréli és haszaviszed, kimosod.

Mivel 26-30-as csoportlétszám van, nem tudják egyesével átnézni. Egészségnevelésnél fontos feladat a fogmosásra vonatkozó ismereteket is átadni.

Kiscsoportban még segítenek az önállósodásban, hiszen nevelési folyamat része, de próbálják meg egyedül, ha kell nekik segítség, természetesen segítenek.

Ovija válogatja, hogy melléülnek-e. Első gyakorlati helyemen így volt, a másodiknál pedig igény nem volt rá. ha valaki nagyon nem tudott aludni (fájt valamije, bánata volt) akkor odaült az ölükbe.

Praktikus tanácsok? Hagyd önállósodni a fiadat és érezze, hogy felelős önmagáért (:

- Egy végzős óvodapedagógus hallgató

2016. jún. 9. 00:15
 12/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nagyon túlzónak tartom azt az éles határvonalat, amit a bölcsisek és az ovisok közé húznak. Egy bölcsis korú /hivatalosan még nem oviérett/ 2 év 10 hónaposnak még szó szerint kinyalják a fenekét, egy betöltött 3 évestől pedig elvárják, hogy szinte minden területen legyen önálló. Tudom, miről beszélek: van egy másfél éves kislányom is, Ő a bölcsig kezdi ősszel, a fiam az ovit. Értem én, hogy 3 éves nagyfiú, de Ő például jelenleg élből elutasítja az önálló öltözés-vetkőzés témáját: csak gyorsan essen már túl rajta, hogy hadd rohanjon a fontos dolgára☺ Kb. 1 hónapja minden pisilésnél kérem, hogy fogja meg a kukiját, célozzon bele a vécébe. Egyszer volt rá hajlandó, de persze kipisilt a vécécsészéből, elkeseredett, és azóta sem hajlandó rá. Ugyanez a helyzet az öltözködéssel. Szval gondolom erre is meg kell érnie, de most olyan reménytelennek látom, ugyanakkor úgy gondolom, hogy tök természetes, hogy egy ekkora gyermekre felsegítem a cipőjét, megfogom a kukiját és segítek belecélozni a vécébe.

Egyébként gyönyörűen eszik, de mióta arra kérem, hogy próbálja meg előke nélkül, folyton hisztizik az előke után. Szval érdekes. Azt hittem, hogy örülni fog, hogy hagyni akarom önállósodni, de valahogy nem úgy tűnik.

2016. jún. 9. 07:47
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Igaz , nekem lányom can , de nem hiszem , hogy elvárás a fiúknál a pisi célozgatni. Az azért elég nehéz dolog. Szerintem simán kerülnek a wc-re és úgy pisilnek. Az előke talán pillanatnyi hóbort. A többieket látja majd és eszébe sem jut majd.
2016. jún. 9. 07:54
 14/17 anonim ***** válasza:
87%

Úgy látom ez nagyon ovifüggő. Az én kisfiam s három évesen kezdte, kétségbe voltam esve,hogy hogyan fog boldogulni , mert se öltözni, se wczni, se enni nem tudott normálisan. Egész pontosan nem nem tudott, hanem nem akart. Ja, és ovikezdés előtt pár héttel lett csak szobatiszta. Feleslegesen aggódtam. Nálunk nagyon sokat segítenek nekik kezdetben, aztán ahogy ügyesednek, úgy egyre kevesebbet. Az elején ment vele a dada wcre, öltöztették, figyelték hogy egyen, nagyon sokat pátyolgatták, de nemcsak őt, hanem az összes picit,aki még nem szokott be. Aztán napról napra ügyesebb lett. Három hónapja ovis, most már egyedül megy wcre itthon is, a cipőjét felveszi, levetkőzik, felöltözik, ha megmutatom neki hova mit kell dugni, próbálkozik.

Szóval nyugi,minden rendben lesz, az óvónő úgyis megkérdezi majd, hogy mivel hogy áll, mire kell figyelniük.

Az egyedül öltözést nem is értem. Ő összevont csoportban van, és télen még a középsősök se tudták normálisan felvenni a se a csizmát,se a kabátot, sálat. 28-an vannak, mindenkinek átnézték a "felszerelését"mielőtt kiment az udvarra. Feneket törölni mindenkinek segít a dada, aki kéri.

Magyarázd el a kisfiadnak, hogy ha valami nem megy,v valamit nem tud, akkor kérjen segítséget, szóljon az óvó néninek :)

Egyébként is kötelező az óvóda, szóval nem tehetik ki a gyereket azért, mert nem tudja a nadrágját felhúzni :)

2016. jún. 9. 09:35
 15/17 anonim ***** válasza:
74%
Nálunk mindenben segítettek. Elsősorban a dadus, de ha a dadus mással volt elfoglalva, akkor az óvónő ment kitörölni a popsit nagy wc után. Öltözködésnél is segítettek. Azt szerintem ne várd el, hogy előkét adjanak rá, mert ettől mindegyik gyerek vérszemet kaphat, és az elég érdekes lesz, amikor 25-30 gyereknél az óvónők és dadus partedlit kötöget. Viszel be pótruhát -ami egyébként kötelező még nagycsoportban is!- és lecserélik. Fogmosásnál biztos nem mennek végig a rengeteg gyereken. Mivel reggel is mos fogat, meg este is, ha egy kicsit esetleg felületesebb az első időkben, megtanul majd rendesen fogat mosni, nem lesz semmi baja a fogainak.
2016. jún. 11. 17:57
 16/17 anonim ***** válasza:
52%
szerintem te lennél a legjobban felháborodva, ha egy idegen fogdosná a gyereked kukiját...
2016. jún. 12. 03:55
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam ülve pisil. Az óvónéni nem fogja tartani a kukacát, ezt borítékolom. Ha nem talál be a fiad, akkor le fogja ültetni.

Nálunk volt egy kisfiú, mikor még az oviban dolgoztam, aki bilihez volt szokva. Azt se tudta, hogy a vécét eszik vagy isszák. Mondtam az anyukának, hogy szokjanak le a biliről át a vécére. Én bent az oviban sokat segítettem neki, így tök hamar megtanulta.

Az előke miatt ne aggódj, de tényleg ne. Otthon ráadod, ez oké, bár sztem túlzás, gondolom van mosógép... Az oviban nem fogja hiányolni az előkét, mert a többin se lesz.

Segíteni fognak neki öltözni, vetkőzni, de itt is bejön a csordaszellem, mire eljön a karácsony, már egyedül fogja intézni ezt is. Addig segítenek neki.

2016. jún. 12. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!