Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Az óvónőknek miért van 2...

Az óvónőknek miért van 2 hónap szabadságuk nyáron?

Figyelt kérdés
2014. jún. 20. 20:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
83%
bocsi 4 válaszolonak írtam .
2014. jún. 21. 07:19
 12/19 A kérdező kommentje:
Nálunk a 4 hét záráson kivül több óvónő nem megy már csak szept-ben,ez hogy van? Ez nem 25 nap,akárhogy is számolom.
2014. jún. 21. 09:08
 13/19 anonim ***** válasza:
60%

Amúgy én is a közszférában dolgozok, csak mi nem megyünk ki rendszeresen az utcára hisztériázni.

Meg is érdemlitek.Ez a tipikus birkamentalitás.Egy normális országban ha sztrájkolnak a tanárok,akkor csatlakoznak mondjuk a buszsofőrök is,meg mások.Csak az van amit kiharcolsz magadnak.

De a magyar az neeem,ott dögöljön ega szomszéd tehene is.

Cssk rinyálni tudnak,hogy mekkora a nyomor,de ha valaki csinál is valamit az "hisztériázik"

2014. jún. 21. 09:55
 14/19 anonim ***** válasza:
84%
Lehet, hogy azért nem mennek dolgozni, mert nincs munkaviszonyok. Velem évekig csinálták meg azt (óvónő vagyok), hogy június végén megszűnt a viszonyom, majd felvettek szeptemberrel megint. Nem szabályos, szemét dolog is, de az ember elvállalta, mert örült, hogy van munkája. Mellesleg a 32 órán felül kötelezően bent kell lennünk még plusz 4 órát a héten, ami egyébként simán van 8 is, tehát a 40 óra összejön. Mindig. Attól, hogy nem látsz minket a csoportban, még ott vagyunk, mert a napokra fel kell készülnünk (persze ez lelkiismeret kérdése, de nem gyerekmegőrző vagyunk). A hisztire meg csak annyit írnék, hogy a pályamodellel a fizum csak kevesebb lett, nincs pótlék a szakvizsgák után, az emelés pedig minősítés után történik, mikoris évente egy pár embert (nálunk először a nyugdíj előtt állókat, a barátnőket és a szeretőket) vesznek elő. De nem panaszkodom, én választottam, és csak örülhetek annak, hogy van egy férjem, aki meg tudja etetni a gyerekeinket. (...de két hónapos nyaralásra már nem futja, általában paprikát szedek egész végig)
2014. jún. 21. 23:13
 15/19 anonim ***** válasza:
15%

Na akkor ímhol a nagy magyar óvodai valóság:

Először is: más az elmélet és más a gyakorlat.

Délelőttös óvónő megy 7-re, haza 1-kor

Délutános megy mondjuk 11-re, haza 4-kor

Az emeleti három csoportban ketten maradnak a hat óvónőből és egy dajka a háromból 5-ig

Ez mennyire 8 órás munkaviszony?!?!?

Nyáron június elsejétől már csak a dolgozó szülők gyerekei járhatnak, 8 csoportból hipp-hopp egy lesz!!! Hogy hova teszik a szülők azt a sok gyereket, ne kérdezzétek, mert mindenhol azért tuti nincs nyugdíjas, egészséges, közelben lakó nagyszülő vagy gyeses anyuka. Zárás valóban négy hét, de gyakorlatilag a másik két hónapban is nyolcadgőzön üzemelnek (8 csoport helyett 1)! Vezető óvónő sehol, titkárság sehol... Foglalkozások nincsenek, iskolaelőkészítés nincs, egy körtáncot nem járnak el velük, egy lepkét nem rajzolnak. Fogat abszolút nem mosnak, pizsamahúzással szintén nem fárasztják magukat. Gyümölcsöt se kapnak, biztos mert szeletelni kellene, nehogy már.

Amelyik óvónőnek gyereke van, június közepétől szemptember 1-ig az orrát se dugja be az óvodába, de még a környékére se jön.

Nem hiszem, hogy ezt írja elő a törvény, de ha igen, arra piszkosul kíváncsi lennék, linkeljétek légyszi! Ja meg persze év közben is hiányozgatnak imitt-amott, mert hát az ember nem gép, dolga van, beteg lesz, gyerek lesz beteg satöbbi...

Az óvónők életét nem lehet egy napon említeni a tanárokéval, tanítókéval.

2014. jún. 23. 10:34
 16/19 anonim ***** válasza:
71%
Nem tudom, hogy az utolso valaszolo honnan szerzi az informacioit. Elkepzelheto, hogy naluk ez igy zajlik, de akkor ott komoly gondok vannak, ugyanis nem igy mukodnek a dolgok... ovodaban egy ovono 6,5 orat tolt csoportban naponta, plusz heti szinten 4 orat meg az ovodaban. Ez a 4 ora van arra, hogy ertekezleten uljon, tervet irjon, elokeszuljon masnapra, szervezze a programokat, adminisztraljon, stb. Sot, ha rendezveny van (csaladi nap, nyilt nap, evzaro, kirandulas, stb) akkor szinten bent kell lennie delutan 6-ig, akkor is, ha reggel 6-ra vagy 7-re ment. Persze ez nem fer bele a plusz 4 oraba, van hogy megvan a plusz 10 ora is egy heten, de az a kutyat nem erdekli, es penzt se kap erte. Ahogy tulora penz sincs es helyettesitesi potlek se (legalabbis a mi keruletunkben). Tovabbkepzesekre jarni kotelezo, de penzt nem adnak ra, mert az nincs. Csinalhatsz masoddiplomat (szakiranyut), meg is dobja a fizetesedet kb 3000 Ft-tal (szinten tapasztalat). Ev kozben nem mehetsz szabira, csak a szunetek idejen. Es meg sorolhatnam az ovodapedagogusok munkajanak "napos" oldalat. Ettol fuggetlenul en szeretem ezt csinalni, en ezt valasztottam. Es nem volt szempont szamomra, hogy mennyi szabim lesz. Lehet hallgatni a szuloktol, hogy hogy mertel raszolni a gyerekre, hogy miert van rajta forditva a cipo, hova tunt a mikromeretu jateka, amit be se vihetett volna es elmondtad, hogy el fog tunni. Es meg sorolhatnam. De azert nem fogsz kapni egy jo szot se, ha fejleszted a gyereket, mert ez a dolgod. Nagyon sok kotelessege van az ovonoknek, de persze joguk semmi (sok szulo szerint, akik bezzeg a jogaikat nagyon tudjak, csak epp a kotelessegeiket nem, pl hogy legyen a gyereknek valtobugyija, ha neadjisten bepisil)... Es akkor meg nem beszeltem arrol, hogy ha a gyerek jatek kozben elesik es meguti magat, azert is a Te fejedet orditjak le, hogy miert nem figyeltel ra, fenyegetoznek feljelentessel meg veressel... (igen, tapasztalat), de kozben elmondja, hogy nem bir otthon a 2-3 gyerekevel, azert van bent szerencsetlen ejjel-nappal az ovodaban, nehogy neki kelljen a sajatjaval idot toltenie. De te egyszerre 25-30nak fogd a kezet, mert ha elesik, akkor jaj neked, mert ugye otthon sose esik el a gyerek... Lehet irigykedni a nyari szabira, lehet utalkozni, az a legegyszerubb. El lehet vegezni az ovodapedagogus szakot, lehet jonni ovononek (ovobacsinak) ha tetszik a nyari szabi, de nyaralni nem fogsz elmenni a fizudbol. En amikor palyakezdo voltam 122.000 ft volt a brutto fizetesem, ami nettoban akkor 79.000 volt. Nem hiszem, hogy most tobb lenne. Hajra, lehet utanunk csinalni, mert csudajo dolgunk van am, gondunk egy szal se, elunk mint hal a vizben, es lobaljuk a labunkat egesz evben...
2014. jún. 24. 10:39
 17/19 anonim ***** válasza:

Nálunk nincs.

3 hétre áll le az ovi, akkor mindenki szabin van.

Egyébként a tanítási szünetben összevont csoportok vannak, forgó beosztásban dolgoznak, egy csoportból mindig az egyik.

2014. jún. 24. 16:11
 18/19 anonim ***** válasza:
22%

Nyugodtan lepontozhattok, ez semmit nem változtat a tényeken (bár változtatna, én örülnék neki a legjobban), ugyanis amit a fentebbi válaszomban leírtam, az mindennapos gyakorlat egy budapesti óvodában. Hogy honnan szerzem az információmat, nem nehéz kitalálni, oda jár a lányom három éve... Úgyhogy nyugodtan leírhatjátok az elméletet, a gyerekek azzal sajnos kitörölhetik, mert az élet nem a törvények és szabályok szerint zajlik. A valóság az, hogy az óvónők nagy része, kezdve az óvodavezetővel, csúnyán visszaél a helyzetével és magasról tesz a gyerekekre meg a családokra, azt nézi, hol lóghatna el vagy hol limbózhatna el egy-két órát vagy napot. Csak azt teszi meg, amit nagyon muszáj. Ez a fentiekből is kitűnik. Nálunk sajnos azt kell mondjam, a dajka tesz a legtöbbet a gyerekekért. Például mert érezhetően szereti és nem nyűgnek tekinti őket. Ráadásul még intelligens is.

Részletekbe bele se mennék, hogy az óvónők mikor készülnek a másnapi munkára (ha-ha), meg hogy hány rendezvény van egy évben, azon hányuk van ott és meddig, illetve ez mennyiben kompenzálja a le nem dologozott órákat. Akinek van óvodás gyereke, az pontosan tudja, mi a valóság.

És igen, tényleg pocsékul keresnek az óvónők. Egy 8 órás munkaviszonyhoz képest, versenyszférában, ahol a 8 óra a valóságban legalább 10. De ha leosztod az elvégzett munka mennyiségét, vagy akár az órákat a kapott pénzzel, akkor nem is annyira vészes...

2014. jún. 25. 08:07
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Na, akkor leírom, hogy is megy ez, nálunk:

a óvónéni 6,5 órát köteles a csoportban lenni (ez alatt foglalkozásokat tart,egyénileg fejleszt, stb.) a maradék 1,5 óra felkészülési idő, amit TÉNYLEGES felkészülésre használ el, ugyanis kell készülni a másnapi foglalkozásra, ki kell tenni az aznapi munkákat a faliújságra, kell dekorálni a csoportot, kell fejlesztési tervet írni, heti tervet, éves tervet, éves értékelést, dokumentálni a családlátogatást, szülői értekezletet tartani, fogadóórát tartani, kirándulást szervezni, színházat, ovis úszást, szülői értekezletre vázlatot készíteni, csoportnaplót írni, írja Nektek a tájékotató e-maileket, amit sokan közületek el sem olvasnak, stb.

És amikor a szülő azt hiszi, az óvónő augusztusban nem dolgozik, csak a lábát lógatja?

Elárulom, mit csináltunk mi tavaly augusztusban.

Aug. 20.után szépen bevonultunk testületileg az óvodába, és tapétáztunk, radiátorokat festettünk, takarítottunk, bútort lakkoztunk, szekrényt tologattunk, parkettát sikáltunk, felnyaltuk az egész óvodát, berendeztük a csoportszobát, kidekoráltuk, és mindezek után, nagyon elfáradva, de boldogan vártuk a TI gyerkőceiteket szeptemberben. A szépen kipofozott óvodánkban.

Igen, a teljes leállás augusztus 1-én kezdődött.

Sokan közületek ezt otthon nem teszik meg, inkább szakembert hívnak. Mi megtettük, mert nem volt pénz arra, hogy más végezze el a munkát.

De valóban, az óvónő nem csinál semmit, csak játszik. Meg gyerekfelügyel.

2014. júl. 2. 23:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!