Mit tennétek ebben az esetben? Óvónő megalázza agyereket mindenki előtt.
Kisfiam 6 éves múlt, már 2 éve nem alszik délutánonként. Nem igazán tud nyugton maradni, és mivel vannak benne partnerek (több nem alvó kisgyerek is van) így rosszalkodnak (suttognak, nevetgélnek, bohóckodnak) is. Múltkor rászólt az óvónő, nyugton maradt, de közben szétrágcsálta a párnahuzatának a csücskét és megbontotta a párnaként használt szivacsdarabot. Nem saját cucc, hanem óvodai. A másnap reggeli fogadtatása katasztrófa volt. Az óvónője úgy beszélt vele mindenki előtt, mintha valami óriási, drága dolgot tett volna tönkre, teljesen megalázta a gyerekemet. Zokogott. Nem tudtam megnyugtatni, sírva hagytam ott. Egész hétvégén könyörgött, hogy többet ne vigyem oviba, Ő oda soha többet be nem teszi a lábát.
Megvettem a szivacsot, kemény 500 Ft volt. A héten nem viszem oviba, nyugodjon le teljesen. Ma beszélgettünk, és mesélt olyan dolgokat, hogy az óvónő gyakran lehülyézi, megcsapkodja a fejét, megkérdezi, hogy normális-e.
Legszívesebben kivenném, de nem tudom megoldani, hogy elvigyem másik oviba.
ÉN nem gondolom ezt ennyire sarkosan, hogy a gyerek meg lett alázva.. Le lett teremtve, másodjára is, igen... Lehet hogy az óvónő sincs a helyzet magaslatán, de nem könnyű 20-30 kisgyerekkel egész nap, akik a határaikat feszegetik, pluszban még ott vagyunk mi szülők is, akik oroszlánként védik a gyermekeiket.
Az enyém is büntetőpadon ült nemrég fél órát, pedig (az óvónéni is tudta!) hogy nem ő volt a kezdeményező, hanem egy másik gyerek, vele rosszalkodott. De az enyém fél a másik gyerektől, és ha nem "társ" a rosszalkodásban, akkor a másik gyerek gonosszá válik az enyémmel szemben. Ez meg szegény megy utána, nehogy gonosz legyen vele a másik. Óvónénijük tudja (már megbeszéltük milliószor ezt) és mégis ugyanúgy fél órát az enyém is büntetőpadon ült. (Le lettek ők is szidva az egész csoport előtt). De úgy vagyok vele, muszáj őket valahogy fegyelmezni, az enyémnek is meg kell tanulnia, hogy a tetteknek következményei vannak és lesznek, egész életünkben sajnos.
Persze a módszer nem mindegy... az is lehet, hogy rossz napja volt az óvónőnek, de ez nem mentség. Jó hogy most otthon maradt a hétre, ez nagyon jó ötlet volt.
Nincs másik csoport ebben az oviban? Másik óvónővel?
Szerintem butaságot csináltál azzal,hogy otthon tartottad.
Tudod, mennyi konfliktusa lesz még az oviban?
Nekem volt már 2 ovisom, a 3. épp nagycsoportos. Nem mondom,hogy nekem tetszik, amikor a fülem hallatára rászólnak a fiamra, de megértem őket, mert elég csintalan tud lenni. Ráadásul én is gyerekekkel foglalkozom egy napköziben. Tudom,hogy sokszor milyen nehéz.
Oké, csak egy 500 ft-os párna...de ennyi erővel tönkretehetett volna egy többezer ft-os párnát is vagy egy játékot...
Kicsit túllihegte az óvónő a párnadolgot, de én azon döbbentem meg, h te milyen kis teszetosza anyuka vagy. Sírva hagytad ott? Szerinted a gyereked ezt várta tőled? Hogy sírva eliszkolj? Nem, ő azt várta, h kiállsz mellette, megmondod az óvónőnek, h felesleges a cirkusz, a gyerek már megkapta a tegnap a dorgálást, a párna ki lesz fizetve, az este meg többször nem fordul elő.
Az óvónô viselkedését nem lehet szó nélkül hagyni.
Nem ütheti meg, nem alázhatja meg a gyereket, bármi is a gyerek "bûne".
Az én fiam is tipikus nyüzsgô rosszaság. Hatalmas mozgásigény, kreativitás (ami a saját szórakoztatását illeti), én azt szoktam mondani, hogy még egy angyal is kihullatná a szárnytollait, annyira égedelem. :)
Az elôzô oviban volt egy banya, aki óvónônek nevezte magát. Számomra rejtély, miért nem ment inkább hentesnek, annyira agresszív volt. Utálta a gyerekeket, kivéve azokat a csendes kislányokat, akik hajlandóak voltak vele kézmûveskedni.
A mai napig nem tudom, mit tett pontosan a fiammal, de amikor kivettem a 4 éves gyereket az óvodából, már 10 karommal csikargatta a saját arcát, harapta magát, és újra bepisilt éjjelente... Közben azt motyogta, hogy ô "buta".
Az biztos, hogy sokszor ordibált vele a banya, kizavarta a csoportszobából, és volt, hogy meg is ütötte (!). Hogy még mit tett, talán jobb is, hogy nem tudom...
A nyílt, barátságos gyerekemnek fél év kellett, meg egy jó pszichológus, hogy újra bízzon a felnôttekben. De teljesen már sosem lesz olyan, mint volt... :( Mindez azért történhetett meg, mert az óvónô (és a kollégái) szerint is így kell nevelni egy eleven kisfiút. (Szerintük az is normálisnak számít, ha a fiúk verekedéssel intézik el a nézeteltérésiket...) Sosem jelezték felém, hogy gond lenne a fiammal... volt, hogy lilára volt harapva a gyerekem, de az óvónô azt se tudta, mi történt. A csoporttársai mesélték el... :(
Szóval ne hagyd rá, kérdezô, ha az óvónô nem megfelelôen reagál a fiad helytelen viselkedésére. Sajnos vannak, akikre a macskámat nem bíznám rá, nemhogy a gyerekemet...
(Az se a gyerek hibája, ha 6 évesen már nem alszik ebéd után. Valószínû, nem ô az egyetlen... Az óvónô dolga, hogy lefoglalja ilyenkor...)
#16:
Telesen normális dolog, ha egy kisfiú, aki tele van energiával, az nem a sarokban ül egész nap, hanem "nyüzsög".
A szabályokat persze meg kell tanulnia, de tapasztalatból mondom, vannak gyerekek, akik nem gonoszságból csinálnak butaságokat, egyszerûen csak ilyenek. Kb mint a Dennis a komisz filmben. Egy eleven, kísérletezô típus elképesztô dolgokba tudja keverni magát. És nem "rosszaságból" teszi...
Igen, a fiam egy eleven, nyüzsgő sajtkukac. De a párnát nem azért rágta szét, hogy ezzel kárt okozzon, hanem szorongásból, és hogy lefoglalja magát. Semmi gond nem volt vele egészen addig, amíg tavaly be nem került ebbe a csoportba. Szó szerint fél az óvónőtől, és ma is sírt, hogy többet nem akar menni.
Mindenképpen beszélni fogok vele, hogy ha nem változtat a hozzáállásán akkor továbbmegyek, nem hagyom ennyiben a dolgot.
13as nooormális vagy? "nem könnyű 20-30 kisgyerekkel egész nap"
ez a dolga!!! nekem sem könnyű az ügyfelekkel de én vagyok értük, ha morcosak annak oka van
basszus az ilyen szülőkkel van a baj !!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!