Az óvodai iskolaérettségi vizsgálaton hány százaléktól számít a gyerek iskolaérettnek?
Kedves kérdező!
Jómagam is óvónő vagyok. Az, hogy milyen eredményeket ér el a gyermek, csak az egyik fele a dolognak. Vannak olyan iskolaérettséghez tartozó dolgok, amire a tesztek nem adnak (vagy nem feltétlenül adnak) pontos választ, ezeket is figyelembe kell venni.
Egyébként egy óvónő, aki ismeri az adott gyermeket, valószínűleg elég jól be tudja lőni a szintjét teszt nélkül is. Illetve figyelembe veszi, ha például a gyermek izgulós, rosszabbul teljesít versenyhelyzetben, ezért kevésbé lesz jó a tesztje.
Így nem gondolom, hogy szigorúan az számítana, hogy (csak példa, mivel nem tudom, melyik tesztről van szó pontosan) mondjuk egy 75%-os "határvonalnál" 73, 74 vagy 75%-ot ér el a gyermek. Ha 80%-ot teljesít, az sem feltétlenül garancia az iskolaérettségre. Pedig elég jó tesztek léteznek.
Az is tény, hogy ha nem indokolt, nem fognak vissza gyermeket az óvodában, emiatt biztosan nem kell aggódnod. Gyakran megfigyelhető egy hatalmas teljesítménybeli ugrás 6 és 7 éves kor között. Ez azt is eredményezheti, hogy ha a gyermeket visszafogják, de akár mehetett volna is, csak valamiért így döntött a szülő és az óvodapedagógus, akkor a következő nevelési évben meg már halálra unja magát, mert nem a képességeinek megfelelő mértékű terhelést kap.
Kedves 7-es PDF linkje az iskolaérettségről hasznos, köszönjünk neki.
Elkezdtem olvasni ellenőrzésképpen, találtam egy apró hibát, ha nem gond, jelzem:
"első alakváltás" helyett másodikat említ a szöveg
(az első bekezdésben).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!