Óvodai beíratás?
Kérnek-e a gyermek részéről személyi igazolványt a beíratásnál?
Mert én úgy értelmeztem,hogy kell,de most csak emiatt kell a lányomnak csináltatnom személyit?
Emiatt kérdeztem:
A jelentkezéshez szükséges okiratok:
a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
a gyermek felügyeleti jogát ellátó szülő nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolvány.
Ez van a honlapon.Nálatok ez,hogy működött?
Nem kérdezted, de akkor válaszolok :)
Nem tudok rá egy jó okot se, hogy most csináltassak nekik, szerintem még kicsik, megvannak nélküle is. Orvoshoz elég a TAJ és máshol sem kérték még... De ha tudsz írni konkrét példát, hogy hol könnyíti meg a dolgunk vagy hol kérik, esküszöm meggondolom ;) de most nem tartom fontosnak...
Köszönöm a válaszokat!
Azt viszont nem gondoltam volna,hogy ilyen "háború" bontakozik ki.
A magam részéről nem gondolom,hogy fontos lenne egy 2-3 évesnek személyi igazolvány,ő nem járkál egyedül még az utcán csak velünk,tehát le tudom igazolni,hogy az enyém,hiszen az irataim és az övé is nálam vannak,kivéve a szül.any.kivonatot :)
A kirohanásokat nem értem,hiszen nekünk sem volt anno 14 éves korunkig személyink.Másrészt most lefényképezik a gyereket,de akár 1 év alatt is sokat változik,nem még 10 év alatt,ha meg nincs az okmányba fénykép akkor meg csak egy "papír".
De a közvetlen kérdés az óvodai beíratásra vonatkozott,hiszen a mi városunk honlapján szerepelt ez a kitétel,amit bemásoltam.
Pontosan arról van szó, hogy csak veled mászkál a gyerek, és az iratai nálad vannak. Milyen iratai? A lakcímkártya vagy a taj kártya nem személyazonosságot igazoló okmány.
Az érvényessége pedig 3 év. Fényképes okmányról van szó. Csak személyivel, vagy útlevéllel tudod "igazolni" a gyereket. Ingyen van, nem értem miért ekkora probléma ezt megcsináltatni. Ennyi erőből a lakcímkártyára sincs szüksége nem?? Mégis van...
Teljesen eltértünk a kérdéstől úgy látom.
Én nem azt mondtam,hogy probléma megcsináltatni,hanem,hogy minek kell,nekünk sem volt.Azt mondod fényképes,ja lefényképezik a gyereket csecsemő korában,azzal aztán tényleg tudom igazolni a személyazonosságát 3 évesen,ezt csak azért írom,mert volt aki azt írta,hogy 3 hónapos csecsemőnek csináltatott személyit (gondolom ezt nem évente kell csináltatni,hanem több évre szól).
Az eredeti kérdésre:
még tavaly röppent fel ez a hír, hogy személyi, illetve fényképes azonosító kell a gyermekek óvodai/általános iskolai beíratásához. De ez a törvény félreértelmezése. Az minisztérium egy közleményben tisztázta a dolgot, amiben leírták, hogy a lakcímkártya kell, ez szolgál a gyermekek azonosítására. Sőt, nem csak hogy nincs szükség a gyermek részére kiállított személyi igazolványra, de jogszerűtlen is azt kérni a szülőtől.
A személyi nem kötelező 14 éves kor alatt, csak egy lehetőség. Például uniós országba utazáskor lehet szükség rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!