Hogy jobb a beszoktatás? Ha rögtön mély vízbe dobom a gyereket, és otthagyom az óvónőkkel, vagy ha fokozatosan szoktatom, először 1-2 órát, fél napot, végül egész napot marad?
Nálunk 3 nap a beszoktatás, ami annyit tesz, hogy együtt játszhatunk a gyerekkel három délelőtt. Vagyis megismeri a többi gyerekeket és az óvonéniket. Majd hétfőn reggel fél nyolckor elköszönünk egymástól és mehetek érte délre. Én a fokozatos beszoktatásnak jobban örültem volna, de az óvi azt mondja, hogy azok a gyerekeknek a szülei, akik bölcsiből viszik a gyerekeiket oviba, ott nincs lehetőség több napos fokozatos beszoktatásra, ezért az van, hogy adott 6 gyerek akinek ott az anyja, meg 19 akinek nincs (mert már dolgozik ) aminek az a vége, hogy a 19 bőg. Ezért változtatták meg úgy, ahogy fent írtam. Háát, kiváncsi vagyok, hogy mi fog történni...
Egyébként saját emlékeim nincsenek a beszoktatásról, de nálunk anyu mesélte, hogy semmi ilyen nem volt. Bevittek, azt csókolom. Mivel emlékem nincs, talán akkora törés sem lehetett, bízom benne, hogy a fiam is megússza különösebb lelki sérülés nélkül.
Nálunk így volt (hétfőn kezdte az ovit):
Két napot ott voltunk (én is) egy órát.
Majd a hét további 3 napján, ebédig maradt egyedül, én már nem voltam ott.
Majd hétfőtől egész napra maradt!
Szerencsére zökkenőmentes volt a beszokás nálunk, szerintem is a fokozatosság a jó, nem az, ha egyből egész napra ott marad!
Utolsó vagyok:
Függetlenül attól, hogy ismeri az óvónőket vagy sem!
Sajnos nálunk sincs beszoktatás. Hétfőn vigyem és ebéd után menjek érte, aztán a 2. héttől pedig már marad egész nap.
Kérdeztem, hogy legalább hétfőn nem maradhatnék-e egy kicsit, azt mondták, hogy max egy órát és mennem kell, mert ők nem szeretik, ha ott van anyuka, mert akkor a gyerek azt szokja meg, hogy anya is ott van az oviban.
Szerintem a fokozatosság lenne a legjobb.
Nálunk hivatalosan 2 hét a beszoktatás, de 1 hét elég szokott lenni. Hétfőn kezdi a fiam az ovit és először 10-től 11-ig lesz, legalábbis azt mondta az óvónő, így vigyem első nap, majd fokozatosan többet lesz. Igaz, a fiam egy olyan csoportban kezd, ahol a gyerekek már 1 évet jártak együtt.
A 2. héten a szülő nem lehet bent már a gyerekkel a csoportban, vagy a folyosón várhat vagy akár ugye el is mehet, de azt mondták nálunk, hogy pár nap elég szokott lenni a beszokáshoz.
Viszont ismerősömék is most kezdik az ovit, ugyanabban a városban csak másik oviban és náluk sincs beszoktatás, reggel viszi a gyereket és ott kell hagyja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!