Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ha túl sok az óvodaköteles...

Ha túl sok az óvodaköteles gyermek igazolt hiányzása, azért szólhatnak?

Figyelt kérdés

Kisebbik lányom 4 hónapos, és mivel vele úgyis otthon vagyok ezért a 4 éves nagyobbik lányom csak ebédig van oviban. Mindenkinek jó ez a felállás, viszont mostanában sokszor előfordul (átlagosan heti egyszer), hogy csak úgy nem viszem be oviba. Ma sem ment, mert éjszaka a kisebbik fent volt másfél órát, és eléggé nyúzott voltam, nem ébredtem fel az ébresztőre úgyhogy itthon maradtunk. Amúgy ők is aludtak úgyhogy elég álmosító az idő is. De volt, hogy azért nem mentünk mert nagyon esett az eső és nagyobb macera a két gyerekkel esőben elsétálni az oviba mint itthon maradni (20 perc gyalog kábé odafelé).

Szóval erre van valami szabály, hogy hány napot igazolhat a szülő? Vagy ha szabály nincs is, van akinek esetleg beszóltak emiatt?

2015. okt. 16. 11:33
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:
Nálunk azt nem mondták, hogy hány napot lehet igazolni a szülőnek. Azt mondták, hogy lehet. Ha jól rémlik, akkor valaki rá is kérdezett hogy hány napot és nem mondtak rá semmit...
2015. okt. 16. 12:55
 12/30 A kérdező kommentje:
Igen én is úgy gondolom, hogy nem lehet akárhány napot hiányozni (bár szerintem arra sincs szabály, hogy betegség miatt hány napot hiányozhat, és ha nincs ott akkor tökmindegy hogy azért nincs ott mert anya otthon tartotta mert kényelmesebb volt neki, vagy mert betegen fekszik, a lényeg hogy a foglalkozásokon nem volt jelen).
2015. okt. 16. 12:56
 13/30 A kérdező kommentje:
Lényeg, hogy akkor ezek szerint nincs rá általános szabály, úgyhogy akkor megkérdezem legközelebb a mi óvónőnket.
2015. okt. 16. 12:57
 14/30 anonim ***** válasza:
67%
Szerintem meg nem ugyanaz a kategória, ha beteg a gyerek, vagy ha egyszerűen nem megy be. Amúgy meg lehet, hogy az óvónők sem tudták még az első szülőin, ez nekik is újdonság. Nálunk is csak a 2. szülőin mondták ezeket, és ezerrel íratták az igazolásokat azokra a napokra, amikor valaki hiányzott, mert csak pár hét után jöttek rá, hogy ezt mostmár komolyan fogják venni és ellenőrzik majd őket.
2015. okt. 16. 13:02
 15/30 anonim ***** válasza:
76%

Tényleg kérdezz rá.

Anyukám pl. tanárnő és hivatalból jeleznie kell a családsegítőnél ha x mennyiségű hiányzás összegyűlt. Nem csak hogy megvonják a családit, hanem elkezdenek a nyakatokra is járni, mert a gyerek veszélyeztetése ha nem jár iskolába, szülő kötelessége ezt biztosítani.

Oviban biztos lazábbak, csak kérdés hogy miért nem iratod inkább csanába, vagy játszócsoportba valahova?

2015. okt. 16. 13:03
 16/30 anonim ***** válasza:
68%

nálunk orvosi igazolást korlátlanul elfogadnak, szülőiből meg csak 10 van. nekünk azt tanácsolták, hogy ha kérjünk orvostól igazolást ha csak úgy nincs kedvünk bevinni és spóroljunk a szülőikkel.

de őszintén nem hiszem, hogy 10 után már nem igazolható vagy nem tudom hogy megy a rendszer, de abban biztos vagyok, hogy ez túl szigorú.

én dolgozom, úgyhogy nem nagyon érint, de szokott olyan lenni, hogy nagyizik a gyerek, akkor nyilván nem oviba viszem és azért évi 10 lógás megvan így

2015. okt. 16. 13:13
 17/30 anonim ***** válasza:
49%
Én elintéztem, hogy a három éves fiamat ne hordjam oviba. Majd megyen 4 évesen, a kis huga most született nemrég és nem szeretném hogy hordja haza a sok betegséget a kicsinek. A kicsi is már egy éves lesz és jobban átvészeljük, hogy ha beteg lesz.
2015. okt. 16. 13:21
 18/30 anonim ***** válasza:
75%

Az én lányom is 4 éves, középső csoportos. Bizony nekik már vannak fontos foglalkozások, szerintem nem olyan jó dolog, ha egy középső csoportos hiányzik az oviból csak úgy.

Nálunk 10 napot igazolhat a szülő, ha ennél többre lenne szükség indokolt esetben (az, hogy nem megyünk oviba, mert esik az eső nem az) az óvoda vezető adhat engedélyt hosszabb hiányzásra, ami nem betegség miatt van. Nem mindegy, hogy orvosi igazolás v. szülői igazolás. Orvosi korlátlan lehet, szülői 10 nap. Legalábbis nálunk.

Ha havi egyszer így hiányzik a gyerek, az nem gond szerintem, de heti egyszeri hiányzás nem jó, főleg ha a te lányod is középsős.

2015. okt. 16. 13:35
 19/30 anonim ***** válasza:
78%

Bizony, vannak szabályok.

Van az igazolt hiányzás. Ez az, amikor beteg, ekkor nyilván, orvos igazol. A dátumra figyelni kell, már nincs az, hogy még picit taknyos, de szerdáig van orvosi, akkor csütörtök-péntek otthon van csak úgy. Tól-ig szól az igazolás. Nem viheted sem előbb, sem később.

Szintén igazolt, ha előre szólsz. Pl. szünetek, nagyi, utazás, megszületett a kistesó és két hétig nem viszed. Ha három napot meghalad a kikérés, az óvódavezetőtől kell engedélyt kérni!

Utólag persze lehet vacakolni, de ha még reggel sem telefonálsz, az ovi nem fogja tartani a hátát, kap egy ellenőrzést, nem tudja igazolni, hol a gyereked, azonnal rád verik a balhét.

Nálunk pont ezért bevezették a formanyomtatványt. Pl. csütörtökön központi áramszünet volt, aki meg tudta oldani, nem vitte a gyereket, viszont előre! le kellett papírozni. Ha beteg, orvoshoz viszed, benne van a rendszerben, szólsz, hogy lemondod a kaját.

3 éves kortól kötelező az ovi. Az új szabályokkal pont ezekkel a kamuindokokkal otthon maradást akarják szabályozni. Nem csak a csp-t vehetik el, de ha indokoltnak látják, védelembe is vehetik a gyereket emiatt. (Nálunk tavaly megtörtént.) Tudom, hogy macerás, a kicsit is hozni-vinni, de két gyereket vállaltál, annak minden hátrányával együtt. Ha iskolás lenne, oda sem vinnéd be, mert esik?

2015. okt. 16. 13:38
 20/30 anonim ***** válasza:
66%
Miért lettem lepontozva? Mert hordom a gyerekeket oviba?
2015. okt. 16. 13:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!