Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Leigazolnál hiányzás miatt...

Leigazolnál hiányzás miatt egy napot, ha valójában volt a gyerek oviban?

Figyelt kérdés

A lányunk betegség miatt hiányzott másfél hetet az oviból. Keddi napon nem ment először, az orvosi igazolása is így szól. Ma szólt az óvónő, hogy nem jó az igazolás, mert egy nappal később kezdődik, igazoljam le szülőivel azt az egy napot. Mondtam neki, hogy jó az igazolás, mert hétfőn még volt a gyerek. Ő állítja, hogy a gyerek nem volt hétfőn, mert a naplóban ki van húzva.

Az biztos, hogy hétfőn mentünk oviba.

2015. szept. 30. 20:24
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
Januártól, ha 5 nap igazolatlanja van, kimegy a jegyző és ejne bejnye. ha még egy igazolatlan, elveszika csp-t! Ha simán családi program van, akkor is ki kell tölteni a szülőnek egy kikérőt! Ha beteg, ott az orvosi igazolás! De az is szigoritva lesz, hogy mennyit hiányozhat szülői igazolássa. A csp elvétele a fontos az államnak! Nem az iskola felkészités miatt van!
2015. okt. 1. 10:33
 22/37 anonim ***** válasza:

Vilcsianyuja, még mindig 9-es, pont ez az, hogy sok szülő tojik rá, nem szól semmit az óvodának, hogy nem viszi be a gyereket, és utólag sem igazolja. Ez számít igazolatlan hiányzásnak. Ha betelefonálsz, és legközelebbi alkalomnál viszed az igazolást, akkor az nem igazolatlan. Az az igazolatlan, amikor az ovinak fogalma sincs, hogy hol a gyerek, mert a szülő nem szól, hogy nem viszi.

"Tíz napnál hosszabb idejű igazolatlan mulasztás esetén (feltéve,

hogy az óvodavezető a szülőt

legalább két alkalommal írásban figyelmeztette az igazolatlan mulasztás következményeire)

az óvoda vezetőjének értesíteni kell az általános

szabálysértési hatóságként elj

árási hivatalt és

a jegyzőt."

2015. okt. 1. 10:42
 23/37 A kérdező kommentje:
Valaki írta, hogy biztos a nagycsoportosokra vonatkozik a 10 nap. Nálunk nem. 3 éves kortól kötelező az óvoda és minden egyes napot igazolni kell. Ráadásul nem is 10 nap volt, hanem kevesebb, ha jól emlékszem 8. Tehát nekem mostmár csak 7 napom maradt egész évre, bár ez nem érdekel, mert örülök (örülnék), ha a szünetekre elég lenne a szabim, nemhogy még azokon kvül is kivegyem a gyereket. Olyan szabály is van, hogy 5 napnál többet összefüggően nem igazolhat szülő. Még valami olyasmit is mondtak, hogy indokolt esetben az óvoda vezetője engedhet több napot is.
2015. okt. 1. 11:57
 24/37 anonim ***** válasza:

Aláírnám a békesség kedvéért.

Egyébként ajánlom figyelmetekbe, ha még nem volt szülői.

[link]

Mostantól nincsen olyan, hogy "esett az eső, emiatt nem jöttünk". Előre kell jelezni, ha a gyerek nem megy. Ha pl. hosszú hétvége lesz a nagyinál, és hétfőig ott marad a család, ezt is kérvényezni kell. Nem lesz elég szólni, hogy xy nem jön, a vezetőtől kell engedélyt kérni.

A nagyobb szünetekre, ha valaki meg tudja oldani, mert van iskolás tesó és a kicsit sem vinné oviba, már 8 nappal előre kell kérvényezni. Ugyanígy, ha munkanap csere van és szombaton nem akarod vinni.

Nagyon komolyan veszik az orvosi igazolásokat is, anélkül be sem veszik a gyereket. Most már nincs az, hogy otthon felejtettük, holnap/délután/1 óra múlva hozom. Elküldik a gyereket.

Úgyhogy a kisebb-nagyobb megfázás és otthon maradás esetén is érdemes telefonon szólni a dokinak, adjon igazolást.

Nagyon oda kell figyelni, mert egy ovit kezdő, sokat betegeskedő kisgyermeknél akaratlanul is összejöhet öt nap.

2015. okt. 1. 12:23
 25/37 anonim ***** válasza:
100%

Tegnap ígértem, hogy írok, most jutottam hozzá.

Sajnos sok óvoda tévesen értelmezi az Oktatási Törvényt. Én tavaly keveredtem vitába velük, aminek az lett a vége, hogy kértem az Oktatási Hivatal törvénymagyarázatát és állásfoglalását.

Ha valaki szeretné, bemásolom az ide vonatkozó passzust, de egyelőre csak leírom, miről van szó.

Az óvoda nem korlátozhatja a hiányzások számát, viszont a szülő köteles igazolni, miért nem ment a gyereke. 10 nap igazolatlan után vannak szankciók.

A kérdés, hogy mi minősül igazoltnak:

1. Betegség - ez utólag igazolandó.

2. Közigazgatási eljárásban való részvétel - tehát ha hivatalos szervnél volt a gyerek. Utólag igazolandó.

3. Ha a szülő előzetesen bejelentette a hiányzást, ez most már kérhető papírformában is. - Előre igazolandó.

4. Rendkívüli esetben, pl. tanyasi gyereknél lerobban a kocsi, és jeges eső esik, vagy valamelyik szülő éjszaka kórházba kerül. - Utólag igazolható.

Az ovik ott értelmezik félre a törvényt, hogy nem 10 igazolatlan hiányzásról beszélnek, hanem 10 szülő által igazolható napról. Ami a hivatalos állásfoglalás szerint helytelen.

Arra hivatkozna, hogy ez így helyes, mert a gyerek fejlődéséhez kell az ovi, és sok szülő csak lustaságból nem viszi a gyereket, otthon pedig nem megfelelően van ellátva.

Nos, a megoldás akkor sem a szülő korlátozása. Hiszen vannak családok, ahol apa külföldön dolgozik, ha hazajön néhány napra, a gyereknek csak jó, ha vele lehet. Mások gyakran megtehetik, hogy klassz programokra mennek a gyerekükkel. De olyan is megehet, hogy a testvér lázas beteg, nem lehet vele utcára menni, nincs aki az ovist bevigye, vagy egy járványnál a szülő úgy gondolja, nem viszi a gyerekét közösségbe, amíg le nem cseng a járvány.

Millió ok lehet.

A nemtörődöm szülők meg csak annyiban az ovi felelőssége, hogy ha sokat van kikérve a gyerek az oviból, és valami gyanús nekik, ezt jelezhetik a Gyermekjóléti Szolgálatnak. Ők majd kivizsgálják, hogy anyuka lusta volt-e bevinni a gyereket, és otthon meg nem törődik vele, vagy gyakoriak a programok a családban.

Probléma esetén a törvény lehetőséget ad arra, hogy tényleg kötelező legyen vinni a gyereket, és valóban korlátozhatja a szülői igazolások számát. Ehhez védelembe vételre van szükség, ha jól emlékszem.

Az ovik előszeretettel hivatkoznak a házirendre. Egy dolgot azonban jó tudni: a helyi szabályozások, pl. házirend nem írhatják felül a törvényt, csupán kiegészíthetik azt. Mondjuk a törvény kimondja, hogy a szülő igazolgat, az ovi meg eldönti, milyen formában. De nem változtathatja meg!!!!

2015. okt. 1. 15:08
 26/37 anonim ***** válasza:

24-es válaszoló, nálunk nem kell a vezetőtől engedélyt kérni, a szülői értekezleten elhangzott, hogy milyen esetben elég a betelefonálás (utólagos igazolással), mikor kell az óvónőnek írásban jelezni, és mikor kell az óvodavezetőt írásban megkeresni (pl. 2 hetes távollét az óvodai időszak alatt).

Óvodánként változnak a követelmények, az viszont tuti, hogy ha a kérdező ovijában ilyen szigorúak a szülőkkel szemben, akkor ugyanezt kellene elvárniuk saját magukkal szemben is, és nem utólag adminisztrálni. :-/

2015. okt. 1. 15:25
 27/37 anonim ***** válasza:

26-os!

Pont ez az, hogy nem különbözhetne jelentősen ovinként a szabályozás, mert az Oktatási Törvény egységesen mindannyiukra vonatkozik!

Idén szigorodott is, mégpedig az igazolások formájának tekintetében.

(Én írtam a szép hosszút:-))

2015. okt. 1. 15:34
 28/37 anonim ***** válasza:

27-es vagyok és még valamit hozzáfűznék.

Azért elég gáz, hogy egyik ovi így, a másik úgy értelmezi a törvényt. Mert akkor ha hozzátok járok, simán kivehetem 2-3 hétre a gyereket, és utazgathatunk, ha meg másikba, akkor 10 nap után eljárást indítanak ellenem. Érdekes, ugye? Nem is értem, nem ellenőrzik őket?

2015. okt. 1. 15:44
 29/37 Vilcsianyuja ***** válasza:
Azért nem egyszerű ám az oviknak sem, rájuk zúdítják az újításokat, most valószínűleg éppen kapkodva írhatják az állásfoglalásokat az egységes jogértelmezésről. Majd menet közben kiderül, jó magyar szokás szerint.
2015. okt. 1. 17:12
 30/37 anonim ***** válasza:
Ez az egész egyáltalán nem újdonság. Ráadásul a törvény teljesen egyértelműen van megfogalmazva, csak az nem érti, aki nem akarja.
2015. okt. 1. 17:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!