Aki volt SZMK tag óvodában: megérte?
Egy olyan oviban kezdünk, ami finoman szólva egy káosz. Állítólag a nemtudomkinekakije vezetés miatt állandóan cserélődnek a dolgozók, nyáron gyakorlatilag 70%-os csere volt. Most kaptunk egy levelet, hogy egy állandó óvónővel és két, felváltva dolgozó nyugdíjassal indul a csoport. Pénz az nincs, gyümölcsöt minden nap be kell adniuk a szülőknek, felszerelés nincs, azt is fű alatt tudnak csak szerezni, “csoportpénzből”.
Én ha problémás helyeket látok bárhol a világban, mindig gondolkodom, hogyan lehetne rajta segíteni. Úgyhogy hallgatva az óvónőt, itt is azon kattogtam, mit kéne csinálni, s amikor mondta, hogy majd kell szülői munkaközösségi tag, gondoltam, lehet hogy elvállalnám. Jól tudok szervezni, rendszereket fejleszteni, nyilvántartani, mindig tele vagyok ötletekkel.
De nem túl simulékony a kommunikációm sajnos, van hogy magamra haragítok embereket vagy nem tudom képviselni az érdekeim. Ráadásul borzasztó az időmenedzsmentem, mindig késésben vagyok és főleg a pihenőidőmből veszek el. Szóval nem tudom, nem menne-e ez valaminek a rovására.
Aki volt SZMK tag, nagy terhelést jelentett? Megérte annak lenni? Nem érte emiatt hátrány a gyereket?
Ezeket a problémákat te nem fogod megoldani SZMK-tagként.
Majd lehet harcolni az anyukákkal, hogy ki mit akar, és vigyék már a pénzt.
A gyereket nem éri majd hátrány, max. annyit gondolnak majd róla, buzgómocsing anyja van, ezt szokták az SZMK-sokról általában gondolni.
Ha kontrollmániás vagy, és nem tudod elviselni, ha más dönt helyetted, akkor és csakis akkor megéri, mert 99% az SZMK-s anyuka dönt, ő veti fel az ötleteket, ezzel is alakítva a szavazást.
Sose vállalnám. Nekem agyérgörcs lenne
3-as, de az SZMK-s anyukák jellemzően nem ezt csinálják, hogy eredeti, konstruktív ötleteikkel megváltják az óvodát, hanem azzal foglalkoznak, hogy egy évben minél több alkalomra adjanak már be a szülők pénzt felesleges és drága ajándékokra az ovónőknek, mert ők úgy érzik, nyalni kell.
Bocs, de az az igazság, nem gúny.
"Úgyhogy hallgatva az óvónőt, itt is azon kattogtam, mit kéne csinálni..."
Na és szerinted mit kéne csinalni? Mert a semmiből valamit nem lehet. Felszerelés vásárláshoz pénz kell. Azt honnan szeded? Átlag szülő nem akar az óvodának játékokat venni....
Hát én egy ilyen problémás óvodába nem vinném a gyerekem, ha csak lehet, kimenekíteném onnan.
Szerintem az SZMK-nak nem nagyon van döntési lehetősége igazából komoly kérdésekben, max. kiosztják nekik, hogy mit kéne megcsinálni, és akkor annak a végrehajtásában ügyködhetnek. Jó esetben arról dönthetnek, hogy a kiosztott feladatokat milyen sorrendben végzik el. [keserű irónia]
Nyilván valamivel jobb minőséget teremt minden gyermek számára, pl. le lesz festve a kerítés, de ez csak a felszín. A szervezeti problémákban - márpedig itt szervezeti problémák vannak - szerintem soha nem lesz beleszólásuk.
Az időmenedzsmented gondolom azért rossz, mert mindig túlvállalod magad.
A rossz kommunikáció haragosokat szül, ha összeveszel másokkal, és közben a központban akarsz lenni, akkor nem tudom, hogy ez mennyire tanácsos.
Szerintem ilyen esetben te nem vagy csapatjátékos.
Ha úgy gondolod, hogy vállalod, akkor mondd el nyiltan, hogy neked ezek a gyengeségeid, de szeretnéd megelőzni a konfliktusokat, ezért inkább magányosan végeznél projekteket. Osszanak ki egy-egy feladatot neked, amit te megcsinálsz a magad tempójában, és akkor kevesebb lesz a konfliktus.
Vagy döntsék el, hogy elfogadnak-e így téged, igényt tartanak-e ezzel együtt a segítségedre, vagy sem.
Vagy állhatsz a dologhoz úgy is, hogy ez egy remek lehetőség, kihívás a fejlődésre.
Pl. szokásokat változtatsz, hogy az idődet jobban kezeld, stresszt és konfliktust jobban kezeld, érdeket érvényesíts.
Ezek eléggé összefüggő dolgok. Kell egy kis önismeretfejlesztés és nyitottság hozzá, de sokkal gazdagabb is lehetsz általa.
Nekem nincs gyerekem nincs gyerekem, de ismerek óvónőt. Én más területen szoktam rendszeresen önkéntes munkát vállalni. Vannak, akik baleknak néznek, vannak, akik nem, nem azokért teszem, akik baleknak néznek.
8
A felszereles és a megint játék otthonról nem azonos.
Mindenképp nézd meg először a szülőket.. Nálunk is "gáz" bármit tenni azért, hogy jobb legyen a gyerekeknek, kiutálnak, mint a villám. Akkor is, ha ingyen adnál dolgokat.. Én max diktatúrában vállalnám, ha az lenne, amit én mondok.
Ilyenek, hogy gyereken nincs jelmez, ha fellép, akkor a tavaly kivágott papírkorona van a királyon és tavalyi nyúlfüles fejdísz a nyuszinak, csak menjenek feketébe/fehérbe/szürkébe, és akkor te nyúl vagy, király vagy. Suliban is. Figyeld meg a farsangi jelmezeket, ott is cicafüles hajpánt a pepcoból, és akkor ő egy macska fekete ruhában, arcot se festenek, farkuk is elvétve van..
Karácsonyfa minek, van otthon mindenkinél, díszek minek, illatosító minek, farsangra sem kell semmi, egy kis kekszet hozzon a 30 anyuka, még gyümölcslé sem kell, majd szörpöt felöntünk.. Kirándulások minek, halloween nem magyar ünnep, minek, a terembe nem kellenek díszek, majd a rajzokat kicelluxozzuk(ritkán előfordul), faliújság nem kell, növény csak kiszárad, állattal is csak a baj van, nem kell szőnyeg, majd ülnek párnára, bármilyen jó otthonról. Nem kell színes kréta, a fehér is látszik, nem kell szervezni semmit, nem kell behozni semmit..
Nálunk ilyen volt "mi is így nőttünk fel"--silány gyerekkorú tanárnénik/óvónőkhöz volt szerencsém. Persze én azért lelkesen és erővel bevittem, amit akartam, hogy a gyerekem megéljen csoportosan.. mert az úgy más, ha osztállyal alkotnak, vittem az osztálynak, jelmezhez dolgokat, díszt, adventi naptárat, bútort, kiegészítőt.. Volt tanár, amelyik nem is használta őket, más meg igen. Most is nagyon rákészültem, hogy elárasztom a tanárt, de most nem alapozok arra, hogy "majd használja", hanem azt fogom felajánlani, hogy feldíszitem a termet halloweenre. Szerencsére ebben a suliban már tartják.
Amikor átjöttünk ide félévkor, gondoltam befizetem az előző félévre is az osztálypénzt, olyan csúnya megjegyzést kaptam a pénztáros anyukától..A legtöbb szülő nem akar költeni a gyerekére, nem akar foglalkozni vele, hogy eseménydús legyen a gyerekkora/iskolai léte, és kiutálnak, ha te tennél érte, akkor is, ha nekik nem kerül semmibe. A tanártól bezzeg várják, hogy alkosson valamit, de sokszor ő is letojja.
Nekem remek iskolám volt fával, karácsonyi húzással, adventi koszorúval, naptárral, kis rituálékkal, osztályállattal, növényfelelőssel, kirándulásokkal, fogmosással, saját pohárral/törcsivel, folyton frissülő többféle dekorral, versenyfelkészítésekkel, játékos feladatokkal. A mai iskolák nem ilyenek, csak a versenyistállók(ahova én is jártam) egy része, ahol még lelkes a tanár és mindent belead.. technikán mi satuba fogtuk a faanyagot, fűrészeltünk, sütöttünk, főztünk, csiszoltunk, a gyagoztunk, gyurmáztunk, amiből szobor maradt, gyógyszeres dobozokból házat alkottunk, fakanálból babát, sajtosdobozból lampiont, üvegfestékkel volt festve az ablak aktuálisan(közösen), illetve hósprayvel télen, függönyre tűzve voltak alkotások, tudtuk, mi az a jancsiszeg, mindenki várta a vásárt, ahol használt kis játékokat/saját készítésű bigyókat árultak egymásnak potom pénzért és volt egy, amikor kézműveseket hívtak árulni, hogy a szülőknek is tudjanak venni valamit, osztálybulit tartottak, sulidiszkót, iskolában alvást, szülinapok vezetése/köszöntések, egymás korrepetálása/csoportos korrep napköziben, a normál tanulás után.. eddig 5 helyre járt a gyerekem, de egyikben sem voltak ezek, kikopott a normális oktatás, gyerekkor.. és ha ilyet akarsz, utálni fognak, akkor is, ha ingyen tennél bele bármit, nem, hogyha még az ő pénzüket akarnád kérni ilyesmire/beosztani azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!