Nyáron hogy oldjátok meg a gyerekek elhelyezését? Járnak óvodába?
nyáron sztem mindenhol összevont csoportok vannak. hiszen ahol van iskolás tesó, ott úgyis meg kell oldania a szülőnek a gyerekfelügyeletet, és ilyenkor az ovis sem megy.
enyém megy. abban az 1 hónapban nem, amikor zárva az ovi, és másik ovi az ügyeletes. akkor megoldjuk szabadsággal, mamákkal.
Nekem szerencsés a munkám.
Nyelvtanfolyamokat tartok.
A nyári időszakban csak estit vállalok, az heti három este.
A gyerekeknek így jó, mert egész nap együtt vagyunk, csak a férjemmel szívás, mert elég keveset találkozunk így, de ez a kompromisszum.
És persze nem is végig, úgyhogy pici nyaralás is belefér általában.
Kedves utolsó!
Nem mostanra írtam, hanem ha majd visszamegyek dolgozni...
Kedves Kérdező,
nem te vagy az egyetlen időhiánnyal küszködő dolgozó kisgyerekes :), így az a jó hír, hogy van megoldás.
A rossz meg az, hogy anyagi helyzet függő.
Elmondom az én példámat vagy amit látok a környezetemben, hátha van benne hasznos.
Egyedülálló édesanya vagyok, így megértem a helyzetedet.
A kisfiam magánoviba jár, itt 2 hét nyári bezárás van, év elején már lehet tudni a pontos időpontot.
A szerencsében a szerencsétlenség, hogy a munkámban akkor szokott hajrá lenni.
De:
- a gyerek apjával jó kapcsolatban maradtunk (bár másik országban él, új kapcsolata van, mégis igazi apaként funkcionál, amiben sok közös munkánk van)- így ha össze tudjuk egyeztetni az ő munkájával/elfoglaltságával, akkor 1 hétre megy az édesapjához nyaralni külföldre.
- mi ketten az ovis bezárás előtti héten tudunk menni nyaralni (így pl. ez nekem plusz szabi), ezt tudtam a munkához igazítani
- olyan munkahelyem/munkaköröm van, hogy meg tudom oldani, hogy otthonról is dolgozzak, ha más nincs (igen, éjszaka is, ha muszáj és beteg gyerek mellett is- viszont ennek az "áldozatnak" sz az ára, hogy ilyen szünetek alatt is 1-2 nap belefér, hogy otthonról nyomom. Ez mondjuk nekem nagyon leterhelő: hajnalban kelek, akkor dolgozom kicsit, amikor a kisfiam még alszik. Nap közben együtt vagyunk, játszunk, programok stb.- szerencsére ő még alszik délután, így ott megint van 2-3 órám, majd este olyan 20.30 után, mikor lefeküdt akkor addig, ameddig bírom)
Korlátlanul persze nem megoldható, illetve munkafolyamattól/értekezlettől is függ, hogy be kell-e mennem pl. ovis bezárás alatt. Általáabn mindig akad ilyen is. Ebben az esetben jön velem az irodába. Nem a legszerencsésebb, de már "nagyfiú", így 2-3-4 órát (nem többet!) tud színezőzni és bár nem vagyok híve, ha minden kötél szakad, akkor fejhallgató, notebook és mesenézés, amíg én a feltétlenül szükséges dolgokat intézem.
Illetve más kisgyerekes is van a cégnél, ha más kollegának nincs annyi munkája, akkor mennek "túrázni" az irodaházban (csokit kap a titkárságon, fénymásolnak, az őrrel bejárják a garázst, nyithatja a kaput stb.- cserébe ha nekem van lazább munka, én is elszórakoztatom más kisgyerekét, ha muszáj behoznia).
Nyilván ez nem minden munkahelyen kivitelezhető.
Sajnos nekem nincsenek már nagyszülők, testvér stb.- a barátaim is dolgozó emberek, így önállóan kell megoldanom, illetve természetesen a volt férjemmel, a gyermekem édesapjával.
Ismerősi/baráti körben azok, akiknél a kicsik állami oviba járnak vagy pl. iskolában 1-2, osztályosok- ők szoktam nyáron magánoviba befizetni (pl. a miénkbe is hozzák 1-2 hétre a gyerkőcöket), illetve a volt ovisok még 1-2 évig visszajárhatnak és nagyon élvezik. Erre az 1-2-3 hét plusz kiadásra (Budapesti viszonylatban mondjuk 20-25 eFt/hét kb.) érdemes az év egészében előre felkészülni, ha máshogy nem megoldható.
Olyan példát is látok, ahol ismerős családok 2-3 gyerekkel összefognak, aki szereti/bírja az ilyet, annak ez is lehet megoldás: szomszéd gyerekre vigyázni pár napot cserébe, hogy a te csemetédre is vigyáz más- de ez szerintem csak kölcsönös alapon és hasonló helyzetű/nevelési elvű családoknál megy zökkenőmentesen. (a lakókörnyezetemben erre nem láttam túl jó példákat, a 3 kisgyerekkel otthon lévő, számomra picit igénytelen gyeses anyukára a szomszéd utcából nem bíznám a gyerekemet- mert ezt a színvonalat az öszevont ovicsoport is hozná, sőt...)
Ha minden kötél szakad, akkor férj-feleség megosztva szabadságon, esetleg az alacsonyabb keresetű vagy a rugalmasabb időbeosztású táppénzzel.
Nem ideális, de ez is egy megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!