Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvodával vagy a fiammal van gond?

Óvodával vagy a fiammal van gond?

Figyelt kérdés
Fiam 4 éves, rettentő értelmes, verbálisan olyan fejlett,egy-két felnőttet lepipál. Mindig beszél,mesél,sztorizik és elvárja, mint minden gyerek, hogy valaki meghallgassa. 28 fős csoportba jár, az óvonénik,azt mondják nyilván nem tudnak minden gyerekre figyelni. De , mikor csendben kell lenni, az én fiam beszólogat, bekiabál a csendbe,a fogalalkozás közepén. Állítólag pökhendien válaszol az óvonéniknek. Ezért az óvonő ma azt mondta, hogy a gyerekemet gyakrany leültetik és nagyon sokszor rászolnak. Valamit csináljunk,mert később ebből még baj lehet. Ők nem tűrik,hogy a gyerek így válaszoljon. Váltsak csoportot,óvit? Azt gondolom, kicsit többet kéne vele beszélgetni,meghallgatni,szerintem így hívja fel magára a figyelmet.
2014. dec. 11. 09:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
43%
Vidd el családi napközibe, ott kevesebb a gyerek, így majd többet tudnak vele beszélgetni, meghallgatni.
2014. dec. 11. 11:03
 12/16 anonim ***** válasza:
30%

Anyám mennyi értelmes válaszó megint... :) Kifogtad!!

Külön kell választani a problémát: az egyik dolog, hogy sokat beszél, a másik dolog, hogy szemtelenül válaszol. Én hiszek abban, hogy ha megszabjuk a határokat, folyamatosan ragaszkodunk ezekhez és érzékeltetjük/helytelenítjük/büntetjük a nem megfelelő viselkedést, akkor idővel beérik a nevelés. Egyáltalán nem biztos, hogy tőletek tanulta a szemtelenkedést (mert amúgy kivel szemtelenkednétek, egymással?!), szerintem valószínűleg épphogy az oviban.

2014. dec. 11. 11:46
 13/16 anonim ***** válasza:
12%
Ja az elejétre visszatérve: az, hogy sokat beszél, nem hinném, hogy probléma.... Minden csoportban van ilyen gyerek, nálunk is egy kisfiú, aki szó szerint FOLYAMATOSAN beszél, különben nagyon édi, bár belátom, hosszú távon fárasztó lehet.
2014. dec. 11. 11:47
 14/16 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek,még a nagyon okosoknak is, akik az gondolják rosszul nevelem a gyerekem. Priviben megkaptam a választ!
2014. dec. 11. 12:07
 15/16 anonim ***** válasza:
76%
Ennyiből, amit írtál, nekem nem tűnik olyan nagy problémának az egész, mármint ezért nem váltanék vagy keresném a hibát bárkiben is. Az én négyévesem is sokat beszél, türelmetlen, vannak gondjai mások szabályainak követésével és ezért sokszor rászólnak vagy néha "kiesik". De ha épp jól viselkedik, dícsérik is, és mindig kiemelik, hogy milyen értelmes (pl. már járhatott egy darabig a nagyokkal sakkozni és nagyon jól ment is neki - csak épp nem maradt nyugton...). Attól, hogy sokszor kerül büntibe (ami szerintem sem árt neki) ő még láthatóan szereti az óvónéniket és az óvónők is rendesek. Remélem, iskolára jobban megy majd a határok betartása - most dolgozunk ezen és ebben teljesen partnerek az oviban.
2014. dec. 11. 12:46
 16/16 anonim ***** válasza:
59%

Nem hiszem, hogy a neveléseddel vagy a fiaddal lenne olyan eget rengető probléma. Még csak ovit sem kell váltani, mert ott is ugyanígy viselkedne.

Vannak ilyen gyerekek, az én fiam is hasonló típusú gyerek, korán beszélt, a kortársainál jóval nagyobb, összetettebb a szókincse, néha olyan kifejezéseket használ (jó értelemben), hogy a hajam égnek áll... Folyton dumál(na), minden gondolatát meg akarja osztani, folyton jön-megy. A feladatokban kiemelkedik, pedig még nincs is négy, és simán megold olyan feladatot, amiket az iskolaelőkészítősök csinálnak.

Talán megoldás lehet valamilyen ovi utáni program, esetleg színitanoda, vagy valamilyen kezdő harcművészeti forma, ahol kicsit szoknia kell az önfegyelmet, önuralom gyakorlását.

Ne felejtsük el, hogy csak egy négy éves gyermek, nem várhatjuk el azt a viselkedési formát, amit egy nagyobb gyerektől, felnőttől meg pláne.

Természetesen, a szemtelenkedés, flegmaság nem megengedhető, de tegyük a kezünket a szívünkre, a mi gyerekünk mindig tökéletesen, illedelmesen beszél mindig, minden helyzetben? Ugye, hogy nem.

Ne támadást láss az óvónénikben, mert nekik a negatívumot ugyanúgy el kell mondaniuk, mint a pozitív dolgokat. Csak így tudnak segíteni, nevelni, tanítani. 28-30 fős csoportban sajnos nem lehet, hogy csak vele foglalkozzanak mindig. Az óvónénik sem rosszból akarják őt a figyelemre/fegyelemre/csendben maradásra szoktatni, nekik iskolaéretten kell elengedniük a gyerekeket hat évesen. A kisfiadnak is meg kell tanulnia, hogy néha háttérbe kell vonulnia, és engedni, hogy más legyen a középpont.

Vannak tipikusan ilyen természetű gyerekek, általában a későbbiekben ők lesznek a hangadók, a legnépszerűbb emberek, de nem szabad hagyni, hogy az eszüktől vagy a jó képességeik miatt arrogáns, intoleráns ember legyen belőlük.

2014. dec. 11. 13:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!